Ga naar hoofdinhoud

“Kapot door faillissement Pacton”

Het faillissement van Pacton grijpt diep in bij alle betrokkenen. In het Nederlands Dagblad van vandaag staat in een serie over de crisis een gesprek met magazijnbeheerder Herman Altena. “Het is verschrikkelijk dat zo’n bedrijf door de economische crisis omvalt. Bij Pacton heb ik in totaal meer tijd doorgebracht dan thuis in de keuken. Ik wàs Pacton.”

PactonAltena begon in 1971 bij Pacton. “Eerst als machinale man voor het knippen, ponsen en zagen van metaal. Daarna ben ik jaren voorman geweest bij de productie.” In 1998 krijgt Altena een bedrijfsongeval, waarna hij voor de helft arbeidsongeschikt raakt. Hij gaat werken op de magazijnafdeling, volgens planning tot zijn vervroegde VUT op 1 augustus van dit jaar.

Herman Altena kan snel en accuraat het verval van Pacton vertellen. “Vorig jaar bouwden we bij Pacton iedere week zo’n zestig trailers, containerchassis en aanhangwagens. Maar rond de jaarwisseling kon je al merken dat de vraag terugliep. In april maakten we wekelijks minder dan 25 trailers en de laatste weken voor het faillissement waren  het er nog maar tien per week. Door het inzakken van de productie was er te veel personeel in het magazijn. Ik kreeg een regeling aangeboden: per 1 augustus vervroegd met de VUT, met behoud van mijn salaris. Door alle vrije dagen die ik nog had kon ik per 1 april vertrekken. Ik heb daar toen ‘ja’ tegen gezegd. Maar door het faillissement van Pacton vervalt die regeling. Tot mijn VUT over twee jaar zit ik nu in de WW.”

Altena was dan wel niet op het bedrijf de laatste maanden, hij wist precies wat er gebeurde. “De laatste vrijdag voor het faillissement, op 27 juni, kwamen er lege opleggers langs van leveranciers. Die namen de voorraad banden, assen en besturingssystemen mee. Toen zeiden de medewerkers al: ‘Dit is het begin van het einde.’ Toen Pacton dinsdag 2 juli uiteindelijk faillissement aanvroeg, kwam de klap hard aan. Ik zat toen al thuis, maar je blijft betrokken bij het bedrijf waar je 38 jaar hebt gewerkt. Ik heb gezien dat bij menig collega -toch stevige kerels- de tranen in de ogen stonden. Het is verschrikkelijk dat zo’n bedrijf door de economische crisis omvalt. Bij Pacton heb ik in totaal meer tijd doorgebracht dan thuis in de keuken. Ik wàs Pacton. Door het faillissement ging niet alleen het bedrijf kapot, maar ook ik.”

Bron: Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer