Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse export moet andere handelsroutes zoeken

De wereldhandel zal de komende jaren weer sterker groeien als gevolg van toenemende globalisering. De Nederlandse economie profiteert niet automatisch. Nederlandse bedrijven moeten hun rol als market maker en regisseur op de wereldmarkt vergroten en Nederland moet andere handelsroutes opzoeken. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het rapport ‘Van een gouden verleden naar een gouden toekomst?’

nieuwe exportwegen

Nederland heeft zijn welvaart voor 38 procent te danken aan de exportpositie. Ons land is dan ook – met €430 miljard aan goederenuitvoer in 2014 – de achtste exporteur van de wereld. De basis voor deze sterke positie is – zo blijkt uit de analyse door het ING Economisch Bureau –  voor naar schatting zestig procent te danken aan de Nederlandse handelsgeest, de logistieke kwaliteiten en de goede ligging van Nederland. Nog altijd koopwaar komt van over de hele wereld via Nederland naar het Europese continent.

Groeiende wereldhandel

Nederlandse export hangt sterk samen met de wereldhandel, die naar verwachting de komende decennia blijft groeien door verdergaande globalisering, opknippen van productketens en vrijhandelsverdragen. Dit is gunstig voor de Nederlandse export.

De positie van hét aanvoerland van Europa staat de komende decennia echter onder druk door grote trends. Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING Nederland: “Transparantie door internetmarktplaatsen als Alibaba.com zetten de rol van Nederland als handelaar onder druk.” Bovendien drukken de vergrijzing in Europa, het hergebruik van materialen, hernieuwbare energie en 3D printen de behoefte aan aanvoer aan Europa. Tot slot ontstaan routes over land en via de noordelijke IJszee die concurreren met aanvoer via Nederland.

Kansen met nieuwe handelsroutes

Het Economisch Bureau van ING ziet toch kansen, maar die vragen wel een stevige ontwikkeling. Nederlandse bedrijven kunnen ten eerste hun rol als marktmaker en regisseur voor goederenstromen vergroten. Kwaliteiten zoals een goede talenkennis, een sterke digitale infrastructuur en goede productkennis maken dit voor Nederland mogelijk. De groeiende koopkracht in de rest van de wereld maakt het mogelijk om hoogwaardige Europese producten naar de rest van de wereld te brengen. Machines en auto’s van  Europese makelij kan Nederland naar groeimarkten brengen. Blom “Dan vergroot Nederland ook de efficiency: nu gaan de zeeschepen vaak leeg terug naar Azië’.”

ING – Van een gouden verleden naar een gouden toekomst – Uitdagingen voor Nederland handelsland – augustus 2015

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer