Ga naar hoofdinhoud

Webshops openen in hoog tempo fysieke winkels

In de afgelopen vijf jaar is het aantal fysieke winkels van webshops vervijfvoudigd. Dit blijkt uit onderzoek van ruimtelijk-economisch adviesbureau Stec Groep. De belangrijkste redenen zijn logistiek, onderscheidend vermogen, klantenbinding voor de webshop en eisen van leverancierseisen. Uit het onderzoek blijkt verder dat 60 procent van deze winkels gevestigd is in de binnenstad, vooral in grote steden.

Sinds 2015 is het aantal gestegen van circa 15 naar ruim 100 winkels. In totaal hebben circa 25 webshops fysieke winkels geopend. Bijna driekwart van de webshops met fysieke winkels zet in op expansie: zij hebben in de afgelopen jaren meer dan een vestiging geopend. Met name webshops in de elektronica- en fietsenbranche openen winkels.

Webshops openen vooral winkels in grote steden met een groot consumentenbereik. In Amsterdam en Utrecht zijn de meeste vestigingen geopend. Uitzondering vormen de eerste fysieke winkels van webshops. In vrijwel alle gevallen wordt de eerste winkel geopend in de plaats waar de webshop wordt gerund. Logistiek, personeel en lokale verankering zijn belangrijke redenen voor deze keuze.

60 procent van de winkels van webshops zijn gevestigd in de binnenstad. In deze winkels wordt vooral ingezet op merkbeleving en inspiratie. 20 procent van de winkels is gevestigd in wijk- en buurtcentra. Deze winkels zijn zijn dichtbij de consument, bijvoorbeeld voor reparatie en retournering. De laatste groep is gevestigd op bedrijventerreinen en solitaire locaties. Dit zijn winkels die veelal doelgericht bezocht worden voor bijvoorbeeld advies of productaankoop na online oriëntatie.

Onderscheidend vermogen ten opzichte van online concurrenten is de belangrijkste reden om fysieke winkels te openen. In een speelveld met 40.000 webshops is de concurrente zeer groot, terwijl webshops zich online slechts beperkt kunnen onderscheiden. Concurreren op prijs lijkt steeds minder houdbaar vanwege beperkte winstmarges. Dit vooral als gevolg van gratis of goedkoop bezorgen en retourneren. Andere beweegredenen om fysieke winkels te openen zijn eisen van leveranciers en klantenbinding voor de webshop. In verzorgingsgebieden waar fysieke winkels zijn geopend, stijgt juist de online omzet van deze webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer