Ga naar hoofdinhoud

Drive-trough containers ontgassen op Maasvlakte

Voor het meten van containers op schadelijke gassen en het vervolgens milieuvriendelijk ontgassen, opent Gasmeetstation Nederland deze maand op de Rotterdamse Maasvlakte de grootste locatie van Nederland. Nieuw is bovendien dat containers voor het ontgassen driehoog worden gestapeld in rekken met geïntegreerde ontgasunits.

Voor het milieuvriendelijk ontgassen heeft Gasmeetstation Nederland speciale rekken ontwikkeld voor het behandelen van grote aantallen containers tegelijk. In totaal zijn op de twee hectare metende nieuwe locatie op het Distripark Maasvlakte vier rekken voor elk 24 containers geplaatst. De ontgasunits zijn in het rek geïntegreerd. De nieuwe aanpak vermindert het ruimtebeslag op kostbare grond en maakt efficiënt ontgassen mogelijk. Niet langer is voor elke container een aparte zuiveringsinstallatie nodig.

In een rek worden alle 24 containers aangesloten op één zuiveringsinstallatie. Een speciale zuigmond die in de rubbers van een containerdeur past, zorgt dat een container nooit open hoeft. De verzegeling blijft altijd intact. Afzuiging gebeurt via speciale slangen die uitkomen in een actief koolstoffilter voor de opvang van schadelijke gassen. Alleen zuivere lucht bereikt zo de buitenlucht.

Leo Roderkerken, General Manager van Gasmeetstation Nederland: “Met de nieuwe locatie direct naast de grote containerterminals en onze innovatieve ontgasunits spelen wij als Gasmeetstation Nederland BV in op de doorgaande schaalvergroting in de containersector. Snelheid en duurzaamheid gaan daarbij hand in hand.”

Voor het controleren van containers op schadelijke gassen opent Gasmeetstation Nederland deze zomer ook op de nieuwe locatie ook een hypermoderne ‘drive-through’. Een chauffeur komt aanrijden en weet binnen enkele minuten of hij – voorzien van een gasvrijverklaring – zijn weg kan vervolgen. Worden ongewenste gassen gemeten, dan is op het terrein meteen milieuvriendelijk ontgassen mogelijk. Tot aan de opening van de nieuwe ‘drive-through’ gebeuren de gasmetingen op de bestaande locatie van Gasmeetstation Nederland BV op de Maasvlakte.

Op het nieuwe terrein krijgt Gasmeetstation Nederland tevens de beschikking over 4500 vierkante meter loodsruimte. In voor mens en omgeving beschermde omstandigheden kan hier het ompakken van lading uit begaste containers plaatsvinden. Deze lading kan vervolgens in speciaal hiervoor ontwikkelde, extra geventileerde trailers snel zijn weg vervolgen.

In containers die vanuit heel de wereld naar Nederland komen, kunnen zich schadelijke gassen bevinden. Dergelijk gas kan ontstaan door de aard van de lading (bijvoorbeeld lijmen van schoeisel) of doordat het gas is toegevoegd voor het onschadelijk maken van ongedierte. In Nederland geldt de wettelijke verplichting dat werkgevers hun werknemers veilige arbeidsomstandigheden bieden. Daar horen ook gasvrije containers bij. Dit gebeurt door een officiële gasmeting te doen voorafgaand aan het openen van de deuren. Mocht dit vervolgens noodzakelijk blijken, dan is milieuvriendelijk ontgassen nodig.

Gasmeetstation Nederland biedt de modernste faciliteiten voor gasmeten en het milieuvriendelijk (ont)gassen van containers. Op de Rotterdamse Maasvlakte hebben wij twee eigen vestigingen, direct naast de grote containerterminals. Met mobiele units zijn wij tevens actief op inlandterminals en iedere andere gewenste locatie in Nederland, België en Duitsland. Met onze roots in de logistieke dienstverlening doen wij bovendien meer. Wij zijn containerdepot (ADR), verzorgen wegingen (VGM),  behandelen gevaarlijke stoffen, voeren lossingen uit onder adembescherming, geven trainingen, regelen wegvervoer en assisteren de Douane en NVWA bij het uitvoeren van hun controles. Gasmeetstation Nederland is opgericht in 2009 en telt ruim dertig medewerkers.

Foto’s: Gasmeetstation Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer