Ga naar hoofdinhoud

Europa legt zelfstandigen 48-urige werkweek op

Eigen rijders worden verplicht om werkweken te maken van maximaal 48 uur. Het Europees Parlement heeft dat dinsdag besloten.

Chauffeur weer achter het stuurHet verwierp in een nipte meerderheid een voorstel van de Europese Commissie dat gericht was op ‘schijnzelfstandigen’, chauffeurs die zich voordoen als zelfstandigen, maar in feite maar één opdrachtgever hebben.

Het dagelijks bestuur van de EU wilde alleen de arbeidstijden van deze groep verkapte werknemers aan banden leggen, maar het Europarlement wil ook de werkweek van echte zelfstandigen beperken.

CDA en VVD behoorden tot de minderheid die tegenstemden. Volgens CDA-Europarlementariër Corien Wortmann wordt nu de concurrentiepositie van duizenden zelfstandige ondernemers in Nederland zwaar onder druk gezet. Ze beschuldigt de socialistische fractie in het Europarlement, waaronder de PvdA, ervan “zich in verkiezingstijd te hebben laten opstoken door de vakbonden”. Ook VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert vindt dat “het vrije ondernemerschap ernstig wordt geschaad”.
Volgens Wortmann en Hennis-Plasschaert wordt de maatregel ten onrechte gepresenteerd als een bijdrage aan de verkeersveiligheid. “Maar daarvoor bestaan al de regels voor rij- en rusttijden”, aldus de VVD-Europarlementariër.
Wortmann en Hennis-Plasschaert vinden het onverteerbaar dat zelfstandige transporteurs voortaan binnen een 48-urige werkweek ook hun administratie moeten bijhouden en dus minder tijd hebben om ritten te verzorgen. De zelfstandige rijders hebben daardoor een concurrentienadeel vergeleken bij bedrijven met meer chauffeurs, stellen ze.
PvdA-Europarlementariër Jan Cremers zegt dat het helemaal niet zijn bedoeling is om zelfstandigen te dwingen tot werkweken van hooguit 48 uur. De PvdA was alleen niet tevreden over de manier waarop de Europese Commissie het probleem van de schijnzelfstandigen wilde aanpakken en stemde daarom tegen het commissievoorstel. “Ik wil dat de commissie nu met een beter voorstel komt.”

Eurocommissaris Tajani heeft na de stemming overigens nog een verklaring afgelegd waarin hij de uitslag heeft betreurd. Wortmann hoopt dat nog een uitweg gevonden kan worden, zo zegt ze op haar website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer