Ga naar hoofdinhoud

‘Europese trucks zonder vergunning welkom in VK bij no deal Brexit’

De Britse regering wil bij een no-deal Brexit Europese vrachtwagens zonder vergunning Groot-Brittannië binnen laten rijden. Dat heeft de regering laten weten aan het Britse parlement, meldt Reuters. De Britten hopen dan wel dat de Europese Unie net zo flexibel is naar hen toe.

Zonder Brexit-deal loopt de supply chain tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk ernstig gevaar. Transportbedrijven en eigen vervoerders missen dan letterlijk de boot omdat ze zonder vergunning niet de oversteek mogen maken. Die vergunningen zijn schaars en dus dreigt een deel van de 477 miljard euro waard zijnde goederenstroom niet vervoerd te kunnen worden. Dat is een enorme bedreiging van de economie in het VK, maar ook in Europa.

“Het Verenigd Koninkrijk moet er zeker van zijn dat buitenlandse producten kunnen worden geïmporteerd en Britse producten kunnen worden uitgevoerd zoals gebruikelijk”, zei de regering in een verklaring aan het parlement. “Onze benadering om in deze fase toegang te bieden, is zowel bedoeld om de geruststelling te bieden die nodig is om de internationale goederenstromen voort te zetten, als om te helpen zorgen voor wederzijdse regelingen voor Britse transportondernemingen.”

Het is overigens verstandig om de ontwikkelingen rond dit idee in de gaten te houden en niet na 29 maart zonder vergunning naar het Verenigd Koninkrijk te rijden. Marcel Kikkert, advocaat bij Vallenduuk Advocaten, schrijft op LinkedIn: “In Nederland pleegt u in een economisch delict indien u zonder (CEMT) vergunning of ritmachtiging naar ‘derde landen’ rijdt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer