Dossier Oekraïne: ‘Deze oorlog gaat impact hebben voor iedereen in Europa’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Dossier Oekraïne: ‘Deze oorlog gaat impact hebben voor iedereen in Europa’

De militaire inval van Rusland in Oekraïne heeft vergaande gevolgen voor handel en logistiek met Oekraïne en de omliggende regio. TLN, Evofenedex en IRU schetsen een grimmig beeld. TTM.nl staat in contact met experts in diverse Oost-Europese landen en houdt informatie voor zover mogelijk up-to-date.

De sancties die de internationale gemeenschap oplegt aan Rusland en mogelijk Belarus (Wit-Rusland), zullen volgens Evofenedex ook merkbaar zijn voor Nederlandse ondernemers. Voor ondernemers in internationale handel en logistiek is het van belang dat zij zo goed mogelijk worden geïnformeerd over de gevolgen van de inval en de sancties om de impact op hun eigen bedrijfsvoering goed te kunnen inschatten.

Algemeen

Grensovergang Finland – Rusland
De International Road Transport Union (IRU) meldt na contact met de Finse organisatie voor transport en logistiek SKAL, dat goederenvervoer over de weg tussen Finland en Rusland nog steeds mogelijk is.
Dit in tegenstelling tot eerdere berichten. Er zijn wel vertragingen vanwege extra controles. Rusland dreigde eerder met het beperken van visa voor Finse chauffeurs, maar tot op heden worden visa nog steeds verstrekt zoals gebruikelijk. Sommige EU-landen, zoals Letland, Litouwen, en de Republiek Tsjechië, hanteren beperkingen voor visa voor personen met de Russische nationaliteit. Finland kent die beperkingen niet.

Oorsprongscertificaten export uit Oekraïne
De Oekraïense overheid doet er volgens de Europese Commissie alles aan de douaneformaliteiten voor exportzendingen te blijven vervullen. Dat geldt ook voor oorsprongscertificaten. Omdat de EU met Oekraïne een vrijhandelsakkoord heeft, valt de invoer in Europa van Oekraïense goederen in veel gevallen een stuk duurder uit als je niet met een certificaat de Oekraïense oorsprong kunt bewijzen. In de meeste gevallen kan het oorsprongsbescheid dus gewoon worden aangevraagd en afgegeven. Waar dat (tijdelijk) niet mogelijk is, bestaat de mogelijkheid een certificaat later over te leggen. Aan de voorwaarde dat dit alleen in bijzondere situaties mogelijk is, is volgens de Europese Commissie voldaan. (bron: Overleg Trade Contact Group / European Shippers’ Council (ESC))

Risico’s voor spoorprojecten
ProRail, verantwoordelijk voor het spoornet in Nederland, maakt zich zorgen over het onderhoud van het Nederlandse spoor. Noodzakelijk onderhoud, maar ook andere projecten krijgen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne te maken met onzekerheid over de levering van benodigde materialen. Ook de prijsstijgingen van onder andere rails en dwarsliggers, maar ook energie, zijn een risico. Omdat de kosten van projecten door hogere prijzen oplopen, komt de haalbaarheid van de geplande begrotingen in gevaar. Tekorten aan personeel komen daar als probleem nog bovenop.

Nog steeds lange wachttijden aan de grens Polen – Belarus
De Nederlandse ambassade in Polen bericht dat controles aan de grens tussen Polen en Belarus leiden tot extreem lange wachttijden. Deze kunnen voor verkeer richting het oosten oplopen tot wel 85 uur. Inmiddels staan voor de grensovergang Bobrowniki ongeveer 1500 vrachtauto’s in een bijna 40 kilometer lange file aan de Poolse kant van de grens. De extra controles hebben te maken met de economische sancties van de EU, waaronder het verbod op levering van allerlei goederen aan Rusland, maar inmiddels ook aan Belarus zelf. De douane controleert niet alleen alle papieren, maar voert ook fysieke inspecties uit van vrachtauto en lading. In een periode van 12 uur konden maar 141 vrachtauto’s gecontroleerd worden.

Reders vrezen tekort aan bemanning
De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) vreest een groot tekort aan zeevarenden in verband met de oorlog in Oekraïne. Bemanningsleden uit Oekraïne mogen vaak hun land niet verlaten. Het aflossen van bemanning, met name met Russische of Oekraïense nationaliteit, is zowel voor Nederlandse als buitenlandse reders een groot probleem; zeker als de oorlog nog lange tijd aanhoudt. De KVNR vroeg deze week de Nederlandse overheid om meer duidelijkheid over sancties die de scheepvaart en bemanning raken. Zeevaart is voor het vervoer van goederen de belangrijkste modaliteit. 90 procent van de alle goederenvervoer gaat over zee.

Vertragingen in de Rotterdamse haven
De Nederlandse douane meldt op NPO Radio1 dat in de Rotterdamse haven nog 2000 containers staan die nader onderzocht moeten worden. Vanwege de sanctie tegen Rusland zijn veel extra controles nodig. Vervoer van containers naar Rusland is overigens bijna onmogelijk. Maar nog steeds komen er containers voor Rusland aan in de haven van Rotterdam.
De helft van de goederen betreft luxegoederen zoals bedoeld in het 4e pakket sancties. Hiervoor moet veel extra informatie worden opgevraagd om te kunnen bepalen of deze goederen onder de sancties vallen. Deze sanctiemaatregel is het meest arbeidsintensief voor de douane. De andere helft van de containers betreft nog steeds het inlopen van de achterstand (die was eerder 6000 containers).
Ook voor bedrijven die goederen terughalen naar hun bedrijfsvoorraad moet soms een controle worden ingesteld. Dit om te voorkomen dat bedrijven, nadat goederen geraakt zijn door een controleprofiel, alsnog besluiten de goederen niet uit te voeren.
De douane heeft nu een taskforce ingesteld en is ervan overtuigd de achterstanden snel te kunnen inlopen. Ook vinden intensieve gesprekken plaats met de terminals.

Terugval Russische import
Het bedrijf FourKites, dat goederentransport via alle modaliteiten volgt, ziet sinds het begin van de oorlog een terugval in de import door Rusland van industriële producten van 65 procent en een vermindering van 60 procent van consumentenproducten.

Nederland leverde vooral diensten voor pijpleidingen aan Rusland
Nederland voerde vorig jaar voor 2,4 miljard euro aan diensten uit naar Rusland en voor 212 miljoen euro naar Oekraïne. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat aangeeft dat ons land vooral diensten voor vervoer van goederen per pijpleiding zoals olie en gas aan Rusland leverde. Naar Oekraïne ging het vooral om zakelijke en technische diensten.
Met de export van 2,4 miljard euro was Rusland goed voor 1,2 procent van de totale dienstenuitvoer. Daarmee was Rusland nummer achttien op de lijst van grootste afzetmarkten voor diensten, net voor buurland Finland. Oekraïne was de nummer 56 op die lijst. (bron: CBS)

TTM.nl maakt deel uit van International Truck of the Year Jury en staat in nauw contact met juryleden van Oost-Europese landen. We vroegen hen om de situatie rond transport en logistiek in de huidige oorlogssituatie te schetsen – DEZE BIJDRAGEN WORDEN REGELMATIG GEUPDATE.

Premium artikel

Je wilt een Premium  artikel lezen.

  • Log in als abonnee
  • Abonneer om direct onbeperkt Premium artikelen te lezen

Onbeperkt Premium artikelen lezen voor € 4,59 per maand

Bekijk de aanbieding

– Onbeperkt &nbsp Premium &nbsp artikelen lezen op ttm.nl

– Alle edities van TTM.nl digitaal lezen voor € 20,50 per maand

Direct abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer