Ga naar hoofdinhoud

Minder transportcriminaliteit op niet-geclassificeerde parkings

Volgens nieuwe gegevens van de Transported Asset Protection Association (TAPA EMEA) is het aantal diefstallen van vrachtwagens op niet-geclassificeerde parkeerplaatsen in de regio Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) sinds de pandemie drastisch gedaald doordat bedrijven proactiever actie ondernemen om de veerkracht van hun toeleveringsketens te beschermen.

Op basis van meldingen van criminele aanvallen op de supply chains in EMEA die zijn gemeld aan het TAPA EMEA Intelligence System (TIS), de database voor ladingcriminaliteit van TAPA, werd 53,4 procent of 6.545 van de 12.259 incidenten in 2019 geregistreerd op niet-geclassificeerde parkeerplaatsen. In 2022 vermeldde slechts 6,72 procentf van de 12.378 bij TAPA EMEA gemelde ladingdiefstallen een locatie van ‘niet-geclassificeerd parkeren’, 832 incidenten in totaal, terwijl voor de 10.698 tot nu toe geregistreerde ladingdelicten in 2023 minder dan 4,6 procent bij de vereniging werd gemeld op niet-geclassificeerde parkeerplaatsen.

“De totale transportcriminaliteit in de EMEA-regio blijft van jaar tot jaar stijgen, maar als je kijkt naar geregistreerde incidentgegevens die sinds 2018 zijn verstrekt door de sector, wetshandhavingsinstanties en andere belanghebbenden, is er een duidelijke en versnellende neerwaartse trend in het aantal vrachtdelicten dat plaatsvindt op niet-geclassificeerde parkeerplaatsen. In 2018 en 2019 vermeldde meer dan 53 procent van alle incidenten die jaarlijks aan TAPA EMEA werden gemeld, dit als de locatie. In de afgelopen 3 jaar is dit percentage steeds sneller gedaald; naar 41,8 procent in 2020, 21,9 procent in 2021 en 6,7 procent vorig jaar. In 2023 is de trend tot nu toe nog lager, namelijk 4,5 procent. TAPA EMEA-leden dragen bij aan deze verbetering omdat ze toegang hebben tot onze volledige industriestandaarden voor Facility (FSR), Trucking (TSR) en Parking (PSR). Alleen met een end-to-end beveiligingsstrategie voor de toeleveringsketen kun je de groeiende risico’s voor de beveiliging van vracht waarmee bedrijven tegenwoordig worden geconfronteerd, beperken. Dankzij ons vermogen om informatie te verschaffen over duizenden gevallen van ladingcriminaliteit en training te bieden ter ondersteuning van de implementatie van onze standaarden, kunnen onze leden de hoogste niveaus van veerkracht in de toeleveringsketen handhaven”, zegt Thorsten Neumann, President & CEO van TAPA EMEA.     

Hij voegt eraan toe: “Gezien de grote aandacht voor de veerkracht van de toeleveringsketen tijdens de pandemie en de noodzaak voor bedrijven om end-to-end leveringen te beschermen om klantrelaties te behouden, tonen deze statistieken ook aan dat bedrijven en chauffeurs zich veel meer bewust zijn van de noodzaak om na te denken over en plannen te maken voor hun parkeerbehoeften. Dit resulteert in aanzienlijk minder aanvallen op vrachtwagens in onbeveiligde parkeergarages en, als gevolg daarvan, minder productverlies op deze locaties, wat we natuurlijk toejuichen.”

Hoewel het aantal van dit soort incidenten een aanzienlijke daling laat zien, gebaseerd op geregistreerde gegevens, blijft TAPA EMEA de aandacht vestigen op verliezen van grote waarde die het gevolg kunnen zijn van slechte parkeerbeslissingen. In de TIS-database van de vereniging zijn in 2023 onder meer de volgende verliezen gemeld, waarbij criminelen het gemunt hadden op voertuigen op niet-geclassificeerde parkeerplaatsen:

  • 1,5 miljoen euro – diefstal van elektronica uit een geparkeerde vrachtwagen in Nedersaksen, Duitsland, op 19 april
  • 135.000 euro – een lading huishoudelijke apparaten die op 14 januari uit een voertuig in Bratislava, Slowakije, werd gestolen
  • 102 000 euro – diefstal van een vrachtwagen in Nedersaksen, Duitsland, op 27 mei
  • 100.000 euro – 40 e-bikes gestolen uit een vrachtwagen in Saksen-Anhalt, Duitsland, op 26 april

TAPA EMEA heeft het voortouw genomen in het streven naar meer beveiligde vrachtwagenparkeerplaatsen in de hele regio om bedrijven te helpen bij het beschermen van chauffeurs, voertuigen en hun ladingen met een hoge waarde/diefstaldoel.

In 2018 lanceerde de vereniging een nieuwe industriestandaard voor Parking Security Requirements (PSR) voor exploitanten van parkeerplaatsen (PPO’s) om hen te helpen de minimale beveiligingsniveaus te bepalen die klanten nodig hebben. PSR is nu de meest toegepaste norm in EMEA voor beveiligd parkeren, waarbij de TAPA EMEA PSR-database voor beveiligd parkeren de aangesloten bedrijven momenteel toegang geeft tot meer dan 20.700 parkeerplaatsen op 87 locaties in 16 landen, een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig jaar. In januari werd een nieuwe 2023-versie van PSR gelanceerd na een herziening van de norm om rekening te houden met nieuwe of opkomende bedreigingen voor de veiligheid.

In april kreeg TAPA EMEA ook de status van officieel trainingscentrum van de Europese Commissie voor haar EU Safe & Secure Truck Parking Areas (SSTPA) standaard, die ook helpt bij het financieren en opzetten van meer professionele parkeerlocaties in Europa.          

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer