Ga naar hoofdinhoud

Fijnstof blijft hangen in kou

Dat de buitenlucht extra gezond is bij vrieskou is een fabeltje. Volgens het RIVM is de lucht juist ongezonder als het vriest. Fijnstof blijft langer hangen.

sneeuwschuiversDe boosdoener is luchtvervuiling, bijvoorbeeld fijnstof afkomstig uit dieselmotoren en industrie. Birgit Loos, onderzoeker aan het RIVM: “Koude lucht mengt niet met de hoger gelegen warmere luchtlaag. Fijnstof blijft dus langer hangen. Mensen met luchtwegaandoeningen kunnen hier last van krijgen. Maar het is voor iedereen ongezond.”
Maarten Krols, hoogleraar meteorologie en luchtkwaliteit aan de universiteit van Wageningen, voegt toe dat bij een hogedrukgebied zoals dit de wind vaak uit het oosten komt. “Landwind brengt meer vervuiling met zich mee dan zeewind. Bovendien ligt het Ruhrgebied ten oosten van ons land.”
In het zuidoosten van het land bedroeg het gehalte fijnstof in de lucht donderdag 70 microgram per kubieke meter, wat wordt aangeduid als ‘matige smog’. België stelde de afgelopen weken een aantal keren een smogalarm in vanwege een verhoogd fijnstofgehalte. Dit houdt een snelheidsbeperking voor automobilisten in. Volgens Krols zit er in België niet meer fijnstof in de lucht dan in Nederland. “Het smogalarm is een beleidsmaatregel die Nederland niet kent.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer