Ga naar hoofdinhoud

‘Transportsector dupe van crisis’

Volgens het laatst TLN Conjunctuurbericht is de transportsector is het kind van de rekening van de huidige crisis. Door aanhoudende onzekerheden bij consumenten over de eurocrisis en de crisis op de huizenmarkt, neemt de vraag naar transportdiensten steeds verder af. Alleen in het geconditioneerd vervoer heerst nog enig optimisme.

barometerZowel het binnenlandse als het internationale transportvolume krimpen in het vierde kwartaal. Omzet en winst dalen navenant. Overcapaciteit en toenemende concurrentie van transportbedrijven uit lage-lonen-landen drukken de prijzen. “Ondernemers zien het even niet meer zitten”, aldus TLN. De eerste twee kwartalen van 2011 gaven nog hoop op herstel. In de laatste twee kwartalen bleek dit echter ijdele hoop te zijn. De vraag naar transportdiensten neemt af. In het kielzog van een dalende volume worden omzet en winst meegezogen. Zowel afnemende binnenlandse bestedingen als een afnemende export drukken het transportvolume. Meer dan 80 procent van alle ondernemers spreekt zijn onvrede uit over de vrachtprijzen en bijna 60 procent constateert een verslechtering van het economische klimaat binnen de sector. Het ondernemersvertrouwen neemt voor de derde maal op rij af.

2011 matig jaar

Door tegenvallende resultaten in de laatste 2 kwartalen gaat het gehele jaar 2011 voor de transportsector de boeken in als ‘matig’ jaar. Het aantal ondernemers dat spreekt over een ‘goed’ jaar is met een aandeel van 29 procent iets groter dan het aantal dat spreekt over een ‘slecht’ jaar met 26 procent. Van alle bedrijven sluit 58 procent het financiële jaar af met ‘winst’, 29 procent speelt quitte en 13 procent sluit af met ‘verlies’.

Weinig vertrouwen voor 2012

Ondernemers verwachten in 2012 een verdere afname van het transportvolume. De bereidheid tot investeren is sinds de eerste meting in 2003 niet zo laag geweest. Naast de 81 procent van alle ondernemers dat zijn capaciteit gelijk houdt, zegt 11 procent uit te willen breiden en 8 procent te willen krimpen. Slecht 10 procent rekent op een ‘goed’ jaar, 55 procent rekent op een ‘normaal’ jaar en 34 procent rekent op een ‘slecht’ jaar.

Niet alle ondernemers negatief

Uit het TLN conjunctuuronderzoek blijkt dat niet alle ondernemers negatief oordelen over 2011. Zo blijken ondernemers in bepaalde deelmarkten positief te oordelen en in andere weer negatief. Ondernemers bij bouwgerelateerde transportbedrijven zijn het meest negatief, terwijl ondernemers bij bedrijven, gespecialiseerd in het vervoer van auto’s, levende dieren en in het geconditioneerde vervoer het meest positief zijn.

 Conjunctuurbericht Q4 2011.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer