Ga naar hoofdinhoud

Controle wegvervoer levert interessant beeld overtredingen op

Op woensdag 20 september jl. hebben de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Belgische Federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer controles in het wegvervoer goederen verricht. De ILT controleerde in Venlo (Nederland) en de Belgische Federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer in Zonhoven en Fernelmont (België). De controles richtten zich vooral op de naleving van de rij- en rusttijden, het correct gebruik van de tachograaf en de aanwezigheid van de verplichte documentatie. Bij de controle van in totaal 49 vrachtwagens bleken 16 vrachtwagens in overtreding en werden in totaal 34 overtredingen vastgesteld. Interessant is de verhouding in overtredingen.

In totaal zijn in Nederland 26 vrachtwagens gecontroleerd; bij 13 werden overtredingen geconstateerd. In totaal zijn er 8 processen-verbaal en 7 boeterapporten opgemaakt, te weten:

 • 1 proces-verbaal voor het overtreden van de cabotageregels;
 • 1 proces-verbaal in verband met een verlopen code 95;
 • 2 processen-verbaal vanwege het ontbreken van de vervoersvergunning;
 • 4 processen-verbaal: 1 vanwege de hoogte, 1 in verband met een gebroken remschijf. Deze moest ter plekke worden vervangen voordat de chauffeur zijn weg mocht vervolgen. Daarnaast 1 proces-verbaal voor gladde banden en 1 omdat de zijafscherming ontbrak.
 • 2 waarschuwingen omdat de techniek niet op orde was;
 • 7 boeterapporten: 1 voor te weinig genomen dagelijkse rust, 1 voor het verkeerd instellen van de tachograaf, 2 voor het rijden op andermans bestuurderskaart en 1 boeterapport voor het manipuleren van de analoge tachograaf.
 • 5 keer een bevel tot staken arbeid voor het overschrijden van de rij- en rusttijden en manipulatie van de tachograaf.

Interessant aan de resultaten is dat ze eens te meer uitwijzen dat overtreding van de cabotageregels in Nederland blijkbaar wel meevalt. Ergerlijk zijn de technische gebreken: die vallen eenvoudig te voorkomen met goed wagenparkbeheer en kennis van de regels. Dat er zoveel overtredingen zijn rond rij- en rusttijden en de tachograaf is bekend maar tevens zorgelijk.

Aan de Nederlandse controle in Venlo namen ook collega’s van de politie Landelijke Eenheid/Transport- en Milieucontrole, RDW en Belgische inspecteurs deel. Dit in het kader van het samenwerkingsverband MEG (Manipulatie Expert Groep) dat gericht is op het opsporen van tachograafmanipulatie. Naast controle op de bovengenoemde zaken, werden vrachtwagens ook onderworpen aan een technische controle.

controle ilt
beeld ter illustratie

Belgische controleresultaten

In België zijn er 23 voertuigen gecontroleerd door de Belgische Federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Drie waren er in overtreding en er zijn daarbij 13 overtredingen geconstateerd:

 • 1x fraude;
 • 1x niet-invoeren van de bestuurderskaart;
 • 1x niet-correct gebruik van de tachograaf;
 • 1x geen vervoersvergunning;
 • 6x onvoldoende dagelijkse rust;
 • 2x overschrijding van de ononderbroken rijtijd;
 • 1x overschrijding van de dagelijkse rijtijd.

Meer eenheid bevordert gelijk speelveld

Dankzij het Benelux-Verdrag van Luik uit 2014, kunnen inspectiediensten bij controles van goederenvervoer grensoverschrijdend samenwerken. De inspecteurs kunnen zodoende hun kennis van en ervaring met wegcontroles delen en de procedures beter op elkaar afstemmen. De samenwerking brengt meer eenheid in het toezicht op en de handhaving van de Europese wetgeving met betrekking tot het wegvervoer van goederen. Het draagt daarnaast bij aan een eerlijke concurrentie tussen transportbedrijven, betere arbeidsomstandigheden voor chauffeurs en de verkeersveiligheid.

2 reacties op “Controle wegvervoer levert interessant beeld overtredingen op

 • Eddy verbraeken

  Rij en rusttijden zijn niet nageleefd maar fatsoenlijke en grote parkings zijn er niet , zowel in Belgie als in gans Europa . Zorg dus eerst voor genoeg parkings en pas daarna de wet volgen . Is zelfs een wereldwijd probleem geworden . Zonder vrachtwagens staat de wereld stil

  1. Tesselaar

   26 trucks op 1 dag, goh wat hebben wij weer gecontroleerd.! 1 cabotage verdachte truck, je zit op de grens en denk zelf dat je dat daar ook niet gaat vinden. Misschien moeten wij als chauffeurs maar eens de boel platgooien, kijken wie er dan meteen gaan lopen kraaien? Moderne slavernij is nog steeds aan de orde van de dag, en dan onze medelanders maar klagen over 300 jaar geleden. Maar respect ho maar voor de man op de wagen. Altijd het laatste die wordt bedankt, dat je vreten en zuipen elke dag weer in die supermarkt ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer