UPDATE: Fase 2 van Brexit Border Operating Model gaat 1 oktober van start • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

UPDATE: Fase 2 van Brexit Border Operating Model gaat 1 oktober van start

Per 1 oktober 2021 treedt fase 2 van het zogenaamde Border Operating Model in werking. De belangrijkste wijziging betreft de extra douane-eisen. Dat meldt TLN.

UPDATE: Toch uitstel Brexit-maatregelen

De belangrijkste toevoeging aan het BOM per 1 oktober 2021 is een verplicht veterinair gezondheidscertificaat voor vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel producten van dierlijke oorsprong die vanuit de EU naar het VK gaan. Voor ‘laag risico’ landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit is vanaf 1 januari 2022 een fytosanitair certificaat verplicht.

Als Nederlandse exporteur vraagt men het certificaat voorafgaand aan het vervoer digitaal aan bij de NVWA of voor specifieke producten bij een van de andere inspectiediensten. Dit doet men via e-CERTNL. De vervoerder dient het exportcertificaat vervolgens te kunnen tonen aan de Britse grens. Zonder certificaat géén toegang. De importeur in het VK moet de zending vanaf 1 oktober 2021 bovendien voormelden in het Britse IPAFFS (Import of products, animals, food and feed system). Alle stappen voor het aanvragen van certificaten staan helder voor u beschreven op de website van de NVWA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer