Ga naar hoofdinhoud

Een verbod op het inklimmen van vrachtwagens?

Een dag na de vondst van 39 stoffelijke overschotten van Chinese mensen in een oplegger van een Bulgaarse truck is er consensus in politiek en transportsector: dit moet stoppen. Dat meldt de Telegraaf. Er moet zelfs een verbod komen op het inklimmen van vrachtwagens. Maar is zo’n verbod wel realistisch?

Praat met een vervoerder die op Engeland rijdt en ze kunnen allemaal wel een ervaring vertellen over inklimmers, vaak migranten op weg naar een geidealiseerd beter bestaan in Groot-Brittannië. Iedereen kent de beelden uit de haven van Calais. Vrees uit het verleden dat inklimmers het ook in andere, noordelijk gelegen havens zouden proberen, is inmiddels bewaarheid. De truck die woensdag in Grays werd gevonden kwam vermoedelijk via Zeebrugge, maar ook in ons eigen Hoek van Holland heeft de marechaussee de handen vol aan mogelijke verstekelingen.

In de Telegraaf roepen belangenverenigingen VERN en TBVNL op om inklimmen strafbaar te stellen. Ook in de Tweede Kamer ziet de VVD daar wat in. TLN is niet per sé voor een verbod, maar weet zelf ook geen oplossing: “Wij willen gewoon dat het inklimmen stopt. Het is aan politie en justitie om te beoordelen of de dreiging van een strafrechtelijke vervolging ook echt voldoende afschrikt en migranten ervan weerhoudt in een vrachtauto te klimmen. Dat kunnen wij niet beoordelen”, zegt veiligheidsexpert Hélène Minderman van TLN. Tegelijk roepen de belangenclubs op om de schade voor de transporteurs te beperken.

Het meest realistische geluid komt nog wel van D66: “Een inklimverbod? Ik weet niet of mensen die graag weg willen uit hun land en naar een ander land willen, zich daardoor laten afschrikken. De pakkans lijkt me bovendien klein”, aldus Kamerlid Maarten Groothuizen.

Daaruit kan maar één conclusie volgen: (nog) meer handhaven en controleren in havens. Met radar, scanners, met honden, met wat dan ook. Desnoods alle trucks één voor één. Het is tamelijk naïef om te denken dat vluchtelingen, mensen die huis en haard verlaten hebben voor een beter bestaan elders, zich laten afschrikken door een formeel verbod. De risico’s die deze mensen nemen laten zien dat ze zich door niets laten afschrikken. De enige maatregel die echt zou werken is ze de kans ontnemen Groot-Brittannië op illegale wijze te bereiken.

2 reacties op “Een verbod op het inklimmen van vrachtwagens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer