Desinfectie trucks na uitbraak varkenspest Litouwen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Desinfectie trucks na uitbraak varkenspest Litouwen

Na de uitbraak van varkenspest in Litouwen moeten alle vrachtwagens die terugkeren uit het land een extra schoonmaakbeurt krijgen. Dat laat het ministerie van Landbouw maandag weten.

varkenDe zogeheten klassieke varkenspest werd zaterdag vastgesteld op een bedrijf met 445 varkens in het district Panevezys in de Baltische staat. De besmetting kwam aan het licht omdat de dieren uitwendige verschijnselen van de ziekte vertoonden.

De varkens zijn inmiddels geruimd en rondom het bedrijf is een toezichtsgebied ingesteld. Er loopt een onderzoek naar de oorzaak van de besmetting.

De Europese Commissie heeft een verbod ingesteld van alle vervoer van varkens binnen Litouwen en van Litouwen naar andere landen. Vanaf maandag 18.00 uur geldt voor Nederland de verplichting om alle vrachtwagens voor het vervoer van varkens die leeg terugkomen uit Litouwen twee keer te reinigen en ontsmetten.

Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat de afgelopen zes weken geen varkens vanuit Litouwen naar Nederland zijn geëxporteerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer