Ga naar hoofdinhoud

Omzetherstel transport zet door

De omzet van de totale transportsector steeg in de eerste drie maanden van dit jaar met anderhalf procent. Veel transportbranches lieten in het eerste kwartaal van 2014 een positieve omzetontwikkeling zien. Dat meldt het CBS vandaag in haar Kwartaalmonitor Transport en Logistiek eerste kwartaal 2014.

CBS 1e Kwartaal 2014 Transport

Het vervoer over land en het vervoer over water hielden beiden gelijke tred met de totale omzetgroei. De grootste omzetstijging kwam op naam van de post- en koeriersdiensten. De omzet groeide in deze branche met ruim 5 procent. De bedrijven in de dienstverlening voor het vervoer groeiden het minst. De meeste deelbranches draaiden meer omzet in vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar.

Minder faillissementen

In tegenstelling tot de voorgaande twee jaren lag het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van 2014 lager dan het kwartaal ervoor. In het eerste kwartaal moesten 83 van de ruim 34 duizend bedrijven de deuren sluiten, bijna de helft van het aantal een jaar eerder (151). Het aantal faillissementen viel in alle branches lager uit, vooral bij de dienstverleners in het vervoer. In het eerste kwartaal van 2014 gingen in deze branche 10 bedrijven failliet. Een jaar eerder waren dit er nog 39. Bij de vervoerders over land en over water gingen respectievelijk 46 en 7 bedrijven failliet, ruim 40 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2013. Vergeleken met vorig jaar bleef het aantal faillissementen in de post- en koeriersbranche nagenoeg gelijk.

Transporteurs optimistischer

De Nederlandse transportondernemers zijn weer wat positiever in hun verwachtingen geworden. Ze voorzien in het tweede kwartaal meer bedrijvigheid en daarmee samenhangend meer omzet. Er wordt per saldo geen verandering verwacht van de verkoopprijzen. Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers weer iets minder somber dan vorig kwartaal. Toch geeft per saldo nog 5 procent van de transporteurs dat hun personeelsomvang zal afnemen. Voor het tweede kwartaal op rij zijn er meer ondernemers die denken dat het economisch klimaat gaat verbeteren, dan die denken dat het zal verslechteren.

Lees hier de complete CBS Kwartaalmonitor2014 Q1

 

Eén reactie op “Omzetherstel transport zet door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer