Ga naar hoofdinhoud

“Externe kosten kosten transporteurs de kop”

Het doorberekenen van de externe kosten met een truckersheffing zal dodelijk zijn voor vele duizenden logistieke bedrijven. Dat zeggen Europese wegvervoerders, verladers, expediteurs en particuliere postbedrijven in een brief aan het Europees Parlement. Dat meldt Nieuwsblad Transport.

euro'sDe brief van de IRU/TLN/KNV (wegvervoer), ESC/EVO (verladers), Clecat (expediteurs) en EEA (koeriers, express en pakketdiensten) is gericht aan het Europees Parlement. Daar is op 21 januari de eerste stemronde over het omstreden voorstel. De logistieke dienstverleners richten hun hoop op circa 500 wijzigingsvoorstellen afkomstig van parlementsleden. Die amendementen kunnen de voorgestelde regeling afslanken. Maar er zijn daaronder ook voorstellen om de truckersheffing nog zwaarder te maken, bijvoorbeeld via introductie van een CO2-heffing.

De organisaties vragen de politieke wereld dringend het voorstel ingrijpend te veranderen. Zo moet de spitsheffing er uit. Er mag ook geen speciale CO2-heffing komen, omdat het wegvervoer hiervoor al volop betaalt via de brandstofaccijnzen. Verder moet de opbrengst van de truckersheffing besteed worden voor verbetering van de infrastructuur en mag zij niet naar de schatkist. Tenslotte mag de heffing er pas komen als de deelnemende landen een elektronisch tolincassosysteem hebben.

Bron: Nieuwsblad Transport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer