Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Zwaar Transport Twente met VSE stuursysteem

Zwaar Transport Twente heeft onlangs een trailer uitgerust met het ETS2 stuursysteem van VSE. De stuursystemen van VSE worden in toenemende mate toegepast in het zwaar- en exceptioneel transport.

De trailer is door de Duitse specialist Recker gebouwd en is bedoeld voor  landbouwmachinetransport. Het betreft een twee-assige semi dieplader met een afneembare nek. Beide assen worden gestuurd door het ETS2-systeem van VSE. De hydrauliek van de trailer wordt ook ingezet om het stuursysteem te voeden. De trailer is verder uitschuifbaar langs een uitschuifkoker. Het geheel weegt in lege toestand 10.180 kg. Dit gewicht werd onder meer bereikt doordat de trailer geen echte ‘bodem’ heeft, eerder een tweetal rijplaten die op het chassis zijn gemonteerd. De toegestane aslasten van de trailer bedragen tien ton per stuk.

Met deze trailer voorzien van ETS2 wil ZTT en daarmee ook moederbedrijf Van der Vlist,  de nodige praktijkervaring op gaan doen. Zwaar Transport Twente verwacht de trailer voornamelijk te gaan inzetten bij het vervoer van combines. Om die reden volstaat een smalbed waar de machines keurig op passen. De nieuwe trailer is de lichtste in de vloot van ZTT. Daarom werd ook gezocht naar het lichtste stuursysteem. “Dat moet niet alleen licht zijn van gewicht, maar ook betrouwbaar en relatief eenvoudig in te bouwen”, aldus Jaap van Rijn van ZTT.

Een ander voordeel dat volgens Van Rijn beslissend was in aanschaf, is het feit dat het stuursysteem van VSE nauwelijks smering behoeft. “Op twee punten nog maar. Dan is de aanschaf van een smeersysteem, dat ook weer kosten en gewicht met zich meebrengt, niet nodig.”

ZTT doet alle traileronderhoud zelf in een eigen werkplaats. Daar worden ook de ruim dertig andere getrokken eenheden onderhouden. Het bedrijf verwacht dat de nieuwe trailer de moeilijk bereikbare plekken op het boerenerf moeiteloos weet te vinden en dat trailer en stuursysteem storingvrij hun werk kunnen doen de komende jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer