Ga naar hoofdinhoud

Transportprijzen dalen in Q3 2011

De transportprijzen zijn wereldwijd verlaagd met 2,6 procent in het derde kwartaal van 2011, vergeleken met het tweede kwartaal. Dat blijkt uit de negende editie van de Transport Market Monitor (TMM, uitgegeven door TRANSPOREON en Capgemini Consulting.

recessie_schemaDe onzekerheid wat betreft het economische klimaat in Europa en de Verenigde Staten, heeft geleid tot onstabiliteit binnen de transportmarkt en had een neerwaarts effect op de evolutie van de transportprijs, versterkt door de dalende brandstofprijzen gedurende het laatste kwartaal.

Uit het rapport blijkt dat de prijsindex daalde met 2,6 procent in het derde kwartaal van 2011 (index 101.2), vergeleken met de prijsindex in het tweede kwartaal van 2011 (index 103.9).Vergeleken met het indexniveau van het voorbije jaar in het derde kwartaal van 2010 (index 101.7), daalde de prijsindex met 0,4 procent. Dit is veelzeggend, want de prijsindex van de voorbije drie kwartalen lag altijd hoger dan de index van het voorbije jaar. De dieselindex daalde met 0,7 procent in het derde kwartaal van 2011, vergeleken met het tweede kwartaal van 2011. Deze daling is lager dan die van de totale transportprijs. De capaciteitsindex, een andere factor met hoge impact op transportprijzen, steeg met 14,9 procent in het derde kwartaal van 2011 (index 76.5), vergeleken met het tweede kwartaal van 2011 (index 66.6).

De prijsdaling in het derde kwartaal is veelzeggend in vergelijking met de ontwikkelingen van voorbije jaren. Dit wordt veroorzaakt door dalende brandstofprijzen en economische spanning in Europa omwille van de voortdurende schuldencrisis.

Ramon Veldhuijzen, logistieke leider van Capgemini Consulting en een van de auteurs van het rapport, zei: “Het lijkt erop dat de Europese recessie en de economische onzekerheden de transportwereld inhalen; prijzen zijn gedaald tot het niveau van verleden jaar. Het zal een uitdaging worden voor vervoerders en verladers om een tarief te vinden dat geschikt is voor beide partijen. ”

Peter Förster, Managing Director van TRANSPOREON, voegt toe: “Eerder dit jaar was de prijsindex 9 punten hoger dan 12 maanden geleden, en de geleidelijke prijsdaling toont een evolutiepatroon. De ontwikkelingen in het volgende kwartaal zijn essentieel en zullen op de voet gevolgd worden door de TMM.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer