"Pensioenfondsen door reserves heen" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

“Pensioenfondsen door reserves heen”

Vijf van de tien grootste fondsen voor bedrijfstakpensioenen hebben nog maar een dekkingsgraad van 85 tot 95 procent, terwijl de wettelijke ondergrens 105 procent is. De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen zegt dat.

Vrachtwagenchauffeur op leeftijdBij het ABP en pensioenfondsen voor zorg en welzijn, beroepsvervoer over de weg en de metaalsector zijn de reserves op door de kredietcrisis. De daling was vooral in november groot. Het vermogen is nog groot genoeg om de komende jaren pensioenen uit te keren.

Pensioenfondsen moeten van De Nederlandsche Bank ruim meer geld in kas hebben dan ze de pensioenuitkeringen die ze moeten doen. Die zogeheten dekkingsgraad moet normaal minimaal 125 procent zijn. Een fonds dat onder de 105 procent komt, moet het maatregelen nemen.

Om niet verder in te teren op de vermogens, zullen verreweg de meeste pensioenfondsen in 2009 de indexering achterwege laten, zegt de koepel van bedrijstakpensioenfondsen. Dat wil zeggen dat de pensioenuitkeringen per 1 januari niet omhoog gaan. Deze maand besluit een groot aantal van de fondsen over een dergelijke maatregel. 

Ook wordt nagedacht over een verhoging van de pensioenpremie. Het pensioenfonds voor de metaalsector heeft dat al aangekondigd, andere fondsen moeten daar nog over beslissen.

Het aantal pensioenfondsen dat aan goede kant van de limiet zit is de afgelopen maand snel afgenomen. De dalende rente verplicht pensioenfondsen op dit moment meer geld te reserveren voor de dekking van de toekomstige pensioenverplichtingen, terwijl tegelijkertijd de aandelenkoersen zijn gekelderd.

Bovenop het vermogen dat nodig is voor de betaling van de pensioenen, hadden de pensioenfondsen reserves opgebouwd. Die reserves zijn bedoeld om economisch zware tijden door te komen. De financiële crisis heeft bij veel fondsen die buffer weggevaagd.

Bron: NOS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer