Volume wegtransport daalt met 0,5 procent in 2020 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Volume wegtransport daalt met 0,5 procent in 2020

De sector Transport en Logistiek staat onder grote druk en wordt in 2020 dubbel geraakt. Het gevolg is dat de groei vertraagt van 1,5 naar 0,5 procent. De sector krijgt volgens ABN AMRO last van de afvlakkende groei van de Nederlandse economie. Daarnaast wordt de sector indirect geraakt door het stikstofbeleid.

Door de strenge regels worden minder bouwvergunningen verstrekt, waardoor de bouwproductie in 2020 met 2 procent krimpt. Vooral de binnenvaart is afhankelijk van de bouw, want grondstoffen en bouwmaterialen zijn in deze branche goed voor zo’n 40 procent van het vrachtvolume. Terwijl in 2019 nog sprake was van een groei van 1,5 procent in de binnenvaart, ligt in 2020 een krimp van 1 procent in het vooruitzicht. Ook het wegvervoer krijgt te maken met substantieel minder vraag. Hier neemt de groei van volumes af van 1,5 procent in 2019 naar 0,5 procent in 2020.

De volumes in de luchtvracht hebben in 2019 een enorme daling ingezet en namen af met 9 procent. Het aantal vrachtvluchten daalde zelfs met 12 procent. Dit is deels het gevolg van de haperende wereldhandel, maar vooral een probleem van Schiphol dat al langer speelt. Doordat Schiphol hard is gegroeid, is het maximum van 500.000 vliegbewegingen per jaar bereikt. Hierdoor is een tekort ontstaan aan vliegbewegingen, ook wel ‘slots’ genoemd. De slots die de luchtvracht tijdens de economische terugval niet heeft benut, zijn vervallen en toegewezen aan onder meer de populaire vakantievluchten. De luchtvracht krijgt deze slots niet zomaar terug. De concurrentiepositie van Schiphol komt onder druk te staan, doordat handelsstromen worden verplaatst, wat ten koste gaat van verbindingen met andere luchthavens. Dat kan negatief uitpakken voor luchtvrachtmaatschappijen en logistieke dienstverleners rond Schiphol.

De transportsector moet meer doen om te verduurzamen: de uitstoot van CO2, stikstofoxiden en fijnstof moet omlaag en hiermee krijgen vrijwel alle segmenten te maken. “Er zijn twee manieren voor de sector om de uitstoot te beperken: het efficiënter organiseren en plannen van transportbewegingen, of de inzet van duurzamere transportmiddelen, aangedreven door elektriciteit, LNG of waterstof. Elektrische vrachtwagens worden tot nu toe vooral gebruikt voor distributie op korte afstand en in de binnenvaart worden elektrische schepen onder andere ingezet voor bouwlogistiek”, zegt Albert Jan Swart, Sector Econoom Transport en Logistiek van ABN AMRO.

“Op korte termijn zal de grootste verduurzamingsslag gemaakt worden in steden, met elektrische bestelbusjes en bezorgfietsen. Zo ontstaat meer vraag naar duurzaam uitgevoerd transport. Bedrijven die hiermee vooroplopen, kunnen hiervan profiteren. Het aanbieden van duurzame logistieke diensten is een manier om onderscheidend te zijn in een markt waarin vaak hevig op prijs geconcurreerd wordt. Niet alleen in de stedelijke gebieden moet de uitstoot worden beperkt. Ook in scheep- en luchtvaart is verduurzaming noodzakelijk.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer