Ga naar hoofdinhoud

Debat over omstreden spoedwet wegverbreding

De verkeerscommissie van de Tweede Kamer bijt maandagmiddag het spits af in het nieuwe jaar met een debat over een omstreden verkeerswet, de spoedwet wegverbreding. Een ruime Kamermeerderheid tekent zich af om de versnelde aanleg van dertig wegprojecten mogelijk te maken.

wegwerkzaamhedenHet wetsvoorstel van verkeersminister Camiel Eurlings leidde vorige maand nog tot het nodige getrouwtrek. De Kamer, op Eurlings eigen partij na, wilde dat de CDA-bewindsman extra advies inwon van de Raad van State. Eurlings wilde echter vaart maken en een debat voor de kerst. De door hem gekoesterde wet moest immers per 1 januari ingaan en het aanvragen van een volgens hem onnodig advies zou maar tijd kosten. De ruzie werd gesust, en de behandeling bepaald op 12 januari.
De verwachte Kamermeerderheid moet komen van CDA, PvdA, ChristenUnie, VVD en SP. Enige uitbreiding van de voorziene vereenvoudigde, verkorte procedures die minder onderzoek vergen tot andere wegprojecten, bijvoorbeeld provinciale en gemeentelijke wegen, stuit echter op verzet. CDA’er Ger Koopmans zou zo’n uitbreiding graag zien. “Dat kan die vergeten”, aldus Lia Roefs (PvdA). Koopmans wil de zaak echter niet op de spits drijven. “De spoedwet moet door”, zei hij zondag.
Het is de bedoeling dat de Kamer dinsdag al over de spoedwet stemt, de Senaat kan zich er dan in principe een week later over buigen. De wet kan dan eventueel met terugwerkende kracht vanaf 1 januari ingaan.
Het gaat om spitsstroken en andere wegverbredingen op fileknelpunten langs onder meer de A1, A2, A4, A9, A12, A28 en A58.
Premier Jan Peter Balkenende zei in een debat op 11 december over de financiële crisis nog dat een snelle invoering van de spoedwet wellicht al soelaas kan bieden. Tal van fracties drongen erop aan geplande infrastructurele investeringen naar voren te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer