Vacatures blijvende bron van zorg in transport en logistiek • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Vacatures blijvende bron van zorg in transport en logistiek

Goed personeel vinden blijft lastig voor logistiek ondernemers. Dat blijkt uit de conjunctuurenquête over het eerste kwartaal 2019 van TLN. Het gaat redelijk goed met de sector maar zorgen over toenemende kosten en kleine marges blijven.

​41 procent van de transportondernemers geeft aan een of meer vacatures te hebben voor chauffeurs of ander personeel. Twee derde (67 procent) van de bedrijven heeft moeite met het vervullen ervan. Ondernemers ervaren steeds meer moeite met het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel. Goede chauffeurs zijn moeilijk te vinden, zo lichten veel ondernemers toe.

Het wordt er niet makkelijker op. In het vierde kwartaal 2018 vond nog 63 procent het moeilijk vacatures te vervullen. De uitspraak “De goede chauffeur krijgen blijft een uitdaging” geeft de gevoelens van een aantal transportondernemers weer.

De economische groei blijft voor meer bedrijvigheid in de logistieke sector zorgen. Afvlakking van de groei is evenwel te zien in een dalende (37 procent) of gelijk gebleven (39 procent) bedrijvigheid in het eerste kwartaal van 2019 ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018. De omzet is ten opzichte van een jaar geleden voor 43 procent van de transportondernemers gestegen. Dat het niet automatisch een positief gevolg heeft voor de marges toont het percentage ondernemers dat aangeeft een dalende of gelijkblijvende winst te boeken. Slechts amper een kwart (24 procent) geeft aan in het eerste kwartaal van 2019 meer winst gemaakt te hebben.

Voor veel ondernemers (79 procent) is de kostprijs in het eerste kwartaal van 2019 gestegen. De toegenomen prijs van brandstof en personeel werden als voornaamste oorzaken genoemd voor de stijging van de kostprijs. Maar ook de verhogingen van tolgelden en dan met name de Duitse tol (Maut) veroorzaken volgens de transportondernemers stijgende kosten.  Vanaf 1 januari 2019 zijn  Nederlandse vervoerders in Duitsland gemiddeld 34 procent meer tol gaan betalen.

Ook de prijzen die ondernemers berekenden voor hun diensten stegen in het eerste kwartaal, maar minder hard dan de kosten. 66 procent van de transportondernemers gaf aan dat hun prijzen stegen ten opzichte van het vierde kwartaal 2018. 74 procent rapporteert een prijsverhoging ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. De prijsstijging in het eerste kwartaal is normaal omdat in veel gevallen nieuwe tarieven worden overeengekomen op 1 januari.

Ondernemers in transport en logistiek kijken overwegend positief naar de toekomst. Maar voor de  korte termijn staat een meerderheid afwachtend ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. Het minst tevreden zijn de bedrijven over de prijzen en de winst. Onzekerheid over de ontwikkeling van de kosten en concurrentie spelen hierin een rol.

Lees het complete Conjunctuurbericht over Q2 bij TLN.

5 reacties op “Vacatures blijvende bron van zorg in transport en logistiek

 • De generatie die ervaring had en doorwinterde chauffeurs waren zijn allemaal in de WW geschopt toen de oost blokkers moesten komen. Ze kunnen niet genoeg afzien.

 • Moet maar beter betalen en de eu het transport niet naar de kloten helpen met al hun regels het is altijd de trucker de klos is die alles moet doen en kloten code 95

 • toen de technische scholen werden opgeheven waarschuwde het bedrijfsleven al voor een toekomstig tekort aan technische mensen. Dat blijkt nu dus een zeer groot probleem .
  Al heel veel jaren wordt gewaarschuwd dat beroepschauffeurs een uitstervend ras zijn. Mensen die met vrachtauto rijden zijn er zat. ook daar is vraag naar maar de beroepschauffeur sterft uit. Diegene die onderweg is met plezier en lol in zijn werk. Die savonds onderweg biertje drinkt, babbeltje maakt en daarna lekker zijn mandje in gaat om de volgende morgen er weer tegenaan te kunnen gaan. Maar helaas worden die steeds minder en toch zijn er nog heel wat….Misschien eens een paar euro per uur erbij zodat we betaald worden voor de verantwoordelijkheid die we dragen, de uren dat we onderweg zijn en ja best wel die extra rit willen doen…het gaat niet over meer lampen op het dak of glimmende velgen, daar hebben we er inmiddels wel genoeg van, maar die niet beboet wordt voor dat extra kwartier of stapje,,,, Droom ik nu hard op of zou er ooit nog iemand wakker worden? ik hoop het, ik ben nu 55jr dus moet nog ff

 • Teveel domme sh*t als code 95 en men controleert de NL chauffeur iets te graag.

  Laatst reed een dronken(!) Rus schade op de A1.

  De prijs van het alsmaar zoeken naar kostenbesparing. Gewoon de Nederlandse chauffeur goed betalen en Oost blokkers zwaarder controleren.

  Schaf dat domme code 95 ook af. Scheelt ook weer 1000 euro per vrachtwagenchauffeur.

  En versoepeling van de regels. Meer meedenken met de chauffeurs

 • Ben nu 55jr, op mijn 47e gestopt als beroepschauffeur. Ik had alle rijbewijzen en code 95. Heb het allemaal laten verlopen. Ben 22jr chauffeur geweest. Nooit meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer