Ga naar hoofdinhoud

“Personeelstekort dreigt voor transportsector”

De transportsector heeft momenteel door de crisis eerder te veel dan te weinig personeel, maar daar kan in de toekomst snel verandering in komen. Dat zegt Jeroen Meulendijks, directeur VTL, vooruitlopend op de uitreiking van de Diversiteitsprijs 2009. Het chauffeurstekort voor 2015 is becijferd op 50.000 chauffeurs.

ChauffeurMeulendijks durft wel om op dit moment van economische crisis, met omvallende transporteurs en een Mobiliteitscentrum voor werkloze chauffeurs, aandacht te vragen voor een personeelstekort in de transportsector. “Natuurlijk, enerzijds is er de economische crisis, waardoor de wagens van veel transporteurs momenteel geparkeerd staan. Anderzijds is er de zekerheid van een naderend tekort aan arbeidskrachten. Voor de transportsector is becijferd dat het tekort in 2015 zal oplopen naar vijftigduizend chauffeurs. Deels wordt dit veroorzaakt door de toenemende vergrijzing en ontgroening, deels door een nieuwe richtlijn Vakbekwaamheid en het invoeren van de 48-urige werkweek”, aldus Meulendijks. Hij zegt dat het nu tijd is voor actie. “Het is natuurlijk niet zo dat Nederland straks stil staat, maar je kunt echter wel scenario’s bedenken als we niets zouden doen. Dan moeten we straks wellicht terugvallen op buitenlandse chauffeurs, of de markt zal zelf reageren op de indeling van de vervoersketen. Misschien dat het transport dan via hubs zal verlopen, waarbij lading aan de grens of op bepaalde punten door Europese chauffeurs zal worden overgenomen. Maar zover is het nog niet.”

De afgelopen jaren, voor de economie inzakte, zijn er verschillende onderzoeken verricht naar de mogelijkheden het aantal arbeidskrachten te laten meegroeien met de zich ontwikkelende transportsector. Uitgebreide wervingscampagnes werden vervolgens op poten gezet. Meulendijks: “Daarmee hebben we in drie jaar zo’n zesduizend chauffeurs geworven, niet alleen jongeren, maar vooral ook onder zij-instromers.” Onderzoek wees ook uit dat in de transportsector diversiteitsgroepen, zoals vrouwen, allochtonen en mensen met een lichamelijke beperking, nog ruimschoots ondervertegenwoordigd zijn. In 2008 was 2,5 procent van de arbeidskrachten een vrouw, was zes procent allochtoon en 2 procent deels arbeidsongeschikt. In principe is er dus nog het nodige aan potentieel beschikbaar.

Jeroen Meulendijks, VTLIn het bedrijfsleven regeert momenteel het kortetermijndenken. Er is weinig behoefte om nieuw personeel in vaste dienst te nemen. Het diversiteitsprobleem prijkt waarschijnlijk ook niet boven aan de lijst. Meulendijks (rechts) heeft er begrip voor: “Als een bedrijf vandaag dertig procent van zijn personeel geen werk kan bieden en veertig procent van zijn wagenpark geparkeerd heeft staan, dan heeft het geen behoefte om jongeren binnen te halen. Maar feit is wel dat de economische malaise het probleem rond het tekort aan arbeidskrachten in zijn sector versterkt. Het is een beetje een catch22-situatie, zegt Meulendijks: “Het gevaar bestaat dat jongeren bij slechte vooruitzichten afhaken en zich op andere sectoren richten. Dan zijn we nog verder van huis. Wat we zoveel mogelijk promoten, is om jongeren te stimuleren nu wat langer door te leren. Daardoor blijven ze in onze sector, zijn ze straks nog beter inzetbaar en kunnen ze wellicht ook een wat beter salaris bedingen. Ik denk ook dat het voor werkgevers slim kan zijn om jongeren binnenboord te houden. Straks trekt de economie weer aan, wat betekent dat er nieuwe drukpunten ontstaan in werkgelegenheid. Ervaren arbeidskrachten zullen zo hun eisen stellen. Wie nu zijn jonge, relatief goedkope mensen kan vasthouden, plukt daar straks de vruchten van.”

VLT wil bedrijven in de logistieke sector stimuleren meer arbeidskrachten in dienst te nemen uit achtergestelde groepen op de arbeidsmarkt. Daartoe is de Diversiteitsprijs in het leven geroepen. De genomineerden voor de diversiteitsprijs 2009 zijn Expeditie- en Transportbedrijf F. Claassen in Tilburg, Eikelenboom Food Transports in Bergen op Zoom, Van Gansewinkel regio Randstad-Noord in Amsterdam en DHL Express in Hengelo (O). De winnaar wordt 9 februari bekendgemaakt op www.vtl.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer