Ga naar hoofdinhoud

Duitse politie heeft op 12 september ‘Brummis im Blick’

‘Safe.mobil. leben – Brummis im Blick’ is de naam van een Duitse landelijke controle op vrachtwagens op donderdag 12 september a.s.

Voor het goederenverkeer in Duitsland is de weg nog steeds de belangrijkste transportroute: ongeveer 70 procent van alle goederen wordt per vrachtwagen vervoerd. Elk jaar leggen ze landelijk meer dan 24 miljard kilometer af – waarmee ze 600.000 keer over de aarde kunnen cirkelen.

Reden genoeg voor de gezamenlijke ministers van Binnenlandse Zaken (IMK) om het vrachtverkeer op de Duitse wegen nader te bekijken. Voor dit doel plannen politiediensten in heel Duitsland een controledag op 12 september onder het motto “safe.mobil.leben – Brummis im Blick”. Minister van Binnenlandse Zaken en IMK-voorzitter Hans-Joachim Grote presenteerde het concept samen met staatspolitie-directeur Michael Wilksen en de coördinator van de Duitse Politieacademie, Heinz Albert Stumpen.

“We kennen allemaal vreselijke foto’s van vrachtwagens die zijn vastgelopen in de file, de zogenaamde olifantenraces en eindeloze vrachtwagenrijen op de rechterrijstrook,” zei Grote in Kiel. “Tegenwoordig worden vrachtwagenchauffeurs blootgesteld aan een toenemende tijdsdruk en hebben vanwege de speciale grootte van hun voertuigen een speciale verantwoordelijkheid voor hun veiligheid en die van andere weggebruikers. Daarom zal de politie zich daar op concentreren op de dag van de actie”, zei de minister.

In 2018 waren er landelijk 28.631 vrachtwagenongevallen, waarbij ongeveer 39.500 mensen gewond raakten – 762 mensen stierven. Het risico om gedood te worden bij een vrachtwagenongeluk is bijna vier keer zo groot voor andere weggebruikers als voor de inzittenden van een vrachtauto. De meest voorkomende oorzaken van ongevallen op de snelwegen zijn bochten of manoeuvreerfouten. Op snelwegen gaat het vooral om hoge snelheid, slecht beveiligde lading, het niet houden van afstand en inhalen en vermoeidheid.

In Sleeswijk-Holstein zijn twee grote controleposten gepland. Bovenal controleert de politie de staat en afmetingen van de voertuigen, evenals aslasten en lading. Om die oorzaken van ongevallen aan te pakken die gemakkelijk kunnen worden voorkomen, is men dus niet alleen afhankelijk van situationeel wangedrag.

De actie “sicher.mobil.leben” wordt gecoördineerd door de Duitse Politieacademie en ondersteund door de Duitse Verkeersveiligheidsraad, BAG en de douane. Deze actie vond voor het eerst in 2018 in alle federale staten tegelijkertijd plaats – ongeveer 11.000 politieagenten en 248 andere mensen waren in actie. Grote benadrukte dat dit laat zien hoe serieus deze actiedag wordt genomen. “Verkeersbewaking is en blijft een focus van politiewerk. Dat is goed en noodzakelijk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer