Foto's + Video: Nog steeds giftige dampen na treinbotsing België • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s + Video: Nog steeds giftige dampen na treinbotsing België

Bewoners van het centrum van het Belgische plaatsje Wetteren, waar zaterdagochtend een goederentrein met chemicaliën ontspoorde en ontplofte, moesten zondagochtend nog steeds ramen en deuren gesloten houden. De brandweer registreerde bij metingen rond de rampplek nog steeds kleine concentraties giftige stoffen. Door het ongeval met de trein, die werd bestuurd door een Nederlandse machinist, viel een dode en raakten 49 mensen gewond. Dat liet de provincie Oost-Vlaanderen zondag weten.

TreinVan de gewonden liggen er twee op de afdeling intensieve zorg, maar zij verkeren niet in levensgevaar. Verwacht wordt dat de rest het ziekenhuis in de loop van zondag mag verlaten.

De maatregelen om ramen en deuren gesloten te houden werd voor de plaatsen Schellebelle en Serskamp opgeheven omdat in de lucht geen schadelijke stoffen meer werden gevonden. Verwacht wordt dat de mensen die na de ramp in een straal van 500 meter werden geëvacueerd, zondagmiddag terug kunnen naar hun huizen. Meetploegen zullen eerst controleren of er geen giftige dampen meer hangen.

Intussen laten de autoriteiten vervuild bluswater gecontroleerd lozen op de rivier de Schelde omdat een waterbekken bij een zuiveringsinstallatie inmiddels vol is. Het vervuilde water in de bekkens word later overgepompt op een schip uit Amsterdam. Dat moet nog in het gebied arriveren.

Enkele wagons van de trein waren op weg naar Zeeuws-Vlaanderen. De inhoud was bestemd voor Dow Chemical in Terneuzen en een staalfabriek in de buurt van Axel. Dat heeft een woordvoerder van DB Schenker, de eigenaar van de locomotieven, zondag bevestigd. Het bedrijf mag verder niets zeggen, omdat het onderzoek nog loopt.

De trein bestond uit 13 wagons en twee locomotieven. Het gaat om een transport dat elke avond vertrekt uit het havengebied van Rotterdam. De overige wagons gingen naar andere delen van Europa.

Er is een grondig debat nodig over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Die oproep deed het Belgische Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke zondag, daags nadat in Oost-Vlaanderen een goederentrein met acrylnitryl ontplofte. Van Hecke wil dat België naar Nederlands voorbeeld snelheidslimitieten invoert voor goederentreinen die gevaarlijke stoffen vervoeren. Daarnaast wil hij dat de rampenplannen bij dergelijke incidenten worden herbezien. ”Is België voorbereid mocht een dergelijk ongeval zich voordoen bij een nucleair transport?”

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer