EU tikt Tirol op vingers over doseren trucks • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

EU tikt Tirol op vingers over doseren trucks

Nadat Italië en Duitsland al meermalen geklaagd hebben over de ‘Blockabfertigung’, het bij tijd en wijle maar mondjesmaat toelaten van trucks tot Tirol door Oostenrijk, is de maat nu ook vol voor de EU. De Europese Comissie vindt het frequente gebruik van de dosering niet gerechtvaardigd. Dat melden diverse bronnen in Duitsland.

EU-Commissaris voor Transport Violeta Bulc heeft een brief van die strekking naar de Oostenrijkse overheid gestuurd. “We hebben de autoriteiten in Oostenrijk geïnformeerd dat we het frequente gebruik van deze maatregel afkeuren”, schrijft Bulc. De frequente en systematische toepassing van de Blockabfertigung zou het vrije verkeer van goederen en de vrijheid van diensten beperken. Italië en Duitsland hadden eerder in een gezamenlijke brief aan Bulc geklaagd over de dosering van trucks rond de Brenner.

“Naar onze mening kan de maatregel alleen worden genomen in ernstige en uitzonderlijke noodsituaties om een ​​stop op de snelweg in Tirol te voorkomen”, schrijft Bulc. “Als het systematisch zou worden toegepast wanneer de autoriteiten in Tirol een groter verkeersvolume verwachten dan normaal, dan is dat een onevenredige procedure”, vervolgt ze. Dit lijkt op dit moment het geval te zijn. In 2018 werd de Blockabfertigung 26 keer toegepast. In 2019 zou het zelfs op 32 dagen moeten worden gebruikt en daarnaast op korte termijn, waardoor de frequentie van het gebruik verder toeneemt.

De Tiroler regering wil echter vasthouden aan de dosering, die zij eveneens ziet als noodmaatregel, omdat verkeersdoorstroming en milieu op en rond de wegen van Tirol anders in gevaar zou komen. Volgens de Commissie gaat die reden echter niet op, omdat de files en de bijbehorende milieuvervuiling door de Blockabfertigung niet ín Tirol staan, maar voor de grenzen met Tirol. Daardoor wordt het probleem enkel verplaatst en niet opgelost, aldus de Commissie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer