Ga naar hoofdinhoud

TNT-werknemers willen geen salaris inleveren

De werknemers van TNT willen geen salaris inleveren om gedwongen ontslag van medewerkers bij het postbedrijf te vermijden. Dat blijkt uit peilingen die de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak onder hun leden hebben gehouden.

TNT PostBij beide bonden sprak een meerderheid zich uit tegen verslechtering van de arbeidsvoorwaarden. Dit meldden de bonden maandag.

Dit voorjaar verwierpen de leden van beide vakbonden al een principeakkoord tussen de vakbonden en TNT over verslechtering van de arbeidsvoorwaarden in ruil voor een werkgelegenheidsgarantie voor drie jaar.

De bonden onderzochten daarna andere mogelijkheden om het ontslag van 11.000 werknemers te vermijden. Een alternatief werd echter niet gevonden, waarna de afgelopen weken wederom aan de werknemers werd gevraagd of zij bereid waren om salaris in te leveren.

TNT wil bij zijn Nederlandse postdivisie ingrijpen omdat er minder post wordt bezorgd en de concurrentie is toegenomen. Nu werken er nog 23.000 mensen.

Volgens de vakbonden hebben de werknemers in de peiling laten zien dat zij het vertrouwen in TNT hebben verloren. ”Veel mensen hebben het gevoel dat er geen afspraken zijn te maken over werkgelegenheid”, zei CNV-bestuurder Inge Bakker. ”Ze vinden dat er slecht met hen wordt omgegaan.”

TNT verklaarde maandag ”teleurgesteld” te zijn over de opstelling van zijn werknemers. ”De afgelopen jaren hebben wij steeds ingezet op werk boven inkomen. Nu kiezen de werknemers voor het omgekeerde”, aldus een woordvoerder.

De bonden hopen een goed sociaal plan met TNT op te stellen. Ook wordt ingezet op een loonsverhoging van 1,5 procent, zei FNV-bestuurder Peter Wiechmann.

TNT zegt daar verbaasd over te zijn. ”Een loonsverhoging helpt het bedrijf niet. Elk jaar dalen de postvolumes. Onze loonkosten zijn bovendien al veel hoger dan die van concurrenten. Zelfs de overheid stapt nu over naar andere aanbieders, omdat het daar goedkoper is.”

De bonden gaan volgende week met TNT om de tafel. Ze sluiten acties voor de kerst, traditioneel een belangrijke periode voor TNT, niet uit als beide partijen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer