Corona: Overzicht situatie transport in Europa • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Corona: Overzicht situatie transport in Europa

Corona-UPDATE: In samenwerking met collega-vakbladen uit vele Europese landen publiceert TTM.nl een overzicht van de gevolgen van het Coronavirus in de transport- en logistieke sector. Dit artikel wordt NIET LANGER geupdate. (LAST UPDATE 25.03 11.30 am)

België

UPDATE: 18.03 11.00 am

België zit praktisch in een lockdown, hoewel de gloednieuwe Belgische regering weigert om het woord te gebruiken, maar beweert tegelijkertijd “dat het in feite een lockdown is”.
De maatregelen inzake flexibele rijtijden worden verlengd tot 31 maart. De wekelijkse werktijd gaat van 56 naar 60, twee keer per week van 90 naar 96 uur.
Het is toegestaan de wekelijkse rusttijd uit te stellen. De chauffeurs moeten de reden voor de afwijking van de normaal geldende limieten vermelden op de print-outs of de achterkant van de tachograafschijf. Dat is de gebruikelijke werkwijze bij noodgevallen.

De technische keuringsposten zijn gesloten, zodat het niet meer mogelijk is om voertuigen naar hun halfjaarlijkse technische inspectie te brengen.

Update 20.03 15.00 uur

Parkeerplaats “Goordijk” in de haven van Antwerpen is afgesloten.
Vrijdag 20 maart om 1500 uur, heeft België zijn grenzen gesloten voor alle “niet-essentiële reizen”. Geen gevolgen voor het goederenvervoer, behalve tijdverlies door de politiecontroleposten.

Update 23.03 11.00 uur

De Belgische regering heeft met alle grote banken ingestemd met uitstel van betaling van leningen. Ook de BTW en de bedrijfswinstbelasting kunnen met maximaal vier maanden worden uitgesteld. Hiervoor is 50 miljard euro uitgetrokken.
Gisteren, zondag 22 maart, kondigden federale ambtenaren aan dat ze verwachten dat de corona in België “in de volgende week tot 10 dagen” zijn hoogtepunt zal bereiken. Ze verwachten desondanks strenge maatregelen die tot minstens “half mei” moeten worden gehandhaafd.

Bulgarije

Sinds vrijdag is de noodtoestand afgekondigd. Alleen supermarkten, banken, verzekeringswezen en apotheken zijn open. Grenzen zijn niet officeel dicht maar mensen die komen uit risicogebieden gaan in een 14-daagse quarantaine. Roemenië heeft de grens met Bulgarije wel gesloten. Alle trucks die komen uit risicolanden – Italië, Spanje, Iran, Zuid-Korea en China, worden door politie geescorteerd. Lange rijen files vanuit Griekenland.

Update 19 maart 8.00 am.

Met betrekking tot goederen – woensdag heeft het ministerie van Vervoer aangekondigd dat het eerste konvooi Bulgaarse vrachtwagens, dat vastzit op de grens tussen Kroatië en Slovenië, naar Bulgarije kan vertrekken. De grens tussen Servië en Bulgarije is gesloten voor mensen, bestelwagens en bussen, hij is alleen open voor het vervoer van goederen en voor mensen met een diplomatiek paspoort. De situatie is hetzelfde aan de grens met Noord-Macedonië – alleen vrachtwagens mogen passeren. Het vrachtwagenverkeer aan de grenzen met Griekenland en Turkije is zeer intensief. Aan de Turkse grens hebben de Turkse autoriteiten thermocamera’s gemonteerd om de temperatuur van de binnenkomende passagiers te meten. Dit vertraagt de doorgang naar Turkije. De internationale sneltrein tussen Bulgarije en Turkije wordt geannuleerd. Aan de grens met Roemenië – aan de Vidin brigde over de Donau – staan in beide richtingen wachtende vrachtwagens en zijn enkele kleinere grenspunten met Roemenië gesloten. Vanaf donderdag zijn alle vluchten naar Italië en Spanje geannuleerd.

Na de eerste paniek blijkt er geen tekort aan voedsel – wel hebben de supermarktketens beperkte toegang tot de winkels georganiseerd om niet veel mensen binnen te laten en staan er kleine wachtrijen voor de winkels, maar de mensen blijven rustig op 1-1,5 m afstand van elkaar. Gisteren nog was het toiletpapier in Lidl in de aanbieding 🙂

Update 19.03.2020 – 17:00

Vanaf vrijdag 20 maart zijn dit de veranderingen in de rijtijden in Bulgarije:

 • Art. 6(1): vervanging van de maximale dagelijkse rijtijd van 9 uur door een van 11 uur;
 • Art. Art. 7: vervanging van de minimale dagelijkse onderbrekingen door het opleggen van een onderbreking van 45 minuten na 5 en een half uur;
 • Art. Art. 8, lid 6: verkorting van de normale wekelijkse rusttijd van 45 uur tot 24 uur.

Alle grenzen zijn open voor goederenvervoer, maar er staan lange rijen vrachtwagens – vooral aan de Bulgaars-Roemeense grens – Vidin.
Alle Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs uit Spanje, Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland moeten na het lossen onder quarantaine blijven tot ze het land weer verlaten. Voor degenen die in Bulgarije blijven, wordt een 14-daagse quarantaine toegepast. Voor buitenlandse vrachtwagenchauffeurs is het toegestaan om het land binnen te komen en te lossen/laden, maar ze moeten het land na 24 uur verlaten. Dit is geldig sinds 18 maart volgens het gebod van het Ministerie van Volksgezondheid.

Update vrijdag 20 maart 9.00 am

Alle Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs die uit Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland komen, moeten na het lossen onder quarantaine blijven tot ze het land weer verlaten. Voor degenen die in Bulgarije blijven, wordt een 14-daagse quarantaine toegepast. Voor buitenlandse vrachtwagenchauffeurs is het toegestaan om het land binnen te komen en te lossen/laden, maar ze moeten het land na 24 uur verlaten. Dit geldt sinds 18 maart volgens het gebod van het Ministerie van Volksgezondheid.

Denemarken

Update donderdag 19 maart 8.00 uur.

Alle grenzen in Denemarken zijn gesloten. Open grens alleen voor Deense burgers, vrachtwagens met goederen of buitenlanders met een geldige reden (zoals het bezoeken van een ernstig ziek familielid enz. of als zij permanent in Denemarken wonen en/of werken). Cafés, restaurants en vele andere soorten winkels moeten gesloten zijn. Openbare bijeenkomsten met meer dan 10 personen zijn verboden.
De regels voor de wekelijkse rusttijd zijn momenteel opgeschort en alle vrachtwagens kunnen de milieuzones in de grote steden binnenrijden. Ook enkele andere regels zijn versoepeld met betrekking tot de dagelijkse werkzaamheden van de chauffeurs, omdat vernieuwing van bepaalde vergunningen e.d. momenteel onmogelijk is. De Deense koningin waardeerde de inspanningen van de chauffeurs in een toespraak tot de natie op 17 maart – een mooi gebaar.

Denemarken

Update 23 maart 19.30 uur

Vrachtwagens en chauffeurs gaan door met hun dagelijkse werkzaamheden, hoewel ze moeite hebben met de toegang tot sanitaire voorzieningen, zowel in het openbaar als bij klanten, enz.

De meeste werkplaatsen voor vrachtwagens zijn nog steeds open met voorzorgsmaatregelen voor het fysieke contact tussen de chauffeurs en het personeel. De sluiting van de Deense grenzen en van de maatschappij in het algemeen zal ten minste tot 13 april duren.

Duitsland

Duitsland heeft de grenzen met minstens vijf landen gesloten, maar (nog) niet die met België en Nederland. De weekend rijverboden zijn opgeheven in sommige deelstaten. De coördinatie van maatregelen gebeurt niet door de federale overheid, maar door de deelstaten afzonderlijk, wat de cohesie niet bevordert. Transport en distributie van levensmiddelen lopen echter zonder problemen tot nu toe.

Update: 19 maart 16.o0 uur

Het Duitse ministerie van transport heeft besloten om vrije cabotage toe te staan tot eind september of om het in ieder geval niet meer te bestraffen. Tot 17.4.2020 mogen chauffeurs hun rijtijd verlengen tot tien uur per dag, vijf keer per week. Zij kunnen ook een beperkte rustperiode krijgen tijdens twee opeenvolgende weekends. Deze wijzigingen gelden voor vrachtwagens die goederen vervoeren zoals voedsel (mensen en dieren), medische goederen, brandstoffen.
Ook heeft het ministerie de eis laten varen om volledig te voldoen aan 2003/59/EG wat betreft verdere beroepsopleiding. Chauffeurs kunnen niet gedwongen worden om met veel andere mensen in opleiding te gaan en lopen dus het risico op een infectie. Het ministerie is dus van mening dat alle chauffeurs, die nu geschikt zijn om te rijden, ook in staat zullen zijn om hun plicht voor de huidige periode te vervullen, ook als ze niet al hun rijvaardigheid (code95) hebben opgefrist.
En misschien iets minder belangrijk: de Duitse dag van de logistiek wordt een volledig virtueel evenement.

Finland

Finland js voor haar bevoorrading sterk afhankelijk van andere Europese landen. Momenteel varen ferrydiensten nog, maar als dat tot stilstand komt kan dagelijkse distributie een probleem zijn. Nu al ervaren supermarkten moeite met leveringen.

UPDATE 16 maart 20.00 uur. Noodwetten worden van kracht op 18 maart a.s.

Finnair, dat 110 routes exploiteerde en 12.000 vluchten per maand uitvoerde, vermindert nu 90 procent van zijn verkeer. Noorwegen sloot vandaag zijn grenzen in het noorden met Finland, en Rusland en Estland doen hetzelfde aan de oostkant. Veerdiensten zijn opgeheven op de lijnen Tallinn-Stockholm, Riga-Stockholm en gedeeltelijk op Helsinki-Tallinn. Alle openbare bijeenkomsten van meer dan 10 personen zijn vanaf woensdag verboden. Meer dan 280 mensen zijn nu besmet met het Corona-virus.

UPDATE 19.3.

Volgens het regeringsbesluit sloot Finland zijn grenzen voor het personenverkeer op donderdag 19.3. Het is mogelijk de grens over te steken voor noodzakelijke werkzaamheden en zakelijke doeleinden. Finse burgers en mensen die permanent in Finland wonen, mogen altijd terugkeren naar Finland. Buitenlandse toeristen in Finland kunnen het land verlaten.
De grenzen van Finland zijn open voor het vervoer van goederen. Het doel is om het vrachtverkeer zo normaal mogelijk te houden, maar het sterk afnemende passagiersverkeer beperkt de mogelijkheden voor het vrachtvervoer met passagiersferry’s en het luchtvervoer.
Verplaatsingen binnen de Finse grenzen zijn niet verboden, maar het beleid van de regering is dat mensen moeten proberen om alles behalve de noodzakelijke verplaatsing te minimaliseren.
Er zijn nog geen uitzonderingen op de rij- en rusttijdenregeling in Finland. De vervoersorganisaties stelden reducties voor van de maximale rijtijd, de dagelijkse en wekelijkse rusttijden en de pauzeregelingen.

Frankrijk

Net als in veel andere landen zijn in Frankrijk de scholen dicht. Ook restaurants, bars etc zijn dicht. Truckstops ook, en naar verluidt zijn Franse chauffeurs juist gewend daar te eten. De Franse trucks zijn niet ingericht op een lang verblijf of zelf koken. Veel winkels sluiten ook hun deuren, wat het werk voor transportbedrijven vermindert. Bijzonder is dat in Frankrijk sommige truckdealers vestigingen sluiten vanwege te weinig werk. Pechservices blijven wel actief. Supermarktdistributie verloopt vooralsnog goed. Wel zijn Franse burgers nerveus en staan er lange rijen bij supermarkten.

UPDATE: 16 Maart 20.00 uur Frankrijk is nu ook in lockdown, maar het transport is nog steeds niet direct geraakt. Wel indirect, want fabrieken en winkels zijn al dicht dus is er minder vervoer nodig. Business is een stuk langzamer nu. Vervoer voor voedsel, medische producten en brandstof werkt nog wel. Franse bevolking mag niet meer het land uit, 80 procent van alle vluchten zijn gecanceld. Voor chauffeurs is het grootste probleem nu het leven langs de snelweg.

Update: 19.03.2020 15:00

Hier in Frankrijk verandert niets. Natuurlijk zijn er meer coronagevallen, net als overal. We zijn nu op dag 3 van de totale lockdown.

Het leger begint extra ziekenhuizen voor te bereiden omdat de regering elke dag veel meer gevallen verwacht… (100 doden woensdag)

Voor trucks is er niets veranderd, alle types zijn nog steeds oké op de weg, maar nu is de situatie anders omdat niet-essentiële bedrijven één voor één stoppen en natuurlijk geen pallet meer in de vrachtwagens te laden hebben.

Veel transportbedrijven beginnen activiteiten te verminderen en vrachtwagens stil te zetten. Alleen het levensmiddelentransport werkt als nooit tevoren.

Wat betreft rij- en rusttijden zijn er nog geen aanpassingen, maar dat moet binnenkort wel gebeuren, want het wordt lastig om aan de regels te voldoen als je zo lang moet wachten bij laden en lossen.

Een belangrijk punt: truckers worden als beesten behandeld ! Truck Stop gesloten, geen douches, geen toilet, geen eten ! De druk op de chauffeurs begint te stijgen en binnenkort zullen we een escalatie hebben. Op TV praten ze over medische bedrijven, maar niets over de levensomstandigheden van de truckers. Zelfs in de fabrieken waar vrachtwagens moeten laden, mogen chauffeurs niet bij de koffiemachines komen Ze moeten hun papieren afgeven en ze moeten buiten blijven.

Op de snelwegen betaal je zoals gewoonlijk tol (erg duur in Frankrijk) maar de diensten zijn gesloten, je kunt alleen nog maar brandstof kopen. Dinsdag reed ik met een vrachtwagen van Parijs naar Zuid-Frankrijk, de WC was gesloten… Je moet ergens in het gras je behoefte doen…

We hebben het gehad over  een lockdown van 45 dagen, maar al na 3 dagen is het ingewikkeld genoeg.

Update 25 maart 11.00 uur

Het Franse Ministerie van Verkeer heeft een richtlijn uitgevaardigd voor de transportsector in Frankrijk.

Er komen geen beperkingen op het vrachtverkeer in Frankrijk. De chauffeur zal echter twee specifieke ontheffingsbewijzen bij zich moeten hebben. De ontheffingsbewijzen (in het Frans met een onofficiële vertaling in het Engels) moeten door zowel de chauffeur als de werkgever worden ingevuld voor wegtransport binnen Frankrijk.

Een Frans persoonlijk ontheffingsbewijs (attest de déplacement dérogatoire) dat door de chauffeur zelf moet worden ingevuld en ondertekend.

Een Frans professioneel attest van ontheffing (justificatif de déplacement professionnel) dat moet worden ingevuld en ondertekend door de werkgever (d.w.z. de manager van de bestuurder).

De bestuurders moeten de Franse versie van deze twee getekende certificaten te allen tijde bij zich hebben terwijl ze in Frankrijk zijn.

De controles aan de grens zijn in opdracht van de overheid hersteld. Bij deze controles wordt de toegang geweigerd aan buitenlanders, met uitzondering van, onder andere, werknemers die goederen vervoeren.

Als de chauffeurs echter niet over de vereiste certificaten beschikken, zal hun de toegang worden geweigerd. Dit is voor de openbare veiligheid om de verspreiding van COVID-19 te beperken.

Voor uw volledige informatie en om de continuïteit van het vrachtvervoer te waarborgen, zet Frankrijk zich in voor het behoud van de rust- en verzorgingsgebieden langs de autosnelwegen voor de chauffeurs. Gelieve via de volgende link een kaart te vinden met hun locatie : https://www.bison-fute.gouv.fr/tout-savoir-sur-l-ouverture-des,langen.html

Griekenland

Land is in een noodtoestand en uitgebreide lockdown sinds Corona begon in Lombardije, weken geleden. Alle mensen die vanuit het buitenland in Griekenland aankomen, moeten zich 14 dagen lang afzonderen. De vluchten naar Italië en Spanje zijn opgeschort. Bovendien zijn alle winkels gesloten, met uitzondering van supermarkten, apotheken en benzinestations. Het wegvervoer is momenteel niet beperkt en de veerboten naar Italië zijn nog steeds operationeel voor vrachtwagens en chauffeurs. De rij- en rusttijden zijn niet gewijzigd. Alle grenzen blijven echter open voor vrachtwagens met lange wachttijden. Een volledig verbod op personenauto’s lijkt op handen te zijn.

Hongarije

Hongarije heeft dezelfde scherpe beperkingen als de meeste Europese landen. De Hongaarse grenzen zijn vanaf dinsdag middernacht gesloten. Slechts beperkt goederenvervoer en Hongaarse burgers mogen de grens oversteken.
Honderden Roemeense en Bulgaarse, Servische auto’s, passanten werden dus tegengehouden. Terugkeren naar Oostenrijk, – werd verteld …- maar ze willen naar huis.
Door deze beslissing was er een kleine oorlog, geweldsincidenten aan de Oostenrijks-Hongaarse grens. Sommige van deze passanten maakten na 10-15 uur wachten een levende barrière om de transportcorridor tegen te houden. 2-3 uur een zeer chaotische situatie. Het grensverkeer werd op deze manier volledig stilgelegd.
De politie moest tussenbeide komen, en nu verloopt het wegtransport redelijk vloeiend verloopt, er zijn nu 5-7 uur wachttijden… Aan de Oekraïense grens is het 30-40 uur wachten…
In de nacht van dinsdag op woensdag om 00:00 uur is de grens open gegaan voor transit-passanten. Ze mogen een non-stop rit in de nacht… Het lijkt erop dat ze maar één kas krijgen.
Als doorgangsland voor Hongarije moeten buitenlandse vrachtwagens bij sommige aangewezen tankstations tanken, andere zijn verboden.
In Boedapest zijn er veel oude IKARUS en andere oude bussen in het openbaar vervoer, met open chauffeurscockpit. Vanaf maandagochtend is in deze bussen de eerste deur altijd gesloten, er is een barrière in de bus om dit gebied af te scheiden ter bescherming van de chauffeur.

Ierland

Al het normale weg- en spoortransport vindt normale doorgang. Supermarkten worden normaal bevoorraad. Restaurtants en pubs zijn door de overheid gesloten. Ierland is bijzonder afhankelijk van veerdiensten.

Om de commerciële chauffeurs tijdens de COVID-19 pandemie te helpen beschermen, wordt er bij de vrachtvervoerders op aangedrongen om de cabines te beperken tot een eenpersoonsbezetting, alle bars en restaurants aan boord te sluiten en een roomservice voor de chauffeurs te bieden, met inbegrip van maaltijden en drankjes.

De transport- en logistieke sector vraagt om onmiddellijke financiële steun voor vervoerders die door de coronaviruscrisis failliet gaan. Veel vervoerders hebben al melding gemaakt van rampzalige gevolgen voor hun bedrijf, omdat het volume van de goederen sterk daalt. Het containervolume uit China is de afgelopen zes weken met meer dan 70 procent gedaald en de goederenstroom uit Europa wordt steeds meer verstoord.

Grote verstoring van de dienstverlening van Brittany Ferries door COVID-19. De wereldwijde coronaviruspandemie heeft de veerbootmaatschappij gedwongen haar diensten te consolideren. De genomen maatregelen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat er voldoende bemanning beschikbaar is om zo veel mogelijk diensten te exploiteren, en tegelijkertijd te reageren op het advies van de overheid voor reizigers die Ierland en Spanje bezoeken.

Update 18.03 – 11.11 uur

In een toespraak tot het land op tv dinsdagavond bracht de Ierse premier Leo Vradkar hulde aan de vervoerders die de toeleveringsketen in stand hielden. In een belofte aan het publiek, verklaarde hij: “We zullen onze essentiële diensten, bevoorradingsketens en nutsbedrijven draaiende houden.”

 “Onze transporteurs, die hun familie op een zondagavond verlaten en over het continent reizen om ervoor te zorgen dat we de producten, medicijnen en apparatuur hebben die we nodig hebben. Allen die onze toeleveringsketen in beweging hebben gehouden, bedanken wij hen.”

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geadviseerd dat zij beschikbaar zijn om welke vervoerder dan ook te steunen die hulp kan nodig hebben in het buitenland Zij hebben een nieuwe speciale lijn voor COVID19 opgezet met personeel dat dit nummer 24 uur per dag bemand. 

De regering ontraadt op advies van het National Public Health Emergency Team alle niet-essentiële reizen overzee ten minste tot 29 maart. Iedereen die naar komt, met uitzondering van Noord-Ierland, gaat bij aankomst gedurende 14 dagen in quarantaine. Er wordt echter duidelijk gemaakt dat essentiële dienstverleners in de toeleveringsketen, zoals vervoerders, loodsen en maritiem personeel, van deze regels zijn vrijgesteld.

 Verklaring van de verkeersveiligheidsautoriteit met betrekking tot het uitstel van de audits van de naleving van de regelgeving ter plaatse:

 “De verkeersveiligheidsautoriteit (RSA) moet met onmiddellijke ingang tot 29 maart stoppen met het uitvoeren van persoonlijke handhavingsinspecties, overeenkomstig het laatste overheidsadvies over het Covid-19-virus.  Dit zal voortdurend in het oog worden gehouden. De handhavingsactiviteiten van de RSA zullen zo veel mogelijk worden voortgezet. Van alle exploitanten en chauffeurs wordt verwacht dat zij voldoen aan de huidige eisen en dat zij zich verantwoordelijk gedragen met betrekking tot hun wettelijke verplichtingen. Hoewel er geen inspecties ter plaatse zullen plaatsvinden, kunnen exploitanten en bestuurders die advies willen inwinnen of een klacht willen indienen, via de gebruikelijke kanalen contact opnemen met de Autoriteit en nadere informatie hierover is beschikbaar op de website van de VVA. De Autoriteit treft ook regelingen om ervoor te zorgen dat aanvragers die digitale tachograafkaarten zoeken, aanvragen voor verwerking kunnen indienen, hoewel we alle aanvragers aanmoedigen om in dat verband gebruik te maken van het onlineplatform”.

 De noodtoestand van het coronavirus verstoort de Europese auto-industrie en dwingt de fabrieken te sluiten of de productie te verminderen. In heel Europa heeft een toenemend aantal fabrikanten aangekondigd dat zij hun fabrieken zoals BMW, Fiat, Ford, Mercedes-Benz, Nissan, PSA, Renault en Toyota sluiten. Autobedrijven zijn vervolgens gesloten. Door de stopzetting van de productie van grondstoffenleveranciers zijn ook de logistieke activiteiten stilgelegd, een belangrijk punt voor de leden van de ECG – de Association of European Vehicle Logistics. De vereniging heeft de komende Algemene Vergadering en het voorjaarscongres in Malaga op 14 en 15 mei geannuleerd.

“Wij informeren onze leden dat, aangezien de jaarlijkse Algemene Vergadering een wettelijke verplichting is voor onze vereniging, de vergadering toch op 14 mei (15.00 uur CET) in online formaat (webinar) zal plaatsvinden. De agenda blijft ongewijzigd en de bestuursverkiezingen gaan door. Verdere details over de deelname aan dit webinar zullen in de komende weken worden gecommuniceerd”, aldus de verklaring.

UPDATE 19.03.20 – 10.10 UUR

Tijdelijke versoepeling van de EU-regelgeving inzake rij- en rusttijden als gevolg van COVID-19

De verkeersveiligheidsautoriteit (RSA) en het ministerie van Vervoer, Toerisme en Sport zijn overeengekomen een tijdelijke en dringende afwijking toe te staan met betrekking tot een aantal bepalingen van de EU-regelgeving inzake rij- en rusttijden. De voorgestelde afwijking zal gelden voor alle transporteurs en chauffeurs die onderworpen zijn aan de EU-voorschriften inzake rij- en rusttijden en tachografen in het goederenvervoer (met inbegrip van de olievoorziening, enz.).
Deze stap wordt gezet vanwege de mogelijke gevolgen van het Coronavirus voor de transportactiviteiten en het belang van de wegvervoersector voor de nationale economie, en naar aanleiding van verzoeken van de vervoerssector.

Wordt van kracht: De afwijking treedt onmiddellijk in werking vanaf 18 maart 2020 tot en met 16 april 2020 en zal wekelijks worden herzien wat de toepassing en het toepassingsgebied betreft.

Beschrijving van de voorgestelde afwijking: De regels inzake de rijtijden worden versoepeld door de tweewekelijkse rijtijdlimiet op te trekken van 90 uur tot 112 uur. Op grond van deze aanpak zullen bestuurders het recht hebben om tot nader order in elke opeenvolgende week maximaal 56 uur te rijden (er is geen wijziging van de regels inzake de arbeidstijd).
De regels betreffende de wekelijkse rusttijd worden ook versoepeld door bestuurders toe te staan tijdens de ontspanningsperiode een verkorte wekelijkse rusttijd van ten minste 24 uur per opeenvolgende week te nemen. Een bestuurder is niet verplicht om tot nader order ten minste één (1) normale wekelijkse rusttijd in elke twee opeenvolgende weken te nemen. Voorts is er geen verplichting tot compensatie wanneer een verkorte wekelijkse rusttijd wordt genomen.

Zoals hierboven geschetst is er geen wijziging van de regels met betrekking tot de arbeidstijd.
De RSA zal dit in het oog houden en zal in overleg met de belanghebbenden eventuele verdere wijzigingen overwegen.
Verplichtingen van de exploitant
De RSA wil benadrukken dat vrachtvervoerders verplicht zijn de risico’s op verstoring van de transportwerkzaamheden te beperken en dienovereenkomstig te plannen en de naleving van de regels te waarborgen.

Er moeten passende regelingen worden getroffen om eventuele extra rijtijd van bestuurders als gevolg van de Coronaviruscrisis te registreren. Bestuurders moeten op de achterkant van hun analoge tachograafkaarten of digitale tachograafuitdraaien (zodra zij hun dagelijkse werkperiode hebben beëindigd) de redenen en redenen voor het overschrijden van de voorgeschreven limieten noteren. Als dit niet gebeurt, leidt dit tot vertragingen en problemen bij de inspecties. De praktische uitvoering van deze tijdelijke versoepeling van de regels moet door de werkgevers met hun chauffeurs worden overeengekomen.

Transportbedrijven moeten noodmaatregelen treffen om te voorzien in nood- en noodsituaties en deze moeten naar behoren worden gedocumenteerd en voor inspectie worden bewaard. De bewijsstukken ter staving van de reden voor het extra rijden moeten ten minste 12 maanden worden bewaard. Elke afwijking van de rij- en rusttijdenregels moet een laatste redmiddel zijn. Tijdens de inspecties zal de geschiedenis van de bestuurder en de exploitant in het algemeen de naleving van de regels zorgvuldig worden beoordeeld.
Hoewel de huidige situatie van invloed kan zijn op de rijtijd, mag de veiligheid van de bestuurder of van andere weggebruikers niet in het gedrang komen. Bestuurders mogen niet van de regels afwijken als dit de verkeersveiligheid in gevaar brengt en er mag ook niet van hen worden verwacht dat ze vermoeid rijden – werkgevers blijven verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van hun werknemers en andere weggebruikers.

Nu de crisis voortduurt, bepaalt de EG dat de EU-lidstaten prioriteit moeten geven aan het vrachtverkeer, dat zij moeten zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden voor werknemers in het vervoer en dat er geen extra certificering nodig is voor goederen die legaal binnen de interne markt van de EU in omloop zijn.

De Europese Federatie van Houten Pallet- en Verpakkingsfabrikanten (Fédération Européenee des Fabricants de Palettes en Emballages en Bois – FEFPEB) doet een beroep op regeringen in heel Europa om ervoor te zorgen dat houten verpakkingen en pallets tijdens deze crisis vrij beschikbaar blijven, zodat de snelle consumptiegoederen (fmcg) en de farmaceutische toeleveringsketens soepel en tijdig kunnen functioneren.

De regering van elk land heeft zijn eigen regelgeving voor de aanpak van de COVID-19-crisis; de leden en het daaraan gerelateerde bedrijfsleven houden zich daaraan. Zij benadrukt echter dat zij producenten van houten pallets en verpakkingen, en gereviseerde palletbedrijven, palletpools, zagerijen en de logistieke industrie in het algemeen moeten ondersteunen.
De EG heeft een reeks richtsnoeren uitgevaardigd voor de bescherming van de gezondheid en het in beweging houden van goederen. Deze zijn beschikbaar op haar website https://ec.europa.eu/.

UPDATE 20.03 11.51 uur

Vrachtwagenchauffeurs zijn het levensbloed van de toeleveringsketen; het voorzien in sanitaire voorzieningen voor chauffeurs tijdens het laden of lossen op de terreinen van de aannemers is de afgelopen week een probleem geworden voor chauffeurs.
Zoals verwacht is de Commercial Vehicle Show 2020 in het NEC, Birmingham, geannuleerd. Gezien het belang van de beurs voor de wegtransportsector werd de mogelijkheid tot uitstel zorgvuldig overwogen, maar men vond dat er te veel onbekende variabelen waren om deze optie mogelijk te maken.
Merken van de TRATON GROUP ondernemen actie naar aanleiding van de coronapandemie:

 • Scania sluit haar Europese fabrieken tijdelijk
 • MAN Truck & Bus zoekt tijdelijke werkloosheidsuitkeringen voor zijn productievestigingen in Duitsland en stopt de productie in München vanaf 19 maart.
 • Servicenetwerken blijven in bedrijf
 • TRATON CEO Andreas Renschler: “We doen er alles aan om de service en vervangingsonderdelen naar onze klanten te laten stromen.”

Italië

Italië is het zwaarst getroffen door het Corona-virus, maar het vervoer van goederen gaat nog steeds door op een ordentelijke manier. Supermarkten zijn zelfs in de zwaarst getroffen regio’s open en voorzien van voldoende voedsel. Ook in Italië is het weekendrijverbod opgeheven voor trucks boven 7,5 ton. De situaties rond de grenzen met Oostenrijk, Slovenië en Kroatië zijn zorgelijk. Truckstops langs snelwegen moeten dicht zijn na 18.00 uur. Vrachtwagenchauffeurs zouden voorzien moeten zijn van mondkapjes/gezichtsmaskers maar de verkrijgbaarheid daarvan is een probleem.

UPDATE: 16 maart 19.00 uur. Vliegvelden van Milaan: Linate (LIN) is niet meer operationeel, evenals Terminal 1 van Malpensa (MXP). Terminal 2 is nog steeds operationeel.

Wegtransport: werkt nog steeds goed, lange afstand, distributie en logistiek ook. Voorlopig geen brandstoftekort. De regering heeft Sicilië en Sardinië verzegeld. Personenvervoer van en naar de twee eilanden is niet meer toegestaan ​​om de verspreiding van de epidemie te voorkomen. Goederenvervoer is toegestaan.

Vandaag heeft de regering een economisch pakket voor noodgevallen van 25 miljard euro goedgekeurd om de Italiaanse economie te ondersteunen.

Oorlogsbulletin van vandaag: Vanaf het begin van de epidemie: 23.000 geïnfecteerden, slachtoffers: 2.150

Update: 18 maart 18.00 uur

‘Thuisbezorgd’ voor vrachtwagenchauffeurs onderweg

Een van de belangrijkste problemen die vrachtwagenchauffeurs in Italië moeten oplossen – hoe ze een maaltijd kunnen krijgen na de door de Italiaanse autoriteiten geplande sluiting van het snelwegrestaurant om 18.00 uur. Er is nu een oplossing. Sommige restaurants accepteren bestellingen per telefoon of e-mail. Chauffeurs kunnen een geschikte parkeerplaats vinden voor hun vrachtwagens in de buurt van een restaurant. Zij krijgen de maaltijd als een speciale ’thuisbezorging’. Het aantal van deze ‘home delivery’ restaurants neemt in een zeer snel tempo toe.

UPDATE: 22 maart 10 uur am

Vanwege het groeiende aantal besmette mensen en de snelle toename van het aantal slachtoffers, kondigde de Italiaanse premier Giuseppe Conte gisteravond (21 maart 2020) een nieuwe drastische stap aan als reactie op de verspreiding van het Corona-virus. Italië zal tot 3 april 2020 zijn fabrieken sluiten, alle productie die niet essentieel is voor het land. Deze nieuwe stap zou geen invloed hoeven hebben op het transport en de logistieke operaties die tot nu toe de ruggengraat van het land vormden. Volgens een verklaring van Carlo Bonomi, voorzitter van de Association of Lombardy Industries (Assolombarda), stevent Italië af op een “oorlogseconomie”. Op deze manier zullen veel bedrijven niet meer in staat zijn om zich te heropenen en op de markt te blijven, als de epidemie eenmaal voorbij is.

Update March 25th 11.00 am

De belangrijkste brancheverenigingen van Italiaanse tankstations hebben een sluiting van tankstations afgekondigd, vanaf vandaag. Deze sluiting geldt voor tankstations langs snelwegen, stadsringen en de binnenstad betrokken.
Dit is te wijten aan de plotselinge daling van de omzet (-85% vanaf het begin van de epidemie) en aan veiligheidsredenen.
De Italiaanse regering probeert een oplossing te vinden, omdat tankstations een cruciale rol spelen bij het waarborgen van de goede werking van het logistieke systeem.

Nederland

Transport en logistiek is door de overheid als ‘cruciale beroepsgroep’ gelabeld. Alle transport gaat momenteel gewoon door. Er zijn negatieve berichten over chauffeurs die slecht behandeld worden op distributiecentra, laad/los adressen etc. Restaurants etc. vanaf maandag gesloten, inclusief truckstops. Overheid is gevraagd een uitzondering te maken voor chauffeurs. Sommige truckstops zijn open met toiletten, douches. Sommige restaurants zijn begonnen met take-away service. Supermarktdistributie ziet er goed uit, hamsteraars ten spijt. StenaLine Hoek van Holland – Harwich vervoert vrachtwagens en chauffeurs zonder enige restricties. De overheid is gestart financiële ondersteuning te bieden voor zwaar getroffen bedrijven. Premier Rutte was maandagavond op tv en legde de afvlakkings-theorie uit en verwachtte dat vele miljoenen mensen besmet zouden raken, zij het met slechts kleine symptomen.

Update 18 maart, 17.00 uur

De druk op de supermarktdistributie wordt enorm. Mensen zijn nog steeds aan het hamsteren, dus de supermarkten hebben een omzet alsof het Kerst is, maar ook een vergelijkbaar grote werkdruk. Vrachtwagen(chauffeur)s uit andere segmenten die nu zonder werk zitten, worden gevraagd of bieden zich aan om deel te nemen aan de voedselvoorzieningsketen. Sommige mensen in de sector roepen op om de regelgeving voor de venstertijden en milieuzones af te schaffen om een goede logistiek te garanderen. Minister van I&M zal kijken naar het skippen van rijtijden, was op woensdag in Brussel om dit en andere onderwerpen te bespreken met de Europese ministers van transport. DAF zal vanaf 23 maart in Eindhoven de productielijnen stilleggen. Scania zal hetzelfde doen in heel Europa, dus ook in Zwolle en Meppel vanaf 25 maart. Transport en logistiek in het algemeen is nog steeds mogelijk. Geen problemen aan de grenzen hier voor het goederentransport.

Update 19.03 20.00 hrs

Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) verruimt tijdelijk de regeling voor rij- en rusttijden in het wegtransport. De dagelijkse rijtijdlimiet gaat van 9 naar 11 uur. De wekelijkse rijtijdlimiet gaat van 56 uur naar 60 uur, de tweewekelijkse totale rijtijdlimiet gaat van 90 naar 96 uur. De wekelijkse rustperiode hoeft nu in plaats van uiterlijk zes dagen na de laatste wekelijkse rust nu na uiterlijk zeven dagen plaats te vinden. De derogatie wordt ingesteld met terugwerkende kracht van 14 maart 2020 tot en met 6 april 2020. Lees meer hier. Vrijdag zullen alle gemeenten worden gevraagd hun venstertijden te verruimen om de mogelijkheden voor voedseldistributie te vergroten, waarbij zelfs nachtdistributie tot de mogelijkheden behoort.

Update maandag 23 maart 9.30 uur

De druk op de (voedsel) supply chain is nog steeds enorm, maar het lijkt erop dat iedereen gewend raakt aan de nieuwe status van de sector. De venstertijden voor vrachtwagens in de binnensteden worden nu massaal opgetrokken of geskipt, waarbij Amsterdam de nieuwste op de lijst is. In de samenleving wordt gesproken over een totale lockdown, omdat de regels van de overheid in het weekend totaal niet werden nageleefd: veel mensen gaan in groten getale samen naar het strand of het bos. De overheid zal de situatie nog een paar dagen bekijken denk ik voordat er een beslissing wordt genomen. Zondag was voor het eerst de groei van nieuwe patiënten op de intensive care en de groei van nieuw besmette patiënten minder dan in de dagen ervoor. Is het een valse belofte?

Update 23 maart 16.00 uur

De Europese Commissie heeft maandag richtlijnen voor EU lidstaten vrijgegeven om vrije grensovergangen voor trucks te garanderen, zodat er geen onnodig oponthoud is voor trucks met ‘essentiële goederen’. De richtlijnen gelden echter voor alle wegtransport. Check https://www.ttm.nl/transport/video-vrij-baan-voor-trucks-in-europa-tijdens-corona-crisis/125282/

Update 24 maart 9.00 am

De overheid heeft maandagavond nieuwe, strenge regels opgesteld om samenscholing te voorkomen. Boetes worden uitgedeeld als er meer dan drie mensen samen op straat zijn of als winkels zo veel mensen binnen hebben dat de 1,5 meter afstand regel niet kan worden gegarandeerd. Het maatregelenpakket wordt verlengd tot 1 juni. De sluiting van scholen wordt omstreeks 6 april nog een keer heroverwogen.

Noorwegen

Update 18.03 13:00

De grenzen zijn gesloten voor alle niet-ingezetenen, behalve voor het goederenvervoer. Sommige veerboten zijn in dienst, maar alleen buitenlanders die Noorwegen verlaten of Noren die terugkomen zijn welkom. En vrachtwagens met chauffeurs natuurlijk. 

Woensdag is afgekondigd dat alle transporten zijn vrijgesteld van de regels voor chauffeursuren. Ze hoeven maar 45 min. te stoppen en moeten minimaal 9 uur rust.

De situatie voor de chauffeurs wordt naar verluidt iets beter omdat sommige van de gesloten toiletten en douches weer geopend zijn. De gezondheidsdienst heeft bevolen dat al deze plaatsen langs de wegen verplicht open moeten blijven.

Als het rijbewijs verloopt, krijg je automatisch een verlenging van 6 maanden (dit geldt tenminste in Noorwegen voor bestuurders, niet zeker hoe dat is voor chauffeurs die naar het buitenland gaan)

Op dit moment wordt een grote zending van beschermingsmateriaal aan de grens tegengehouden vanwege de niet-export van de EU. Ik denk dat Noorwegen in de toekomst geen deel zal uitmaken van de Europese economische unie als dit zo doorgaat. Noorwegen heeft geen productie van dit soort apparatuur en bevindt zich in een crisis met een gebrek aan alles op dit moment.

Oostenrijk

Update: 25.03.2020 11.00 am

Autowegen en vrachtwagenparkeerplaatsen update door ASFINAG: 138 parkeerplaatsen inclusief toiletten zijn nog steeds open. Alleen enkele kleinere zijn gesloten.

Grenzen: Alle grenzen zijn nog open voor vrachtauto’s/goederen.

Wachttijden: 25 maart – 10 kilometer wachtrij weer richting Hongarije
Laatste info door transportbedrijven: De wachttijd aan de grenzen verschilt sterk van officiële aankondigingen. Zo was 23 maart de officiële wachttijd naar Hongarije 6 uur. De echte wachttijd was bijna 20 uur. Dus heb ik de link naar de HUN-politie verwijderd. Misschien is de website gepost in de Polen sectie nauwkeuriger – https://covid-19.sixfold.com/

Transport: Het transport werkt min of meer normaal. Het draaiende houden van de bevoorradingsketen voor voedsel en andere essentiële goederen etc. is een van de primaire doelen.

Rijtijden en zondagse rijbeperkingen worden voorlopig losgelaten tot 24 april:

 • Dagelijkse rijtijd: 11 uur
 • Dagelijkse pauze: 45 minuten na 5,5 uur
 • Dagelijkse rust: 9 uur
 • Wekelijkse rust: 24 uur na 6 dagen
 • Wekelijkse rijtijd: 60 uur
 • Rijdtijd binnen 2 weken: 100 uur

Grenzen: Alle grenzen zijn nog open voor vrachtauto’s/goederen. Laatste info door transportbedrijven: De wachttijd aan de grenzen verschilt sterk van officiële aankondigingen. Zo was 23 maart de officiële wachttijd naar Hongarije 6 uur. De echte wachttijd was bijna 20 uur. Dus heb ik de link naar de HUN-politie verwijderd. Misschien is deze website nauwkeuriger https://covid-19.sixfold.com/

Austrian Airlines is op 18 maart om 23:59 uur gestopt met de reguliere dienst. Vrachtvliegtuigen hebben nog steeds de leiding.

Het treinverkeer tussen de Oostenrijkse steden is zeer beperkt.

Fabrikanten sluiten hun verkoopafdelingen. Onderweg is er service en assistentie beschikbaar binnen alle vrachtwagenmerken!
Grote fabrikanten hebben hun fabrieken en hoofdkantoren gesloten. Maar de homeoffice regel werd op 19 maart weer losgelaten.

Algemeen: Supermarkten, benzinestations, apotheken zijn de enige winkels die nog open zijn. We zijn niet in volledige lock-down modus. Maar iedereen wordt sterk aangeraden om thuis te blijven. Het is nog steeds toegestaan om naar het kantoor en de bovengenoemde winkels te gaan. Openbare plaatsen zijn weer geopend. Een wandeling binnen de dichtstbijzijnde familie is toegestaan. Alle andere groepen in het openbaar kunnen een boete krijgen van 3.600,- euro. 650 boetes daarvoor werden pas op 19 maart gegeven!

Polen

Polen is nog steeds minder getroffen door het coronavirus, met 150 bevestigde besmettingen en 3 doden. Maar misschien (?) is dat al het gevolg van de enorme beperkingen die de overheid vorig weekend bracht. Alle scholen, kleuterscholen, hypermarkten zijn gesloten, net als restaurants en de meeste kantoren.

Na 14 jaar zijn de grenzen gesloten voor passagiersverkeer, in bussen en personenauto’s. Alle Poolse burgers die terugkomen naar het thuisland worden voor 14 dagen in quarantaine gestuurd.

Maar het wegtransport werkt. Vrachtwagenchauffeurs die thuiskomen worden niet in quarantaine gestuurd, als ze verklaren dat ze gaan lossen en een andere lading gaan laden voor de volgende reis. Maar in een situatie waarin op alle grensovergangen sanitaire en veiligheidspolitiecontroles worden uitgevoerd, is de doorstroming trager. Dan moeten vrachtwagens op de grootste Pools-Duitse grens op de A2 bij Berlijn 7 uur wachten. Het is snel, want aan de Oekraïense grens wachten ze 37 uur…

Er is nog een ander probleem; nieuwe overheidsregels zijn er voor Poolse vrachtwagenchauffeurs. En velen zijn buitenlanders, niet alleen 50.000 Oekraïners, dus de lage dosering geldt voor elke vrachtwagenchauffeur.

Ook hier zien we problemen op depots. Men is niet voorbereid op die uit uit het buitenland komen, dus veel blijft meestal gesloten voor hen.

UPDATE 16 maart 20.00 uur – Op de grootste snelweg in Frankfurt an Oder (snelweg A2 naar Berlijn) duizenden Oekraïense en Litouwse auto’s en minibusjes die wachten op het openen van de grens. Maar het laatste besluit van de regering om Polen te beschermen tegen virussen staat buitenlanders niet toe om door het land te reizen. De meeste mensen hebben alleen de kans om met de veerboot naar Litouwen te gaan. Het besluit om de grenzen op zondag te sluiten, werd op vrijdag genomen en aangekondigd, maar … sommige mensen accepteren geen nieuwe situatie.

Die problemen betreffen niet vrachtwagens, maar passagiersvervoer verstoort wel de vrachtwagens die de grens passeren.

UPDATE 17 maart 14.00 uur

Op een interactieve kaart die is voorbereid (gebaseerd op telematicasystemen voor vrachtwagens) zien we de wachttijd aan de Poolse grens. De langste wachttijden zijn op de Duits-Poolse tresspas bij Goerlitz ( A4), waar het voertuig ongeveer 20 uur moet wachten. Het probleem is zo sterk omdat veel Lituanen en Wit-Russen proberen naar huis te gaan met auto’s en minibusjes. Tot nu toe was alle wegtransport georganiseerd in één strook, omdat er geen noodzaak was om iemand te stoppen voor de controle en de besturing van het voertuig.
De politie schat dat de medische controle van de vrachtwagenchauffeur en de vrachtwagen 3 tot 5 minuten duurt, maar er zijn honderden voertuigen die de plaats van de controles belasten. De grensinfrastructuur werd de laatste 14 jaar aangepast aan de gemeenschappelijke, snelle stroom van vrachtwagens en auto’s. Maar dat werkt nu niet meer…

Update 18 maart 8 pm

Polen past ook de rij- en rusttijden aan tot 19 april a.s. Chauffeurs mogen 11 uur per dag rijden of 60 uur per week. Er worden momenteel geen boetes voor overtredingen uitgedeeld.

Update 20.03 13.00 uur

Als gevolg van de versoepeling van de grenscontroles, waarbij vrachtwagenchauffeurs geen lange formulieren meer hoeven in te vullen en vanaf nu niet meer getemperatuurd worden, werkt de Duitse grens vrij normaal. Dit geldt voor vrachtwagens, niet voor bussen en auto’s.
In het algemeen is het internationale wegvervoer, uitgevoerd door Poolse bedrijven, met 40 procent verminderd.
376 mensen ziek in ziekenhuizen, 6 doden.

Update 21.03 13.00 uur

De overheid heeft een algemene staat van epidemie afgekondigd, wat het mogelijk maakt medische diensten en politie naar de plaatsen te verplaatsen die moeten worden ondersteund. Ook kunnen sommige gebieden wettelijk nu volkomen afgesloten worden.

 Op de meeste grenzen is de doorstroom van vrachtwagens vrij normaal, met uitzondering van Jedrzychowice op de snelweg A4, waar vrachtwagens nog steeds 1 uur moeten wachten. Nog steeds zijn er problemen met personenauto’s met buitenlanders die op doorreis zijn naar Litouwen of naar het oosten. Ze kunnen het virus verspreiden als ze 700 km door Polen rijden, ongecontroleerd.

 Alle scholen zijn tot 12 april (vakantie) gesloten.

Update 24 maart 15.00 uur

Na het versoepelen van procedures aan de westelijke grens (met Duitsland) is de stroom van vrachtwagens bijna niet meer te stoppen. Ze hoeven niet meer te stoppen en de temperatuur te controleren of documenten te tonen. De grote golf van burgers en buitenlanders, die terugkomen uit het westen van Europa, stoort een beetje omdat ze naar de quarantaine moeten worden gestuurd en sommige documenten moeten invullen…
In plaats daarvan zijn er enkele problemen aan de oostelijke grenzen (dus de EU-grenzen), waar het controleniveau veel hoger ligt, zodat mensen en vrachtwagens enkele uren moeten wachten.
De transportsector concentreert zich nu op de voorbereiding voor overleven tijdens en na de crisis, waarbij de overheid wordt aangespoord om krachtige maatregelen te nemen ter bescherming van de transportbedrijven. Er wordt gevraagd om oplossingen als uitstel van belasting, uitgestelde leasebetalingen en zelfs onmiddellijke aanvaarding van het zogenaamde “minimumloon voor vrachtwagenchauffeurs”. De transportassociatie vraagt voor uitstel van de invoering van het Mobility Package, dat in deze situatie gevaarlijk kan zijn voor de transportsector.

Portugal

Heel Portugal is in staat van alertheid, maar geen noodsituatie. Grenzen met Spanje gesloten, omdat men met angst kijkt naar wat er daar gebeurt. Transport mag grens met Spanje over. Binnen Portugal geen problemen met logistiek of voorziening van supermarkten.

Roemenië

De Roemeense transportsector heeft het zwaar. Bijna alle grenzen rondom zijn gesloten. Ze zijn open voor trucks, maar er gelden ook restricties. Hongarije heeft de grens met Slovenië voor alle doorgaande trucks gesloten. Chauffeurs moeten een medisch certificaat laten zien waaruit blijkt dat ze Corona-vrij zijn. Het certificaat mag niet ouder zijn dan vier dagen. Het verkrijgen van zo’n certificaat is in Roemenië vrijwel onmogelijk. Je kunt alleen getest worden als je symptomen hebt. Hongarije laat momenteel 200 trucks per 24 uur toe vanuit Slovenië. Roemenië importeert 80 procent van alle goederen, dus restricties aan grenzen hebben grote impact. Trucks uit Nederland met medische producten komen al niet verder dan Duitsland. De EU moet volgens Roemenië een pan-Europese corridor maken voor transport. De Europese Unie functioneert niet op deze manier.

Naar aanleiding van de Hongaarse update van 18 maart
Helaas komen veel van deze Roemeense mensen, die de Italiaanse resorts, die nu gesloten zijn vanwege het gebrek aan toeristen, hebben moeten verlaten, terug naar Roemenië, waarvan sommige besmet zijn, om te worden behandeld door het zeer slechte gezondheidsstelsel in Roemenië. Ze hadden geen sociale en gezondheidsverzekering in de landen waar ze werken, dus haastten ze zich naar Roemenië, waar alle burgers hetzelfde worden behandeld, of ze nu wel of niet een bijdrage leveren aan het gezondheidsstelsel.
In de afgelopen tien dagen kwamen enkele honderdduizenden Roemenen terug in het land vanuit Italië, Spanje, Frankrijk en Portugal, voornamelijk, maar ook uit andere landen. We weten niet hoeveel van hen besmet zijn, omdat we niet genoeg tests hebben om te doen, we hebben niet genoeg capaciteit in ziekenhuizen en laboratoria om de tests te verwerken.
Daarom zijn de mensen in Roemenië doodsbang. Omdat 4 miljoen Roemeense immigranten met hun werk een bijdrage hebben geleverd aan de machtigste landen van Europa en als het zo’n diepe crisis is, staan ze langer in de rij aan de Roemeense grens dan de Syriërs aan de Turkse grens!
We hebben in Roemenië slechts 90 bedden met ventilatie die nodig zijn voor degenen wier gezondheidstoestand kritiek wordt.
Wie moet het eerst gered worden? 30.000 Roemeense artsen zijn de laatste 10 jaar vertrokken die zieke mensen in Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk verzorgen. Vanavond heeft de minister van Volksgezondheid een emotionele oproep gedaan aan de jonge studenten om zich als vrijwilliger in te zetten en klaar te staan om de weinige artsen die nog in het land zijn, te helpen wanneer we moeilijke tijden tegemoet gaan in de COVID 19-situatie.
Dinsdagavond om 21:00 uur, zoals Hongarije schreef, vertrekken bijna 800 Roemeense auto’s van de Oostenrijkse-Hongaarse grens naar Roemenië. Het zijn ongeveer 6.500 mensen die in quarantaine zullen moeten worden genomen, maar we hebben de plaatsen niet beschikbaar. Het nationale leger zet tenten bij de grens voor de eerste controle van deze mensen. We hebben het over minimaal 6.500 mensen die de komende dagen getest moeten worden. Het is een enorme inspanning, die ook met veel fouten zal eindigen. Het konvooi wordt tussen 21:00 en 05:00 uur ’s ochtends begeleid.
Op dit moment zijn er ongeveer 210 mensen besmet (allemaal afkomstig uit Italië, Spanje, Noorwegen, Israël, dus al gecontroleerd na terugkomst in Roemenië), maar na een week zullen we verschillende aantallen zien die we niet aankunnen. Mensen die niet in de gaten worden gehouden en die in contact zijn geweest met vele anderen. Daarom zijn de Roemeense autoriteiten ook echt bang.
Wat interessant is, is dat elk land de grenzen sluit, onafhankelijk reageert, er is geen enkele coördinatie als Europese Unie.

Roemenië/Hongarije

19.03. 21.00 uur Update Roemenië

De update van Roemenië is sterk verbonden met Hongarije omdat Hongarije de doorvoer van de Roemeense vrachtwagens naar Roemenië blokkeert.
Veel vrachtwagens stonden in Nickelsdorf, bij de grensovergang van Oostenrijk naar Hongarije, meer dan 30 km in de file.
De Roemeense autoriteiten vroegen om een snellere controle of het openen van andere grensposten om de wachtrijen te verkorten. Woensdag, 18.03 uur, zei de Hongaarse minister van Transport dat er nog 2 andere punten geopend zijn tussen Oostenrijk en Sopron, de informatie werd naar de chauffeurs gestuurd, de vrachtwagens gingen naar de andere 2 punten waar de douanebeambten niet toestonden om over te steken. Donderdagmorgen heeft het Ministerie van Transport in Roemenië de situatie uitgelegd aan de homoloog in Hongarije, die hierover zelfs een persconferentie heeft gehouden en op TV heeft verklaard dat de twee grenzen zijn geopend voor vrachtwagens in doorvoer, maar de Hongaarse douanebeambten zeggen dat dit “nepnieuws” is.
Aan alle grenzen staan vreselijke wachtrijen en Hongarije verbiedt de chauffeurs die uit Italië komen het land binnen te komen.

Spanje

Het wegtransport in Spanje werkt normaal, levensmiddelen- en retaildistributie gaan gewoon door. De voedselvoorziening is gegarandeerd door de overheid. Rij- en rusttijden zijn opgeheven.

UPDATE: 16 maart 20.00 uur. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de opdracht gegeven om alle landgrenzen met Frankrijk en Portugal te sluiten. Alleen de doorgang van goederen (vervoer wordt niet beïnvloed), bewoners en om grotere redenen worden toegestaan.

Daarnaast kreeg de opdracht dat de tankstations de bevoorrading van eten en drinken bevorderen, evenals de toegang tot de toiletten voor transportprofessionals.

Update 22 maart 20.00 uur

De Spaanse regering heeft besloten de alarmfase nog twee weken te verlengen, tot 11 april.

Vanaf vandaag zijn er 28.720 geïnfecteerden en 1.720 doden.

Er worden geen beperkingen opgelegd aan het vervoer van goederen, zowel nationaal als internationaal, en de Spaanse regering heeft aangekondigd dat ze 4 miljoen maskers zal verdelen onder de chauffeurs en het magazijnpersoneel.

Er zijn ook tankstations en wegrestaurants hebben het bevel gekregen om chauffeurs toegang te geven tot sanitaire voorziening en hen te voorzien van eten en drinken. Niet alle servicepunten willen aan deze eisen voldoen, wat een diepe malaise onder de beroepsmalaise veroorzaakt.

Tsjechië

Update 18 maart 9.00 uur. De Tsjechische Republiek bevindt zich in een noodsituatie. Alle grenzen met de buurlanden zijn gesloten. De Duitse en Oostenrijkse grenzen zijn gesloten voor Tsjechië, de Poolse en Slowaakse grenzen zijn gesloten door hun eigen autoriteiten. Het goederenverkeer is niet beperkt; alle voertuigen die als nutsvoorzieningen en vracht zijn aangegeven, passeren de grens vanaf categorie N1. Aan de Tsjechisch-Poolse en Tsjechisch-Slowaakse grenzen staan enorme files met lengtes van 30 tot 40 km. De reden hiervoor is de grensbewaking door de Poolse en Slowaakse grensbewaking. Ook beschermings- en hygiënemiddelen vormen een probleem. De handel daarin loeit, de prijzen stijgen tot ongelooflijke hoogten. De Tsjechische regering maakte ’s nachts gebruik van de noodtoestand en nam 10.000 beschermingsmiddelen in beslag van bedrijven die deze voor een prijs tot 60 keer de normale prijs wilden verkopen. Tsjechië bouwt een luchtbrug met China om beschermingsmiddelen te importeren. Het heeft tientallen miljoenen betaald en stuurt een vloot van Smart Wings vliegtuigen voor hen. We houden nog steeds vast aan een redelijke golf van verspreiding van de ziekte, er zijn 434 besmettingen, drie genezen en tot nu toe nul doden. Scholen, winkels zijn gesloten. Supermarkten, apotheken, fournituurwinkel (zodat mensen hun eigen kleding kunnen repareren), postkantoren zijn wel open. Alle scholen, kleuterscholen en universiteiten zijn gesloten. Het onderwijs vindt online plaats. Sommige steden _ Litovel, Unicov en een twintigtal dorpen zijn in totale sluiting, quarantaine. Andere maatregelen zullen volgen. Autofabrikanten sluiten – Skoda Auto, Hyundai in Nošovice. Onderbreking van het werk gedurende 14 dagen. Er wordt een enorme impact op de economie verwacht.

Update 23 maart 17.00 uur

 De regering heeft aangepaste werktijden goedgekeurd voor productiebedrijven die getroffen zijn door de coronaviruspandemie. Scholen zullen ten minste tot medio mei gesloten zijn, misschien wel langer. Er wordt gesproken over de noodzaak van gesloten grenzen voor toeristen en gewone burgers voor de duur van maanden. Er ontstaan nog steeds rijen aan de grenzen met Oostenrijk, Duitsland, Polen en Slowakije.

In veel steden rijdt het openbaar vervoer in vakantiemodus. In grote steden worden de milieuzones opgeheven. De politie houdt toezicht op de naleving van het samenscholingsverbod en het dragen van maskers in het openbaar. De eerste boetes zijn uitgedeeld. Reizende werknemers hebben een beduidend strenger regime gekregen voor het overschrijden van de grenzen.

Update: 19 maart

De verkeerssituatie van vrachtwagens aan de noordelijke grens met Polen is beter dan gisteren. De lange files zijn verdwenen. De colonnes blijven in Slowakije, maar de politie en de politici proberen ze op te lossen. Het directoraat Weg en Snelwegen verdeelt het water aan gestrande vrachtwagenchauffeurs en zet sanitaire voorzieningen zoals toiletten in. Op de snelwegen D1, D2, D8 en D11 beheert de politie van Tsjechië de vrachtwagens. Vrachtwagens worden in het binnenland geparkeerd en in groepjes naar de grens gebracht. Er wordt een blokafhandeling van 10 of 30 of 100 vrachtwagens gecreëerd. Op de snelwegen D1, D2, D8 en D11 zullen zeer binnenkort beperkte inhaalvrachtwagens worden ingezet, zogenaamde groene banen. Tsjechische autofabrieken stoppen de productie voor minstens 14 dagen. De Tsjechische economie komt naar verwachting over ongeveer twee tot drie weken tot stilstand.
Het verbod om zonder bedekte mond en neus naar buiten te gaan, wordt van toepassing. Iedereen moet een sluier of ten minste een sjaal dragen. Mensen boven de 65 jaar kunnen zelf van 10.00 tot 12.00 uur in kruidenierswinkels en drogisterijen winkelen zonder de anderen. Tsjechië verwacht met behulp van de Rusland vliegbrug maskers en andere hygiëneartikelen uit China te importeren. We hebben miljoenen maskers en beademingsapparaten gekocht en betaald in China, we zijn erin geslaagd om de toewijzing van een hele fabriek in China te regelen voor de productie van hygiëneproducten voor de Tsjechische Republiek.

Update: 23 maart 16.00 uur

BELANGRIJK advies: aan Hongaarse, Roemeense, Bulgaarse, Poolse en Servische wegvervoerders.
Dringend verzoek van de Tsjechische politie. Informeer uw chauffeurs over de ruime vrijstelling van 561/2006 op het Tsjechische grondgebied. Er is een kritieke situatie aan de grenzen van Tsjechië/Slowakije, aangezien sommige chauffeurs de 45 minuten rust op de rechterrijstrook nemen, waardoor de toegang tot de grensovergang wordt geblokkeerd. De chauffeurs worden gevraagd de rust elders te nemen of uit te stellen.

Verenigd Koninkrijk

Op 18 maart werden de EU-regels inzake rijtijden voor chauffeurs versoepeld in een poging om de schappen van de supermarkten vol te houden. Dit is de officiële informatie die is vrijgegeven:

Naar aanleiding van verzoeken van het bedrijfsleven heeft het ministerie van Vervoer overeenkomstig artikel 14, lid 2, van Verordening (EG) nr. 561/2006 ingestemd met een tijdelijke en beperkte urgente versoepeling van de handhaving van de EU-regelgeving inzake de rijtijden van chauffeurs in Engeland, Schotland en Wales voor de chauffeurs van voertuigen die betrokken zijn bij de levering van levensmiddelen, non-food (persoonlijke verzorging en huishoudpapier en schoonmaak) en over de toonbank van geneesmiddelen wanneer zij de volgende ritten maken:

1) Distributiecentrum naar winkels (of fulfilmentcentrum)

2) Van fabrikant of leverancier naar distributiecentrum (inclusief backhaul-inzameling)

3) Van fabrikant of leverancier naar winkel (of fulfilmentcentrum)

4) Tussen distributiecentra en vervoersknooppunten

5) Transport hub leveringen aan winkels

Deze vrijstelling is niet van toepassing op chauffeurs die rechtstreeks aan de consument leveren.

Deze tijdelijke versoepeling geldt vanaf 00:01 uur op woensdag 18 maart 2020 en loopt tot 23:59 uur op donderdag 16 april 2020 en is alleen van toepassing op de in dit bericht genoemde bestuurders. De afdeling behoudt zich het recht voor om de versoepeling eerder in te trekken of te verlengen als de omstandigheden veranderen.

De afdeling wil duidelijk maken dat de veiligheid van de bestuurder niet in het gedrang mag komen. Van bestuurders mag niet worden verwacht dat zij rijden terwijl zij moe zijn – werkgevers blijven verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van hun werknemers en andere weggebruikers.

Voor de chauffeurs en het werk in kwestie kunnen de EU-regels inzake rijtijden tijdelijk als volgt worden versoepeld:

a) Vervanging van de dagelijkse EU-rijtijdgrens van 9 uur door een van 11 uur;

b) Verlaging van de dagelijkse rusttijd van 11 naar 9 uur;

c) verhoging van de wekelijkse (56 uur) en tweewekelijkse rijtijd (90 uur) tot respectievelijk 60 en 96 uur;

d) Uitstel van de eis om na zes tot 24 uur een wekelijkse rusttijd te beginnen, voor na zeven 24 uur; hoewel er binnen twee weken nog steeds twee normale wekelijkse rusttijden of een normale en een verkorte wekelijkse rusttijd nodig zullen zijn;

e) De voorschriften voor dagelijkse onderbrekingen van 45 minuten na 4,5 uur rijden vervangen door een onderbreking van 45 minuten na 5,5 uur rijden.

Bestuurders” mogen niet tegelijkertijd gebruik maken van ontspanning genoemd onder de punten “a” en “d”. Dit om ervoor te zorgen dat de bestuurders voldoende rust krijgen.

De praktische uitvoering van de tijdelijke versoepeling dient te geschieden door middel van een overeenkomst tussen werkgevers en werknemers en/of bestuurdersvertegenwoordigers.

De bestuurders in kwestie moeten op de achterkant van (de uitdraaien van) hun tachograafkaart of op een afdruk noteren waarom zij de normaal toegestane limieten overschrijden. Dit is gebruikelijk in noodsituaties en is uiteraard essentieel voor de handhaving.

De tijdelijke versoepeling van de hierboven beschreven regels weerspiegelt de uitzonderlijke omstandigheden die het gevolg zijn van de COVID-19-uitbraak. De afdeling wil benadrukken dat wij als algemene regel verwachten dat het bedrijfsleven de risico’s van verstoring van de bevoorradingsketens plant en beheert.

Update: 19 maart 17.00 pm

Op 19 maart heeft de DVSA de opschorting van de jaarlijkse testen van vrachtwagens met onmiddellijke ingang bevolen.
ATF-operatoren kregen gisteren (woensdag) om 16.30 uur te horen dat er vandaag of morgen geen testen zouden worden uitgevoerd. Wij hebben begrepen dat de nationale opschorting van de tests volgt op een ongeplande stopzetting van de tests in de omgeving van Londen, waardoor de tests in sommige gevallen gedeeltelijk zijn afgerond.
Een woordvoerder van DVSA zei: “We werken aan noodplannen om de verspreiding van COVID-19 te helpen verminderen, met inbegrip van het opschorten van de bestuurders- en voertuigtests voor een eerste periode van 2 dagen vanaf 19/3/2020. De testdienst zal nog steeds beschikbaar zijn voor degenen die een kritieke behoefte hebben, zoals de NHS en de chauffeurs die goederen in het hele Verenigd Koninkrijk afleveren. Nadere richtsnoeren zullen te zijner tijd worden verstrekt”.
Het is duidelijk dat er dringend maatregelen voor de langere termijn moeten worden genomen, en we zullen dit verhaal in de loop van de tijd actualiseren.

Op 18 maart kondigde de regering de sluiting van alle scholen aan vanaf 20 maart. De kinderen met ouders die in essentiële functies werken (gezondheidszorg en vrachtwagenchauffeurs) zullen echter nog steeds naar school kunnen gaan, zodat hun ouders nog steeds kunnen werken.

Update vrijdag 20 maart, 20:24 uur

Op 20 maart kondigde de regering een groot aantal financiële maatregelen aan ter ondersteuning van de door COVID-19 getroffen bedrijven. In plaats van werknemers te ontslaan, heeft de regering gezegd dat het zal helpen om de lonen van ingehuurd personeel te betalen – 80 procent van hun salaris, tot £2500.

Vanaf vrijdagavond zullen alle bars, pubs, restaurants, sportscholen, theaters en vrijetijdscentra sluiten.

Update 23 maart, 17.00 uur

Alle Londense tolregelingen zullen vanaf vandaag (23 maart) tijdelijk worden opgeschort om ervoor te zorgen dat de bevoorradingsketens in beweging blijven en dat essentiële werknemers en hulpdiensten zich tijdens de uitbraak van het coronavirus in de hoofdstad kunnen verplaatsen.

Transport voor Londen (TfL) zei dat de Congestion Charge, Ultra Low Emission Zone en Low Emission Zone zouden stoppen met werken tot nader order.

Echter, burgemeester Sadiq Khan van Londen waarschuwde dat de sluiting geen uitnodiging was voor mensen om met hun auto’s rond de hoofdstad te gaan en drong er bij Londenaren op aan om “hun huizen niet te verlaten, tenzij het absoluut noodzakelijk is”.

Zweden

Update 23 maart, 17 uur

Binnenlands transport in Zweden gaat gewoon door in Zweden. Meer transport van voedsel – dan normaal – omdat velen meer hebben gekocht dan ze nu nodig hebben.

Het transport van/naar de industrie neemt af. Volvo en Scania sluiten, zoals u weet, hun fabrieken. Een groot aluminiumbedrijf heeft besloten om tijdelijk personeel te ontslaan omdat er materiaalschaarste is en klanten hun bedrijven sluiten.

 We hebben afgelopen vrijdag met vertegenwoordigers van de Rasta Group gesproken, die 26 restaurants langs de grote wegen in Zweden heeft. Op dat moment was het aantal chauffeurs dat in deze restaurants at ongeveer even groot als normaal. De meeste Rasta-faciliteiten waren regelmatig geopend, maar het personeel is tijdelijk ontslagen omdat het aantal particuliere klanten en busreizigers sterk terugliep. Winkels en restaurants in de stad mogen dan wel open zijn, maar het aantal klanten is afgenomen en in sommige gevallen zijn de restaurants tijdelijk gesloten.

Universiteiten en middelbare scholen zijn gesloten, studenten krijgen er les via internet. Kleuterscholen en basisscholen, de klassen 1 tot en met 9, zijn open, maar de overheid bereidt een wet voor die het mogelijk maakt om op korte termijn scholen te sluiten.

Zwitserland

Afgelopen vrijdag is besloten tot extra acties. Afhankelijk van de situatie zouden de grenscontroles opnieuw worden uitgevoerd (Schengen). Vooral onze grenzen met Italië baren zorgen. Op dit moment zijn ze voor een zeer groot aantal mensen gesloten. Zwitserse burgers mogen naar binnen en andere onderdanen met belangrijke redenen zoals werk. Hou er rekening mee dat Zwitserland en Italië dezelfde acties ondernemen aan de gemeenschappelijke grenzen.  Aan de andere kant worden goederen niet aangetast en mogen ze nog steeds het land binnenkomen en doorreizen. Nu Oostenrijk en Duitsland hun grenzen sluiten, wordt het ongetwijfeld ingewikkelder. Maar toch – goederen worden niet beïnvloed om het land binnen te komen en door te gaan. Trouwens, aangezien vandaag de dag alle scholen gesloten zijn, verloopt het openbaar vervoer normaal, maar men wordt geadviseerd om geen gebruik te maken van treinen en bussen. Winkels zijn nog steeds open, met uitzondering van sommige gebieden zoals Zuid-Zwitserland (Tessin) waar alleen nog voedselwinkels open zijn en mensen worden gevraagd om thuis te blijven. Voor zover ik weet zijn er geen speciale regels met betrekking tot de rijtijden.  

UPDATE: 16 maart 19.00 uur

Van vandaag middernacht tot 19 april wordt de noodtoestand uitgeroepen. Grenscontrole over land en door de lucht, alleen Zwitsers die terugkeren naar Zwitserland en mensen met de nodige papieren zijn toegestaan ​​(doorreis voor verblijf van personen mogelijk). Alle winkels die niet nodig zijn voor de dagelijkse behoeften zijn gesloten, ook fitnesscentra, wellnesscentra, dierentuinen, skigebieden – noem maar op – allemaal gesloten. Het nachtleven is minimaal 4 weken voorbij. Goederen in en uit en doorvoer worden niet beïnvloed.

Het idee is om het gezondheidssysteem draaiende te houden, dat nog steeds in goede staat is en voldoende noodbedden biedt voor patiënten in corona en andere kritieke situaties.

Update 17 maart, 11.00 uur:
Vanaf donderdag (19 maart) zal het openbaar vervoer worden afgebouwd, lange afstand, regionaal en stedelijk. De frequenties zullen worden gehalveerd (bijvoorbeeld in plaats van een trein om het half uur, die elk uur rijdt). Zoals in de meeste andere landen wordt thuiswerken geadviseerd en dat advies wordt ter harte genomen.

Update 20 maart, 7.00 uur am

Vrijdag 20 maart kondigt de regering nieuwe noodprogramma’s voor de economie aan. Verdere regels voor het grote publiek worden verwacht, maar een avondklok wordt (nog?) niet verwacht. Onze luchtvaartmaatschappij Swiss houdt haar vloot aan de grond, met uitzondering van 1 intercontinentale en 5 regionale vliegtuigen. Swiss denkt aan plannen voor ons zijn passagiersvliegtuigen voor vracht alleen om de goederenstroom op gang te houden. Er is nog steeds geen verandering in de rijtijden in Zwitserland. Onze eigen bezorger heeft lock-outs ervaren bij klanten. Ze stuurden iemand naar hem toe om zijn vrachtwagen op straat te lossen.

Update 20 maart, 17.00 uur:

In het aanvullende noodprogramma van Zwitserland worden voor het eerst de rij- en rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs tijdelijk versoepeld (vergelijkbaar met die van de EU). De versoepeling geldt alleen als het transport niet anders kan en alleen voor de belangrijke goederen. Ook vrachtwagens die die vanwege belasting een beperkt laadvermogen hebben, mogen toch hun technische laadvermogen gebruiken, mits de vrachtwagen daartoe in staat is (bijv. belastingsindex van banden). Voorlopig is de versoepeling van toepassing tot 30 april. Er is GEEN straatverbod. Groepen groter dan 5 personen zijn al woensdag verboden, vanaf vandaag worden ze beboet. Let op: in Zwitserland is de veilige afstand tussen mensen 2 meter en verder.

Update 24 maart, 8 am:

In tegenstelling tot de rest van het land is in het kanton Tessin  (Italiaans sprekende deel) zijn maandag de meeste bouwplaatsen en de meeste industriële productie stilgelegd. Dit heeft geleid tot een discussie  tussen de nationale regering, die sinds de noodtoestand (16 maart) de leiding heeft, en de lokale regering van Tessin.  

De informatie in dit artikel was correct bij publicatie. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend.Austria

Latest Update: 25.03.2020 11:00

Motorways and truck parking update by our motorway company ASFINAG: 138 parking places including toilets are still open. Only some smaller ones are closed.

Borders: All borders are still open for trucks/goods. 

Waiting Times: March 25th – 10 kilometers queue again towards Hungary 

Latest info by transport companies: Waiting time at the borders differ very much from official announcements. E.g. March 23rd official waiting time to Hungary was 6hrs. Real waiting time was nearly 20hrs. So I deleted the link to the HUN police. This website posted in the Poland section is more accurate – https://covid-19.sixfold.com/

Transport: Transport is working more or less normal. Keeping the supply chain for food and other essential goods etc running is one of the primary goals.

Driving Times and Sunday driving restrictions are loosened for the time being until April 24th:

 • Daily Drivetime: 11 hrs
 • Daily Break: 45 minutes after 5,5 hrs
 • Daily Rest: 9 hrs
 • Weekly rest: 24 hrs after 6 days
 • Weekly Drivetime: 60 hrs
 • Drivetime within 2 weeks: 100 hrs

Borders: All borders are still open for trucks/goods. Latest info by transport companies: Waiting time at the borders differ very much from official announcements. E.g. March 23rd official waiting time to Hungary was 6hrs. Real waiting time was nearly 20hrs. So I deleted the link to the HUN police. Maybe the webite Aleks posted in the Poland section is more accurate – https://covid-19.sixfold.com/

Austrian Airlines stopped regular service on march 18th at 23:59. Cargo Planes still in charge.

Train traffic between Austrian cities is very limited.

Manufacturers shut down their sales departments/head offices. Workshops, on the road service and assistance is still available within all truck brands! Big manufacturers closed their factories. But homeoffice rule was loosened on March 19th again.

General: Supermarkets, gas stations, pharmacys are the only stores still open. We are still not in complete lock down mode. But everybody is strongly recommended to stay home. Going to the office and to the stores mentioned above is still allowed. Public places are opened again. Going for a walk within your closest family allowed. All other groups in public could be fined with 3.600.- Euros. 650 fines for that were given only on march 19th!

Belgium

Until Wednesday, March 18, Minister Bellot has made an exception for driving and rest times when it comes to the supply of food, medicines and other essential resources (supplying supermarkets and pharmacies). That temporary exemption applies until Wednesday 18 March 2020 at 11:59 pm and expressly applies only to the drivers of these transports. Drivers must state the reason for the deviation from the normal limits on the printouts or on the back of the tachograph disc. This is the usual procedure in an emergency.

Update 18.03 5 pm:

Belgium has effectively been locked down, although the brandnew Belgian government refuses to use the word, the same time stating “that it is in fact a lockdown”. The measures on flexible driving times are prolonged until 31st of march. Weekly working hours go from 56 to 60, two weekly from 90  to 96 hours. It is allowed to postpone the weekly restperiod.

Technical inspections station have closed down, so it is no longer possible to take vehicles to their 6 month technical overview.

Update March 20th 15.00 hrs

Parking “Goordijk” in the harbour of Antwerp has been closed down.

Today Belgium closed its borders for all “non-essential travel”. No repercussions on transport, except for time loss through police check points.

Update March 23th 11.00 am

Belgian government has agreed with all major banks on a postponement of payments on loans. VAT and company profit tax may also be postponed, by up to four months. 50 billion euro has been earmarked for this.
Yesterday, sunday 22 of march, federal officials announced that they expect corona to reach its peak contamination in Belgium “ in the next week to 10 days”. They expect stringent measures to be upheld until at least “mid may”

Bulgaria

Since Friday Bulgaria is in a state of emergency – Only the supermarkets, bank and insurance branches as well as pharmacies are working. The borders officially are not closed but all the people coming from Italy, Spain, China, South Korea and Iran are put under mandatory 14-days quarantine. From 16 o’clock EET (one hour later than Central European Time) Romania is closing the border points with Bulgaria.

Update 19.03 8.00 am

Regarding the transport – Wednesday the Ministry of Transport announced that the first convoy of Bulgarian trucks, stuck on the border between Croatia and Slovenia has started to go to Bulgaria. The border Between Serbia and Bulgaria is closed for people, vans and buses, it is open only for transport of goods and for people with diplomatic passports. The situation is the same on the border with North Macedonia – only trucks are allowed to pass. The truck traffic on the borders with Greece and Turkey is very intensive. On the Turkish border Turkish authorities have mounted thermocameras for measuring the temperature of the incoming passengers. This is slowing down the passing towards Turkey. International fast train between Bulgaria and Turkey is canceled. On the border with Romania -on the Vidin brigde over Danube river – there are waiting trucks in both directions and some smaller border points with Romania are closed. From tomorrow all the flights to Italy and Spain was cancelled .

After the first panic – as far as I see there is no shortage of foods, the supermarket chains organized limited entrance in the shops in order not too have many people inside and there are small queues in front of the shops but the people are staying calm 1-1,5 m from each other. Even yesterday in Lidl the toilet paper was on promotion :-):-):-)

Update 19.03.2020 – 17:00

From Friday 20th March these are the changes in driving times in Bulgaria

– Art. 6(1): replacement of the maximum daily driving limit of 9 hours with one of 11 hours;
– Art. 7: replacement of the minimum daily breaks requirements by imposing a break of 45 minutes after 5 and a half hours;
– Art. 8(6): reduction of the regular weekly rest period from 45 hours to 24 hours.

Update 20.03 – 9.00 am

All Bulgarian truck drivers coming from Spain, Italy, UK, France, Germany, Netherlands and Switzerland should stay under quarantine after unloading, until they leave the country again. For those who will stay in Bulgaria, a 14-day quarantine is applied. For foreign truck drivers they are allowed to enter and unload/load but they have to leave the country after 24 hours. This is valid since 18 March according to commandment of the Ministry of healthcare.

Czech Republic

Update to 19.3.2020

The traffic situation of trucks on the northern border to Poland is better than yesterday. The truck colums disappeared. The columns remain in Slovakia, but the police and politicians are trying to solve them. the Road and Motorway Directorate distributes water to stranded truck drivers and deploys sanitary facilities such as toilets. On the D1, D2, D8 and D11 motorways, the Police of the Czech Republic manages the operation of trucks. Trucks will be parked inland and released to the border in groups. Block handling of 10 or 30 or 100 trucks is created. On the motorways D1, D2, D8 and D11 will be very soon restricted overtaking trucks, so-called green lanes will be set up. Czech automobile vials stop production for at least 14 days. The Czech economy will stop in about two to three weeks.
The ban on going public without covered mouth and nose became applicable. Everyone must wear a veil or at least a scarf. People over the age of 65 can shop in grocery and drug stores from 10.00 to 12.00 themselves without the others. The Czech Republic expects to import masks and other hygiene items using the Ruslan aircraft bridge from China. We bought and paid millions of masks and respirators in China, we managed to arrange the allocation of one whole factory in China for the production of hygiene products for the Czech Republic.

Update 23.03 1600 hrs

NOTICE to Hungarian, Romanian, Bulgarian, Polish and Serbian road transport operators.
Urgent request from the Czech police. Please advice on the wide exemption from 561/2006 on the Czech territory. There is a critical situation on the CZ/Slovakian borders as some drivers take the 45 minute rest in the right lane blocking the access to the border crossing. Drivers are asked to take the rest elsewhere or postpone it.

Update 23.03 19.30 uur

The government has approved adjusted working times for manufacturing companies affected by the coronavirus pandemic. Schools will be closed at least until mid-May, perhaps more. There is talk of the need for closed borders for tourists and ordinary citizens for months. Queues are still forming on the borders with Austria, Germany, Poland and Slovakia.

Public transport in many cities runs in holiday mode. In large cities, the blue packer zones are removed. the police monitor compliance with the ban on clustering and the wearing of masks in public. The first fines are falling. Penders have a significantly stricter regime for crossing borders.

Denmark

All borders closed in Denmark. Entry only for Danish citizens, trucks with goods or foreigners need a ‘worthy reason’ to visit Denmark (such as visiting a seriously ill relative etc., or if they permanently live and/or work in Denmark). Cafes, restaurants and a lot of other types of shops must be closed. Public gatherings with more than 10 persons are banned.

Rules of weekly rest are currently suspended, and all trucks can enter the “green zones” in the big cities. Also some other administrative rules are loosened regarding drivers’ daily work, since renewal of certain permits etc. is impossible these days. The Danish queen appreciated the drivers’ effort in a speak to the nation on March 17 – so that’s just lovely.

Update March 23th 19.30 pm

Trucks and drivers are carrying on their daily work, although facing difficulties accessing sanitary facilities, both in public and at customers etc.

Most truck workshops are still open with precautions in the physical contact between drivers and staff. Lockdown of the Danish borders and society in general will last at least until April 13.

Finland

UPDATE 16 March 8 PM. Emergency and  Emergency Laws will come into force on 18.03.2020.

 Finnair, which operated 110 right routes and operated 12 000 flights a month, now cuts 90 percent of its traffic. Norway closed its borders in the North today from Finns, and Russia and Estonia power the Westend. The ferry service is suspended on Tallinn-Stockholm, Riga-Stockholm and partly on Helsinki-Tallinn. All public gatherings  of more than 10 people have been banned from Wednesday.

The situation is becoming increasingly difficult. At the supermarkets, shelves from time to time are almost empty, all events, (over 500 people) are cancelled/banned. If the ship and ferry traffic stops, all shipments to and from Europe will cease. As you may know, Finland is like an island behind a sea voyage.

 More than 280 people are now infrcted with Corone wirus.

UPDATE 19.3.

According to government decision Finland closed its borders for passenger traffic on Thursday 19.3. It is possible to cross the border in necessary work and business purposes. Finnish citizens and people living permanently in Finland may always return to Finland. Foreign tourists in Finland can leave the country.

Finland’s borders are open for transport of goods. The aim is to keep freight traffic as normal as possible, but sharply declining passenger traffic limits freight transport opportunities on passenger ferries and air transport.

Moving within Finland’s borders is not forbidden, but the government’s policy is that people should try to minimize everything but the necessary movement.

There are no exceptions to the driving and resting time regulations in Finland yet. Transport organizations proposed reductions in maximum driving time, daily and weekly rest periods and break regulations.

France

As in many other countries, schools are closed in France. Also restaurants, bars etc are close. Truck stops too, and French drivers are said to be used to eating there. The French trucks are not designed for long stays or self-cooking. Many stores also close their doors, which reduces the work for transport companies. What is special is that some truck dealers in France close branches because of too little work. Breakdown services will remain active. Supermarket distribution is still going well. French citizens are nervous and there are long lines at supermarkets.

UPDATE 16 March – 8 pm. FRANCE is now is restriction (like Italy) but transport is not directly affected ! Why not directly, because many transport companies are already out of work ! All big factories closed, all shops are closed, restaurants not allowed to open, construction companies…. business is now really slow ! Only food, medical and petrol still in function ! French are not allowed anymore to leave France, 80% of flights will be cancelled.

For truckers who still working, now the biggest problem is to live on the road. Tomorrow I will drive one of my company truck from Paris to south of France, I will update you the situation for truckers in real life !

Update: 19.03.2020 15:00

Here in France nothing changes ! Of course corona cases increase like everywhere, now we are at day 3 of general lockdown !

The Army starts to prepare extra hospitals because the government expects many more cases every day… (100 dead wednesday)

For trucks, nothing changed, all types are still ok on the road but now the situation is different because non essential businesses stop one by one and of course no more pallet to load in the trucks !

Many transport companies start to reduce and also stop all traffic. The only business who work like never before is food transports.

Concerning hours on the road, no specific change but soon they will have to because it starts to be hard to respect the rules (long wait to load and unload…)

One important point: truckers are treated like animals. Truck Stop closed, no showers, no toilet, no food ! Pressure start to increase from the drivers and soon we will have an explosion. On TV they talk about medical corporations but nothing about life conditions for truckers. Even in

the factories where trucks have to load, they forbid the use of coffee machines for truckers ! They have to give papers and they must stay outside!

On the highways you pay like usual (very expensive in France) but services are closed, you can only take fuel !!! Tuesday I drove a truck from Paris to south of France, WC was closed… You have to go somewhere in the grass…

We talked about 45 days of lockdown but already after 3 days, it’s becoming complicated.

Update Marcht 25th 10.30 am

The French Ministry of Transport has issued guideline regarding the movement of trucks in France.
There will be no restrictions on the circulation of trucks in France. However, the driver will need to carry two specific waiver certificates. The waiver certificates (in French with an unofficial courtesy translation in English) which will need to be filled out by both driver and employer for the movement of trucks within France.
A French personal travel waiver certificate (attestation de déplacement dérogatoire) that must be filled and signed by the driver himself.
A French professional travel waiver certificate (justificatif de déplacement professionnel) to be filled and signed by the employer (i.e. the driver’s manager).
The drivers need to have the French version of these two signed certificates with them at all time while they are in France.
Controls have been restored at the border by order of the government. These controls will see a refusal of entry applied to foreigners, except for, amongst other exceptions, workers carrying goods.
Nevertheless, if drivers do not have the required certificates they will be refused entry. This is for public safety in order to limit the spread of COVID-19.
For your complete information, and in order to maintain freight continuity, France is committed to preserving rest and services areas along motorways for drivers. Please find via the following link a map with their location : https://www.bison-fute.gouv.fr/tout-savoir-sur-l-ouverture-des,langen.html

Germany

In Germany the borders  to at least five neighbor countries are closed except urgent for reasons and Cargo Transport. Weekend limits of truck transport are abandoned. In the free state of Bavaria it will be catastrophy plans starting from today which means shut down of all public meetings, closing of all not necessary shops and offices and the strong advise to minimize social contacts as much as possible. Strange situation in the federal republic: all those catastrophe limits, school closings and so are not decided by the german government but but the federal state governments, which leads to a more and less different situation in all 16 states of germany. Street transport is not limited yet but came down to an extreme low level as the borders of the transit ways are closed. Delivery of good and food is running without Problems, even in the times when people start buying too much.

Update: 19 maart 16.00

The German ministry of transport has decided to allow free cabotage until the end of september or at least to stop punishing it. Until 17.4.2020, drivers may extend their driving hours to ten hours a day, five times a week. They may also have a reduced rest-period on two consecutive weekends. These changes apply to trucks transporting goods like food (humans and animals), medical goods, fuels.

Also the ministry has losened the need to fully comply to 2003/59/EC as far as further professional training is concerned. Drivers cannot be forced to be in trainings with lots of other people and thus risk infection. So the ministry implies that all drivers, who are now fit to drive will also be able to fulfil their duty for the current period if they did not refresh all their driving-knowledge. 

And maybe a bit less important: The German day of logistics will be a fully virtual event.

Greece

Country is in a state of emergency and extended lockdown since Corona started in Lombardia, weeks ago. All people arriving in Greece from abroad are to be required to self-isolate for 14 days. Flights to Italy and Spain suspended. Additionally, all shops are closed with the exception of supermarkets, pharmacies and gas stations. Road transport currently not restricted and ferries to Italy still operational for trucks and drivers. Driving and rest hours have not been changed. All borders remain open for trucks with long waiting hours though. A full scale ban on passenger cars traffic appears to be imminent.

Hungary

Hungary has the same sharp restrictions as in most of European countries. Hungarian borders closed from Tuesday midnight. (Only limited road transport and Hungarian citizens allowed to cross the border.)

So Hundreds of Romanian and Bulgarian, Serbian cars, passangers was stopped from this time. Turn back to Austria, – was told …- but they want to go home.

Because of this decision, there was a small war, violence at Austrian-Hungarian border. Some of these passangers after waiting 10-15 hours made a live barrier to stop the transport corridor. Chaos was for 2-3 hours. The border traffic was this way totally stopped really.

Police had to interupt, now the road transport fluent… 5-7 hours waiting…

The Ukrainien border it’s 30-40 hour waiting.

Tuesday to Wednesday night at 00:00 the car transit will allow for these passangers. Non stop ride in the night…. It seems only one chance….

As Hungary transit country, foreign  trucks has to fuel up at some appointed fuel stations, others prohibited.

In Budapest there are a lof of old IKARUS and others in public transport, with open driver cockpit. From Monday morning in this buses the first door is always closed, there is a barrier in the bus to separate this area for protection of driver.

Ireland

All normal road and rail transport takes place normally. Supermarkets are normally supplied. Restaurants and pubs have been closed by the government. Ireland is particularly dependent on ferry services.

To help protect commercial drivers during the COVID-19 pandemic, cargo-carrying ferry companies are being urged to restrict cabins to one-person occupation, close all bars and restaurants on board and provide a room service for drivers to include meals and drinks.

The transport and logistics industry is calling for immediate financial support for hauliers who face going out of business because of the coronavirus crisis. Many hauliers have already reported catastrophic effects on their businesses as the volumes of goods drop sharply. Container volume from China has fallen by more than 70 percent in the last six weeks and the flow of goods from Europe is becoming increasingly disrupted.

Major disruption to Brittany Ferries’ services due to COVID-19. The global coronavirus pandemic has forced the ferry company to consolidate services. The measures taken are designed to ensure sufficient crew are available to operate as many services as possible, while responding to government advice for travellers visiting Ireland and Spain.

*In relation to the issue raised about truck dealerships closing across Europe and the question whether they can provide roadside back-up or not, a number of brand have replied as follows:
Volvo Trucks: Yes, we’re in a very strong position because of our excellent people and dealer network across the UK & Ireland and into Europe. We will continue to do our upmost to service our customer’s requirements and continue delivering a 100% service to our customers.
Mercedes-Benz: We strive to support our customers at this crucial time while protecting the health and well-being of our employees. Everything changing very fast, but for now we keep supply going of course. Front line service providers will especially looked after.
Renault Trucks: We will back up all the essential services for sure. For now workshops will across Ireland & UK will stay open.
Scania: At this moment there is a comprehensive network of Scania dealers open both in Ireland & abroad. This situation could change of course, particularly driven by Government rules & regulations.

Update 18.03 – 11.11am

In an address to the nation on TV last night Irish Prime Minister Leo Vradkar paid tribute to the transport operators maintaining the supply chain going.

In a pledge to the public, he stated: “We will keep our essential services, supply chains and utilities operating.”

 “Our hauliers, who leave their families on a Sunday evening and travel across the continent to ensure that we have the products, medicine and equipment that we need. All who have kept our supply chain moving, we thank them, a different kind of frontline service,” he said.

 The Department of Foreign Affairs has advised that they are available to support any haulier who may need assistance when overseas. They have put in place a new dedicated line for COVID19 with staff manning this number on a 24-hour basis.  The number of this single consular helpline can be shared with all stakeholders:  +353(0)16131733.

 More general information and queries on consular services and emergencies abroad is available on the Department of Foreign Affairs website at: https://www.dfa.ie/travel/

Just to reiterate again that on advice of the National Public Health Emergency Team,  the Government is advising against all non-essential travel overseas at least until March 29 and that anyone coming into Ireland, apart from Northern Ireland, will be required to restrict their movements on arrival for 14 days. However, it is made clear that essential supply chain service providers such as hauliers, pilots and maritime staff are exempt from this guidance.

 Statement from the Road Safety Authority regarding postponement of site compliance audits:

 “The Road Safety Authority (RSA) is to cease holding face-to-face enforcement inspections with immediate effect until 29th March in line with the latest government advice on the Covid-19 virus.  This will be kept under continuous review. The RSA enforcement activities will be continuing to the fullest extent possible. All operators and drivers are expected to comply with current requirements and to act responsibly in respect of their legal obligations. While premises inspections will not be taking place, operators and drivers seeking guidance information or wishing to make a complaint can contact the Authority through the usual channels and further information in that regard is available on the RSA website. The Authority is also making arrangements to ensure that applicants seeking digital tachograph cards can submit applications for processing although we are encouraging all applicants to use the on-line platform in that regard.”

 The coronavirus emergency is disrupting Europe’s automotive industry, forcing plants to close or reduce production. Across Europe an increasing number of manufacturers has announced that they are closing their plants such as BMW, Fiat, Ford, Mercedes-Benz, Nissan, PSA, Renault and Toyota. Auto dealerships have closed subsequently. As raw materials suppliers cease production, logistics operations have also comes to a halt, a major issue for members of the ECG – the Association of European Vehicle Logistics.

“We inform our members that as the annual General Assembly is a statutory requirement for our association the assembly will therefore nonetheless take place on 14 May (3pm CET) in online format (webinar). The agenda will remain unchanged and the board elections will go ahead. Further details on how to participate in this webinar will be communicated in the coming weeks,” according to its statement.

UPDATE 19.03.20 – 10.10AM

Temporary relaxation of EU driving and resting time rules due to COVID-19

 The Road Safety Authority (RSA) and the Department of Transport, Tourism and Sport have agreed to allow a temporary and urgent derogation in respect of certain provisions of the EU driving and resting time rules. The proposed derogation will apply to all operators and drivers subject to the EU driver’s hours and tachograph rules engaged in the carriage of goods (including oil supplies etc).

 The move is being made because of the potential impact of the Coronavirus on HGV operations and the importance of the road haulage sector to the national economy and in response to requests from the haulage industry.

 Coming into effect: The derogation comes into immediate effect from 18 March 2020 up to 16 April 2020 which will be reviewed every week as regards application and scope. 

 Description of proposed derogation: The driving time rules are being relaxed by lifting the fortnightly driving limit from 90 hours to 112 hours. Because of this approach, drivers will be entitled to drive a maximum 56 hours in each consecutive week until further notice (there is no change to the rules relating to working time).

The rules relating to weekly rest are also being relaxed by allowing drivers to take a reduced weekly rest of at least 24 hours in each consecutive week during the relaxation period. There will be no obligation on a driver to take at least one (1) regular weekly rest period in any two consecutive weeks until further notice. Furthermore, there shall not be any requirement for compensation where reduced weekly rest is being taken.

 As outlined above, there is no change to the rules relating to working time.  The RSA will keep this under review and will consider making any further changes as necessary in consultation with stakeholders.

 Operator obligations 

The RSA wishes to emphasise that HGV operators are required to mitigate the risks of disruption to transport operations and to plan accordingly and ensure compliance with the rules.

 Appropriate arrangements must be put in place to record any extra driving time being undertaken by drivers resulting from the Coronavirus crisis.  Drivers must record on the back of their analogue tachograph charts or digital tachograph print-outs (as soon as they finish their daily working period) the reasons and justification why they are exceeding the prescribed limits. Where there is a failure to do so, this will cause delays and issues at inspections. The practical implementation of this temporary relaxation of the rules should be agreed by employers with their drivers.

 HGV operators must put in place contingency measures to cater for emergency and urgent situations and this must be properly documented and retained for inspection. Documentary evidence in support of the reason for taking extra driving should retained for at least 12 months. Any deviation from the driving and resting time rules must be a last resort.  During inspections, the history of the driver and operator overall compliance with the rules will be carefully assessed. 

While the current situation may impact on driving time, driver safety or other road user’s safety must not be compromised. Drivers should not deviate from the rules if it jeopardises road safety nor should they be expected to drive whilst tired – employers remain responsible for the health and safety of their employees and other road users.  

As the crisis continues, the EC stipulates that EU Member States should give priority to freight traffic, ensure safe working conditions for transport workers and that no additional certification should be needed for goods legally circulating within the EU single market.

The European Federation of Wooden Pallet & Packaging Manufacturers (Fédération Européenee des Fabricants de Palettes and Emballages en Bois – FEFPEB) is calling on governments across Europe to help ensure wooden packaging and pallets remain freely available throughout this crisis, to ensure that fast moving consumer goods (fmcg) and pharmaceutical supply chains are able to operate in a smooth and timely manner.

The government of each country has its own set of regulations for dealing with the COVID-19 crisis; members and related business are adhering to these. However, it stresses that they must support manufacturers of wooden pallets and packaging, and reconditioned pallet companies; pallet pools; sawmillers; and the logistics industry in general. 

The EC has issued a set of guidelines on protecting health and keeping goods moving. These are available on its website at https://ec.europa.eu/.  

UPDATE 20.03 11.51 am

Commercial Drivers are the life blood of the supply chain; Providing sanitary facilities for drivers while they are loading or unloading at contractors’ sites has become an issue over the past week for members of the haulage sector.

As expected the Commercial Vehicle Show 2020 at the NEC, Birmingham has been cancelled. The option of postponing was given careful consideration given the importance of the Show to the road transport sector; however, it was felt there were too many unknown variables to make this option possible.

Brands of the TRATON GROUP take action as a result of the corona pandemic:

• Scania temporarily shuts down its European plants

• MAN Truck & Bus seeks temporary unemployment benefits for its production facilities in Germany and stops production in Munich from March 19

• Service networks remain in operation

• TRATON CEO Andreas Renschler: “We are doing everything we can to keep service and replacement parts flowing to our customers.”

Italy

Last week the Government decided to lockdown the entire country until April 3, 2020 (at least). Emergency services, public transport and logistic services are still operational. So far, they work in a proper way. Logistic services were and are able to assure that supermarket chains can receive enough fresh food for the entire population. Shops and offices are closed. Some big companies (including FCA and CHN Industrial plants) are taking emergency measures to face the epidemic. As far as the transport system is concerned, Italy faces huge problems at the borders (Austria, Slovenia, Croatia).

The Ministry of Transportation, due to the coronavirus emergency, has decided to suspend the traffic ban for over 7.5 tonnes trucks on Sunday. It’s a temporary measure to avoid any bottleneck in the supply system.

Under the new emergency rules, truck stops along the highways must close at 6 pm (for safety reasons). This is a big issue for truck drivers on the road. Another big issue for truck drivers is the shortage of suitable protective masks.

UPDATE: 16 March 7.00 pm. Milan airports (see enclosure, please): Linate (LIN) is not operational anymore as well as Terminal 1 of Malpensa (MXP). Terminal 2 is still operational.

Road transport: still working properly, long distance, distribution and logistics as well. No fuel shortage, for the time being. The Government has sealed Sicily and Sardinia. Passenger transport to and from the two islands is not allowed anymore to avoid the spreading of epidemic. Freight transport is allowed.

Today, the Government has approved an emergency economic package of 25 billion euro to support the Italian economy.

Today’s war bulletin: From the start of epidemic: 23.000 infected, casualties: 2.150

UPDATE: 18 March 6 pm

‘Home delivery’ for truck drivers on the road

One of the main problems truck drivers have to solve in Italy – how to get a meal after highway restaurant closure scheduled by Italian authorities at 6.00 pm – seemed to find a solution. Some restaurants accept orders by phone or email. Drivers can find a suitable parking lot for their trucks near a restaurant. They will get the meal as a special ‘home delivery’. The number of these ‘home delivery’ restaurants is increasing at a very fast pace.

UPDATE: 22 March 10 am

Due to the growing number of infected people and the fast rising of casualties, yesterday night (March 21, 2020 Italian Prime Minister Giuseppe Conte announced another drastic step in response to the epidemic spreading. Italy will close till April 3, 2020 its factories and all production that are not essential for the country. This new step doesn’t affect (or should not affect) transport and logistic operations which, so far, have been the backbone of the country. According to a statement of Carlo Bonomi, President of the Association of Lombardy Industries (Assolombarda), Italy is heading towards a ‘war economy’. In this way many companies will not be able to reopen and stay in the market, once the epidemic is over.

Update March 25 th 11.00 am

The main associations of Italian gas filling stations called a strike, starting from today. This strike involves gas filling stations along highways, city rings and inner city facilities as well.

This is due to the sudden drop of turnover (-85% from the start of epidemic) and to safety reasons.

The Italian Government is trying to find a solution, because filling stations play a crucial role in assuring that the logistic system works in a proper way. The situation is ‘fluid’, as everything in today’s Italy.

Netherlands

Transport & Logistics have been declared by the government as ‘essential labour’, among other segments. All transport is going on. Bad reports coming from drivers who are treated badly at depots, not allowed to use toilets or even getting out of their truck. From today, restaurants etc. are closed, including truckstops. Truckers are advised to take their own food. Some truckstops are open for showers/toilets, some restaurants have started take-away services. National transport organisations have urged the government to have truckstops open for all services for truckdrivers. Supermarket distribution is in good shape, although people are hoarding here as well. Stena Line ferries Hook of Holland – Harwich is running freight without restrictions. Government has started financial support programmes for companies affected most by the situation. Prime minister was on TV Monday evening, explaining the flattening the curve theory and expecting many millions of the population to get infected, although with only minor symptoms.

Update 18.03 5.00 pm 

The strain on the food supply chain is getting enormous. People are still hoarding so supermarkets are having Christmas like turnovers but workloads as well. Truckers from other segments who are now without a job are asked or are offering to join the food supply chain. Some people in the sector are calling out to cancel regulations for curfew times and low emission zones to ensure proper logistics. Minister of Transport will look at skipping driving times, was in Brussels on Wednedsday to discuss this and other topics with European transport ministers. DAF will stop production lines from 23 March in Eindhoven. Scania will do the same in all Europe, so also in Zwolle and Meppel from March 25 th. Transport and Logistics in general is still possible. No problems at the borders here for goods transport.

Update 19.03 9.00 am 

From Thursday March 19th 1800 hrs Dutch borders are closed for all non-EU residents. Exceptions are made for several jobs, medical personel and of course truck drivers. The government document mentions ‘personel working in the transport of goods, if necessary’. What ‘necessary’ exactly means, is not specified though…

Update 19.03 9 pm

Driving and resting times are temporarily relaxed. Daily driving limit goes up from 9 to 11 hours. Weekly limit up from 56 to 60 hours. Twoweekly limit from 90 to 96 hours. Weekly rest (45 hours) only has to be taken after seven days, instead of six days. Derogation is set with retroactive effect from March 14th to April 6th 2020. On Friday all municipalities will be asked to flex their curfew times to enhance food distribution possibilities, even making night distribution a possibility.

Update 23 March 9.30 am

Strain on the supply chain is still enormous, but it looks like everyone is getting used to the new status of the sector. Curfew times for trucks in city centres are now raised or skipped massively, Amsterdam being the latest addition to the list. There is talk in society about a total lockdown, cause government restrictions were neglected in the weekend: lots of people going outside to the beach or woods, packed together. Government will view the situation for a few more days I think. Sunday for the first time the growth of new patients on intensive care and the growth of newly infected patients was less than in the days before. False promise?

Update March 23 16.00 hrs

On Monday, the European Commission released guidelines for EU member states to ensure free border crossings for trucks, so that there are no unnecessary delays for trucks carrying ‘essential goods’. However, the guidelines apply to all road transport. Check https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_510 for details.

Update March 24th, 9.00 am

The government set new, strict rules on Monday night to prevent gathering and clustering. Fines are handed out if there are more than three people together on the street or if shops have so many people inside that the 1.5 meter distance rule cannot be guaranteed. The package of measures will be extended until 1 June. The closure of schools will be reconsidered around 6 April.

Norway

At the moment Norway is closed. All foreigners are asked to return at the borders, if not they must undergo two weeks of quarantine. Only execption is transport, so far it’s not clear what the situation is for foreign truck drivers. All the ferry between Norway and Denmark and Germany is about to stop, so trucks must pass Denmark with their new restrictions. Or there is one ferry between Sweden and Germany and one to Poland as the status unknown. But the general situation for the drivers is getting worse. A lot of their normal places to stop for toilets etc. are closed. At petrol-stations many places they have removed the access keys! Stores are open, but restaurants are in general closed.

Update 18.03 13:00

Borders are closed for all non residents except for transport. Some ferries is going but only people going home after visited norway or Norwegians coming back and of course trucks.

Today they announced that all transport is except from drivers hours rules. They only have to stop for 45 min brakes and have the minimum of 9 hrs rest.

The situation for the drivers is reported getting a little better since some of the closed toilets and showers have been opened again. The health department has ordered that all these places along the roads are mandatory to keep open.

If your driver’s licence is expiring you will have 6 months extension automatically (this at least applies in Norway don’t know for drivers going abroad.

At the moment a big shipment of protective ware is stopped at the border due to EUs non export roule. I guess Norway won’t be a part of the European economic union in the future if this continues. Norway has no production of this kind of equipment and is in a crisis with lack of everything at the moment.

Poland

From one side – Poland is still less affected by coronavirus, with 150 people confirmed COVID and 3 dead. But maybe (?) it is tide with huge restrictions  government brought last weekend. All schools, kindergartens, hypermarkets are closed, the same like restaurants and most of offices.

After 14 years,  borders are ow closed for passengers trafic, in buses and pescars. All Polish citizens coming back to homecountry are send for 14 days quarantine in home.

But road transport works. Truck drivers coming home are not send for quarantine, if they declare they go unload and load another cargo for next trip. But in a situation when on all crosspassing on borders are  covered with sanitary and security police checks, all flow is slower. Then trucks on biggest Polish-German border on A2 motorway near Berlin have to wait 7 hours. It is fast, because on Ukrainian border they wait 37 hours…

There is another problem ; new  governmental rules are for Polish truck drivers. And many are foreigners, not only 50.000 Ukrainians, so the low dosent aply to every truck driver.

Also here we see problem on depots. Not  prepared infrastrcture for drivers coming from abroad, most usually closed for them.

UPDATE 16 March 8 pm – On the biggest border tresspass in Frankfurt an Oder (motorway A2 to Berlin) thousends of ukrainian and lituanian cars ans minibuses waiting for opening of border.But las t decision of government implemented to defend Poland from virus doesnt allow foreigners to transit throught country. Most of people has only the chance to use ferry to go to Lituania. Decision to close borders on Sunday was taken on Friday and announced but…some people dont accept new situation.

Those problems dont include trucks but, becouse of fast trafic, cars are disturbing in trucks passage through border.

On interactive map prepared by software supplier ( based on truck telematics systems) we can see waiting time on Polish borders.The longest ques are on German-Poland tresspass near Goerlitz ( A4) where vehicle must wait around 20 hours. Problem is so strong becouse a lot of Lituanians and Belarus citizens try to go home by pessenger cars and minibuses.Until now all road trfic was organized in one road, becouse there was no need to stop anybody for check and controls.Today, pescars are disturbing other vehicles, mainly trucks.
Police estimates medical check of truck driver and truck takes 3 to 5 minuts but there are hundreds of vehicles taking to place of controls. Border infrastructure was for the last 14 years adjusted to common, fast flow of trucks and cars, now it doesn’t work…

Update 18.03. 8pm

Poland also changed driving time rules for a period up to April 19th. Truck drivers may drive 11 hours per day or 60 per week. No penalties for longer driving at that time.

Update 20.03  01pm

As a result of relaxing border controls, where truck drivers must not write  long documents (localisation) anymore and from now  they are not checked on fever level (!), German border is working pretty normal This applies to trucks not buses and cars.

In general, international  road transport missions, by Polish companies,  is reduced by 40 percent.

376 people sick in hospitals, 6 dead.

Update 21.03. 01 hrs pm

In general government declared status of epidemic which means, they can relocate medical services and police to the places which need to be supported,also some zones can be totaly closed.
On most of borders the flow of trucks is quite normal, exemption of Jedrzychowice on motorway A4 where trucks may wait 1 hour. Still problems with passenger cars with foreigners driving in transit to Lituania or eastern countries. They can spread the virus when they drive 700 km throught Poland, uncontrolled.
All schools closed until April 12-th ( holidays).

Update 24 March 3.00 pm

After good relaxing of western border ( with Germany) trucks flow is almost unstopable.They dont have to stop and check temperature, or show documents. The big wave of citizens and foreigners, coming back from western part of Europe, disturbs a bit becouse they have to be directed to quarantine and fulfill some forms…

Instead, there are some problems on eastern borders ( so EU borders) where a level of controling is much higher.So people and trucks have to wait several hours.

Transport branch is concentrated on preparation to crisis, urging government to take strong measures for protection transport companies.The ask for  such solutions like tax delay,postponed leasing payments, and even immediate accepting so called “ minimal truck driver wage”.Accordingly hauliers assotiation  calls for postponing Mobility Package , which is dangerous double for transport in current situation.

Portugal

Situation in Portugal is becoming worse too. The point is that everybody is afraid about what is happening in Spain. Government is closing down schools, restaurants and night life. Only 50 people inside each supermarket at one time. For now, no boarders closed. Concerning truck drivers there are no changes.

Romania

Many big problems for Romanian transport and surrounding countries. Borders are almost all closed, normally they should be open for trucks, but also in these cases, there are problems. For instance, Hungary has closed the borders from Slovenia for all the trucks in transit. The drivers should provide a medical certificate to prove they are not infected with Coronavirus. The certificate should not be older than 4 days.

The problem is no driver has such a certificate, because in Romania they cannot just go into a medical lab and ask to be tested for Coronavirus. They need to have symptoms and only then are tested.

Hungary states that starting from last night foreign trucks can cross the Slovenian-Hungarian border only between 21:00 and 00:00 only 15 trucks at every 10 minutes, so not more than 200 trucks per day!

Transport companies should provide, before a request to cross the border, data like the name of the driver, number plate of the truck and hour and minute when they intend to cross a certain border.

For Romania this is really problematic, because the price of being European Union member came with the disappearing of the local industry. Romania imports almost 80% of the food, so all the fruit and vegetables coming from Spain and Italy are limited to reach Romania because the trucks are asked to wait for days at the Hungarian borders. And not only Austria, Slovenia and even Croatia and Serbia make the transit really difficult. Trucks with medical supply are stopped in Germany, even if imported from The Netherlands, but Germany forbids the export of medical equipment and medicines so they stopped the trucks to Romania even if the goods come from The Netherlands.

The countries at the periphery of Europe are almost isolated, so it is really in a serious situation in Romania that will face soon a food crisis. Transport companies are fighting for each kilometre, for each driver, especially that very few drivers are willing to go to Italy at the moment. And when they go, they stay in long queues at the borders when coming back home.

On Thursday night Slovenia blocked all trucks at the border with Italy, some of the trucks went back and cross the border with Austria and then they were blocked again between Austria and Hungary. There are measured by night which make the supply of Eastern Europe in danger and European Commission should make a pan-European corridor for the trucks, at least for those carrying food. Otherwise it looks there is no more European Union.

Update 17/18.03 – in response to Hungarian update

Unfortunately, many of these Romanian people, who had to leave the Italian resorts, which are now closed due to the lack of tourists, are coming back to Romania, some infected, to be treated from the very poor health system in Romania. They did not have social inssurance paid in the countries they work, therefore they hurried to Romania where all the citizens are treated the same no matter if you contribute or not at the health system.

In the last 10 days few hundreds thousands of Romanians came back in the country frm Italy, Spain, France and Portugal, mainly, but also other countries. We do not know how many of them are infected, because we do not have enough tests to be done, we do not have enough capacities in hospitals and labs to process the tests.

This is why people in Romania are terified. Because 4 million Romanian immigrants contributed with their work for the most powerful countries in Europe and when it is a deep crisis like that they make longer queues at the Romanian border than the Syrians at the Turkish border!

We have in Romania only 90 beds with ventilation necessary for  those whose state of health become critical.

Who to save first? We have 30,000 Romanian doctors immigrated in the last 10 years caring the sick people in Italy, France, Spain, Germany or UK. Tonight, the minister of health made an emotional call at the young students to volunteer and be ready to help the few doctors remained in the country when we will face difficult times in the COVID 19 situation.

Tuesday night at 21:00, as Hungary wrote, almost 800 Romanian cars will leave from Autrian-Hungarian border to Romania. It is about 6,500 people who will have to be taken in quarateen, but we do not have the spaces available. National Army puts tents at the border for the first check of these people. We talk about 6,500 people minimum to be tested in the coming days. It is huge effort, which will end out with many errors as well. The convoy will be escorted between 21:00 and 05:00 in the morning.

At the moment, there are about 210 people infected (all of them coming from Italy, Spain, Norway, Israel, so already monitored after coming back in Romania), but after one week we will see different numbers that we will not be able to handle. People not monitored who were in contact with many others. This is why the Romanian authorities are also realy scared.

What is interesting is that each country closes borders, react independently,there is no coordination as a Union.

19.03. 20.00 pm Update

Romania/Hungary

It is still linked about Hungary because Hungary blocks the transit of the Romanian trucks to Romania.
Lots of trucks were forming more than 30 km queue in Nickelsdorf, at the border entrance from Austria to Hungary.
The Romanian authorities asked to make quicker control or opening other border points to make the queues shorter. Yesterday, 18.03, the Hungarian Minister of Transports said there are 2 other points opened between Austria and Sopron, the information was sent to drivers, the trucks went to the other 2 points where the customs officers did not allow them to cross. This morning the Ministry of Transport in Romania explained the situation to the homologue in Hungary, who even had a press conference in this respect and stated on TV the two borders are opened for trucks in transit, but the Hungarian customs officers say these are “fake news”.
At all borders there are terrible queues and Hungary forbid the drivers coming from Italy to get into the country.

Spain

Road transport is working normally in Spain in order to provide the goods required in the retail outlets. It was announced that no food shortages will exist. The problem is that there are some boarders closed in and out of the country. The government has cancelled times of driving to alleviate the situation. Most offices have asked staff to work from home where possible.

UPDATE: 16 March 8 PM. The Interior Ministry has given the order to close all land borders with France and Portugal. Only the passage of merchandise (transport is not affected), residents and for greater cause will be allowed.

In addition was given the order that the service stations favor the supply of food and drink, as well as access to the toilets for transport professionals.

Update 22 March 8 pm

The Spanish government has decided to extend the state of alarm for two more weeks, until April 11.

As of today there are 28.720 infected and 1,720 deaths.

Non-restrictions are maintained on the transport of goods, both nationally and internationally, and the Spanish government has announced that it will distribute 4 million masks among drivers and warehouse personnel.

Service stations and roadside restaurants were also ordered to facilitate drivers’ access to services, as well as food and drink, but not all of them are complying, which is creating a deep malaise among professionals.

Sweden

In Sweden, the Foreign Ministry announced on Saturday evening that they advise against traveling abroad if this is not necessary. Tourist flights from Sweden are canceled. Some regular flights to important destinations according to timetable.

Stena, which has ferry lines to Denmark, Germany and Poland, announced yesterday that they are stopping passenger traffic, but that some tours are run and then only for freight transport.

Events gathering more than 500 people were banned from the night until Thursday last week. The last round of the hockey league (which is the biggest winter sport in Sweden) was played without an audience on Thursday, and yesterday it was decided to cancel the playoffs.

Restaurants are still open and so far I have not heard that they will close, but there may be new messages during the day ….

Update March 23, 5 pm

Domestic transport rolls on in Sweden. More transport of food – than normal – since many bought more than they need right now.

Transport to / from industries is decreasing. Volvo and Scania, as you know, close their factories and at the moment a large aluminum industry told that they temporarily lay off staff when customers closed due to material shortages.

We talked to representatives of the Rasta Group which has 26 restaurants along the major roads in Sweden last Friday. At that time, the number of drivers who ate food at these facilities was about as many as it usually is. Most of Rastas facilities had regular opening hours, but staff had been temporarily laid off as the number of private customers and bus travelers went down sharply. Shops and restaurants in the city may be open, but the number of customers has decreased and in some cases restaurants have been closed temporarily.

Universities and high schools are closed, students are taught there via internet. Preschools and elementary schools, grades 1 to 9, are open, but the government is preparing a law that allows them to be closed at short notice.

Switzerland

March 16th, 2 pm: Last Friday additional actions were decided. Border controls would be implemented again (Schengen) depending on the situation. Mainly our borders with Italy are of concern. At the moment they are closed for a very large number of people. Swiss citizens are allowed to enter and other nationals with important reasons like working. Keep in mind that Switzerland and Italy bring to bear the same actions on the shared borders.  On the other hand goods are not affected and are still allowed to enter the country and to transit. With Austria and Germany closing their borders it is bound to become more complicated. But still – goods are not affected to enter and to transit. By the way, since today all schools are closed, public transport is running normally, but people are advised to not use trains and buses. Shops are still open, exept for some areas like south Switzerland (Tessin) where only foodstores are still open and people are asked to stay home. There are no special rules concerning driving times.  
March 16th, 6 pm: From today midnight until 19th April the state of emergency is declared. Border-control by land and air, only Swiss returning to Switzerland and people with the necessary paperwork are allowed in (transit for people stays possible). All shops not needed for daily needs are closed, also fitness centers, wellness centers, zoos, skiing areas – you name it – all closed. Nightlife is over for at least 4 weeks. Goods in and out and transit are not affected. The idea is to keep the healthsystem running, which is still in good shape and is providing enough emergency beds for patients of corona and other critical situations.  
March 17th: From Thursday on (19th march) public transport will slow down, long distance, regional and city. Frequencies will be halved (e.g. instead of a train every half hour, they run every hour). As in most other countries home office is advised and is being adopted to great effect.
March 20th: Our airline Swiss keeps its fleet grounded, except for 1 intercontinental and 5 regional aircrafts. Swiss is thinking about using its passenger planes for cargo only to keep the flow of goods going. Our own delivery driver has experienced lockouts at customers premises. They sent out someone to him to unload his truck on the street. In its additional emergency program for the first time Switzerland is temporarily relaxing the driving and resting times for truck drivers (comparable with EU). The relaxation is only valid if transport is not otherwise possible and for the important goods only. Also trucks which have been load reduced because of road taxes can be used with their genuine load, provided the truck is still capable (e.g. load index of tires). For the time being the relaxation is applicable until 30th April. There is NO curfew. Groups bigger than 5 people have been forbidden and are being fined. Note: in Switzerland the safe distance between people is 2 metres and higher.  
Update March 24th, 8 am:
In contrast to the rest of the country in the Tessin Canton (italian speaking part) yesterday monday they have shut down most construction sites and most industrial production. This led to hassle between the national government which is in charge since the state of emergency was called (March 16th) and the local Tessin government.   

 United Kingdom

On March 18th the EU drivers’ hours rules were relaxed on the movement of certain items, in an attempt to keep supermarket shelves stocked. This is the official information released:

In response to requests from Industry, the Department for Transport has, pursuant to Article 14(2) of Regulation (EC) No 561/2006, agreed to a temporary and limited urgent relaxation of the enforcement of EU drivers’ hours rules in England, Scotland and Wales for the drivers of vehicles involved in the delivery of food, non-food (personal care and household paper and cleaning) and over the counter pharmaceuticals when undertaking the following journeys:

1) Distribution centre to stores (or fulfilment centre)

2) From manufacturer or supplier to distribution centre (including backhaul collections)

3) From manufacturer or supplier to store (or fulfilment centre)

4) Between distribution centres and transport hub trunking

5) Transport hub deliveries to stores

This exemption does not apply to drivers undertaking deliveries directly to consumers.

This temporary relaxation applies from 00:01 on Wednesday 18 March 2020 and will run until 23:59 on Thursday 16 April 2020 and will apply only to the drivers specified in this notice. The Department reserves the right to withdraw the relaxation earlier or extend the relaxation if circumstances change.

The department wishes to make clear that driver safety must not be compromised. Drivers should not be expected to drive whilst tired – employers remain responsible for the health and safety of their employees and other road users.

For the drivers and work in question, the EU drivers’ hours rules can be temporarily relaxed as follows:

a) Replacement of the EU daily driving limit of 9 hours with one of 11 hours;

b) Reduction of the daily rest requirements from 11 to 9 hours;

c) Lifting the weekly (56 hours) and fortnightly driving limits (90 hours) to 60 and 96 hours respectively;

d) Postponement of the requirement to start a weekly rest period after six-24 hours periods, for after seven 24 hours period; although two regular weekly rest periods or a regular and a reduced weekly rest period will still be required within a fortnight;

e) The requirements for daily breaks of 45 minutes after 4.5 hours driving replaced with replaced with a break of 45 minutes after 5.5 hours of driving.

Drivers’ must not use relaxation ‘a’ and ‘d’ at the same time. This is to ensure drivers are able to get adequate rest.

The practical implementation of the temporary relaxation should be through agreement between employers and employees and/or driver representatives.

The drivers in question must note on the back of their tachograph charts or printouts the reasons why they are exceeding the normally permitted limits. This is usual practice in emergencies and is, of course, essential for enforcement purposes.

The temporary relaxation of the rules described above reflects the exceptional circumstances stemming from the COVID-19 outbreak. The department wishes to emphasise that, as a general rule, we expect business to plan for and manage the risks of disruption to supply chains.

Update 19.03 17.00 pm

On March 19th the DVSA ordered the suspension of HGV annual testing with immediate effect.

ATF operators were told at 4:30pm yesterday (Wednesday), that no tests would be carried out today or tomorrow. We understand the national suspension of testing follows an unscheduled halt to tests in the London area, in some cases leaving tests partly completed.

A DVSA spokesperson said: “We are working to put contingency plans in place to help reduce the spread of COVID-19, including suspending driver and vehicle tests for an initial period of 2 days from 19/3/2020. A testing service will still be available to those who have a critical need, such as the NHS and drivers delivering goods across the UK. Further guidance will be issued in due course.”

There will obviously be a need to put in place longer term measures as a matter of urgency, and we will update this story as it unfolds.

On March 18th the government announced the closure of all schools from March 20th. However the children with parents who work in essential jobs (health care and truck drivers) will still be able to go to school so their parents will still be able to work.

Update March 20th, 8.24 pm

On March 20th, the government announced a host of financial measures to support businesses affected by COVID-19. Instead of laying off employees, the government has said it will help to pay the wages of retained staff – 80% of their salary, up to £2500. 

From tonight all bars, pubs, restaurants, gyms, theatres and leisure centres will close.

Update March 23, 5 pm

All London road charging schemes will be temporarily suspended from today (23 March) to help ensure supply chains are kept moving and critical workers and emergency vehicles can move around the capital during the coronavirus outbreak.

Transport for London (TfL) said the Congestion Charge, Ultra Low Emission Zone and Low Emission Zone would stop operating until further notice.

However, Mayor Sadiq Khan of London warned that the closure was not an invitation for people to take to their cars around the capital and urged Londoners “not to leave their homes unless it is absolutely essential”.

This article is updated on a regularly basis and is supposed to be correct at time of publication.  The information provided does not confer any rights. 

Eén reactie op “Corona: Overzicht situatie transport in Europa

 • Als broker in zwaar materieel, zoals trucks en grondverzetmachines, ondervind ik de corona-perikelen momenteel in de praktijk. Als ik al verzoeken krijg dan moet ik goed kijken of het vervoer te regelen is. Het is puzzelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer