Ga naar hoofdinhoud

Eindelijk akkoord over Mobility Package

Na ruim twee en een half jaar onderhandelen heeft de Raad (lidstaten van de EU) en het Europese Parlement onverwacht een akkoord op het Mobility Package bereikt. Op alle punten is nu een compromis bereikt. Dat meldt TLN, dat de resultaten ook op een rijtje heeft gezet.

De belangenorganisatie voor transportondernemers ziet op sommige onderwerpen lichtpuntjes, maar is ook teleurgesteld dat het Mobility Package niet doet waarom het allemaal begonnen is: de scheefgroei in de EU aanpakken. Voornaamste zorg van TLN zit in de handhaafbaarheid van de voorstellen. “De handhaving is bovendien verschillend per land, als de regels al gehandhaafd worden”, aldus het geteleurgestelde TLN.

Download hieronder de analyse van TLN (op hoofdpunten)Het Europees Parlement en de Europese Raad moeten beide nog hun formele goedkeuring geven aan dit voorstel. Parlement voorziet dit in januari 2020 te doen. Als dat gebeurt, is het alleen nog wachten op publicatie van de gewijzigde regelgeving en de termijn van inwerkingtreding. En dan gelden de nieuwe regels.

De voorziene termijn voor inwerkingtreding van de regels verschilt:

  • Toegang tot de markt (cabotage): 18 maanden
  • Detachering: 18 maanden
  • Rij- en rusttijden: 20 dagen (met speciale overgangstermijnen voor smart tacho 2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer