Corona-update: ‘Wegtransport Italië blijft mogelijk met verklaring’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Corona-update: ‘Wegtransport Italië blijft mogelijk met verklaring’

Transport en Logistiek Nederland blijft de sector informeren met de laatste ontwikkelingen over het Corona-virus. Wegtransport tussen Nederland en Italië is gewoon mogelijk. Volgens de informatie van TLN kunnen goederen Italië nog steeds binnenkomen en verlaten.

Het vervoer van goederen wordt beschouwd als essentieel: het personeel dat de transportmiddelen bestuurt, kan daarom Italië binnenkomen en verlaten. Transporteurs die goederen vervoeren tussen Nederland en Italië kunnen dit blijven doen maar dienen wel de opgelegde preventieve voorzorgsmaatregelen toe te passen:

  • De chauffeurs mogen in principe niet uit de voertuigen stappen (verplaatsingen zijn weliswaar beperkt tot de strikte levering of inzameling van goederen) en dienen uitgerust te zijn met beschermende en preventieve medische hulpmiddelen zoals wegwerpmaskers en handschoenen;
  • Als het laden / lossen van het voertuig vereist is, moet de veiligheidsafstand (1 meter) bewaard worden en moet de transportdocumentatie elektronisch verzonden worden;
  • Idealiter heeft de chauffeur een document van het Italiaanse bedrijf dat verklaart dat deze goederen geleverd dienen te worden voor zijn productieproces;
  • Men dient tevens een verklaring in te vullen die de autoriteiten op waarheid controleren en waarop strafrechtelijke sancties staan als die niet naar waarheid is ingevuld.
  • Je kan de verklaring (en een niet officiële vertaling hiervan) hier downloaden. Je moet de Italiaanse versie van de verklaring meegeven met de chauffeurs.

Ander nieuws rond COVID-19 in de transportsector is dat Oostenrijk het rijverbod voor vrachtwagens in de vroege zaterdagochtend opschort. IRU heeft specifiek gevraagd voor coulance als het gaat om rijverboden. Vanwege de grenscontroles als gevolg van het coronavirus ontstonden lange files op de Brennerpas. De autoriteiten controleren ook bij de Sillian- en Reschenpas. Oostenrijk vervroegde het weekendverbod voor vrachtwagens op 4 januari 2020 naar 7 uur ’s ochtends. Deze regeling zou eigenlijk tot en met 14 maart 2020 duren, maar de Oostenrijk trekt dit nu in. Concreet betekent dit dat het ‘normale’ weekendrijverbod weer van kracht is, dat geldt van zaterdag 15.00 uur tot zondag 22.00 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer