Doorbraak in Brexit-onderhandelingen, maar een deal is het nog niet • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Doorbraak in Brexit-onderhandelingen, maar een deal is het nog niet

Het voorlopige Brexit-akkoord tussen de regering van het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) is een stap in de goede richting, vinden branche-organisaties TLN en Evofenedex. Toch zijn er nog wel wat onzekerheden. Zo moet eerst ook het Britse Lagerhuis zaterdag instemmen met het voorlopige akkoord. Tot die tijd is een no-dealscenario op 31 oktober nog steeds niet uitgesloten.

Eind vorige jaar bereikte de EU en het VK, toen nog met Therese May als premier, ook al een akkoord. Dat werd dit voorjaar in het Britse parlement tot drie keer toe weggestemd. Bart Jan Koopman, directeur van Evofenedex, houdt dan ook nog een slag om de arm. “Het Britse parlement kan nog roet in het eten gooien en we moeten de waterdichtheid van de gemaakte afspraken nog beoordelen. Er is een stap in de goede richting gezet, maar we rekenen ons nog zeker niet rijk.”

Het grote voordeel van een Brexitdeal zou zijn dat voor de directe handel tussen de EU en het VK per 31 oktober een overgangsperiode in werking treedt, waardoor er in de dagelijkse handelspraktijk geen veranderingen plaatsvinden. In het voorlopige akkoord is ook een artikel opgenomen over verlenging van de overgangsperiode met één of twee jaar, dus tot december 2022. Er zijn nu door het eerdere verleende uitstel nog maar veertien maanden overgebleven voor onderhandelingen over de nieuwe relatie. De EU en VK willen een vrijhandelsakkoord sluiten en dat kan wel enige tijd vergen. Daarom kan de overgangsperiode op verzoek van een van de partijen in principe een of twee jaar worden verlengd, als de andere partij daarmee instemt.

“We moeten de inhoud van de precieze deal natuurlijk nog bekijken, maar het is goed nieuws dat partijen een concept deal hebben bereikt”, vindt ook Elisabeth Post, voorzitter van TLN.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer