EU: ‘Britse vervoerders welkom bij no-deal Brexit’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

EU: ‘Britse vervoerders welkom bij no-deal Brexit’

Dinsdag heeft Roemenië als EU-voorzitter en het Europees Parlement een voorlopig akkoord bereikt over een reeks tijdelijke en beperkte maatregelen om de basisconnectiviteit in het personen- en goederenvervoer te waarborgen. Zo blijven transportbedrijven met een Britse vergunning tot eind dit jaar welkom in de EU.

Het Europees Parlement wil met de handreiking de ernstigste verstoringen in het geval dat het Verenigd Koninkrijk de EU zonder onderhandeld akkoord verlaat, beperken. De goedgekeurde maatregelen zullen wegvervoerders en touringcar- en bus­exploitanten met een Britse vergunning de mogelijkheid geven om goederen en passagiers te vervoeren tussen het VK en de resterende 27 lidstaten. De eventuele rechten zullen alleen worden verleend indien het VK gelijkwaardige rechten toekent aan exploitanten uit de 27 lidstaten en zij zullen gelden onder voorwaarden die eerlijke concurrentie waarborgen. Het akkoord zal nu ter goedkeuring aan het Comité van permanente vertegenwoordigers van de Raad (de ambassadeurs van de lidstaten) worden toegezonden.

De tijdelijke maatregelen hebben geen invloed op eventuele toekomstige onderhandelingen met het VK. De verordening moet nog formeel worden aangenomen door het Parlement en de Raad. Zij houdt op van toepassing te zijn op 31 december 2019.

Volgens de algemene beginselen voor noodmaatregelen bij een Brexit zonder akkoord, worden al deze maatregelen unilateraal door de EU genomen, in de veronderstelling dat het VK hetzelfde zal doen. Het betreft uitzonderingsmaatregelen die strikt beperkt zijn in de tijd. De connectiviteitsmaatregelen op vervoersgebied zijn niet bedoeld om de status quo onder EU‑recht te handhaven, maar om basisverbindingen tussen de EU en het VK in stand te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer