Ga naar hoofdinhoud

‘Wegvervoer blijft achter in herstel transport’

Het voorzichtige herstel van de Nederlandse transportsector in de tweede helft van 2009, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een vervolg gekregen. Maar de sector is nog niet uit de zorgen. Dat stelde het economisch bureau van ING dinsdag in haar nieuwe kwartaalbericht.

WegvervoerVolgens de onderzoekers profiteren vooral het lucht- (+5,8 procent) en zeevervoer  (+4,8 procent) van de aantrekkende internationale handel. Ook logistieke dienstverlening zit met een plus van 3,8 procent in de lift. Het wegvervoer blijft door een zwakke binnenlandse vraag nog achter, de groei is hier met 0,8 procent beperkt.

ING meent dat na het aanvullen van de voorraden de groei in de loop van het jaar zal afvlakken, terwijl de lage vrachttarieven een pijnpunt blijven. “Ondanks dat het vertrouwen onder producenten en consumenten groeit, zorgen uitstel van bedrijfsinvesteringen en baan- en inkomensonzekerheid voorlopig nog wel voor tegendruk.”

De transportsector noteerde vorig jaar een omzetdaling van 12,5 procent. De onderzoekers verwachten dat de sector een deel van dat verlies in de komende periode kan goedmaken.
Onderzoeksbureau NEA was overigens in haar visie onlangs positiever over het wegvervoer en voorzag voor dit jaar nog een groei van 2 procent. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer