Ga naar hoofdinhoud

Grote Oostenrijkse opdracht voor Veba Meditemp

Veba MediTemp uit Uden heeft een miljoenenopdracht binnengehaald van de Oostenrijkse Post AG. Het betreft hier geconditioneerde boxen voor het vervoer van medicijnen. De boxen worden geplaatst in voertuigen van Trans-o-Flex Duitsland, een dochteronderneming van Post AG.

Veba Open medicijntransport 1

Post AG springt hiermee in op de trend op medicijnvervoer voor derden uit te voeren. Nieuwe Europese regelgeving voor opslag en transport van medicijnen (GDP norm) brengt dat de meeste medicijnvervoerders hun voertuigen aan moeten gaan passen om onder de nieuwe condities medicijnen te kunnen vervoeren. Het betreft hierbij het transport van medicijnen van tussen de 2 en 8 graden Celsius en tussen de 15 en 25 graden Celsius Trans-o-Flex gaat bijna 1000 voertuigen uitrusten met VebaBoxen. Hiermee kan het bedrijf een deel van haar vloot inzetten voor medicijntransport.

Boordspanning

Veba is in Europa de belangrijkste fabrikant van koelboxen voor professionele toepassingen (medisch en lab). In de laatste 10 jaar heeft het bedrijf diverse ontwikkelingen gedaan op het gebied van grote koel- en verwarmboxen voor in voertuigen. De focus heeft hierbij altijd gelegen op het vergroten van het volume terwijl ze toch op de boordspanning aangesloten moeten kunnen blijven. Het grote voordeel van een 12/24V gevoede box, ten opzichte van een traditioneel geïsoleerd en gekoeld voertuig, is dat een dergelijke box nauwkeuriger kan regelen en eventueel door kan koelen bij stilstand (indien een extra Battery Power Pack wordt aangesloten). Verder zijn er natuurlijk financiële voordelen doordat een box eenvoudig van het ene naar het volgende voertuig kan worden overgezet en de investering dus over meerdere voertuigen kan worden afgeschreven. De levensduur van een VebaBox is immers geschat op 10 jaar. Het maximale volume wat nu wordt gebouwd is heeft in inhoud van zo’n 8 kubieke meter voor koel en vries. Veba richt zijn pijlen vooral op de laadruimtes van de grote bestelauto’s zoals Mercedes Sprinter, Volkswagen Crafter, Renault Master, Fiat Ducato en Ford Transit.

Klimaatkamer

Veba dicht medicijntransport 2Veba heeft voor Post AG speciale VebaBoxen ontwikkelt om het medicijnvervoer onder de nieuwe GDP norm te kunnen doen. Veba heeft deze boxen in de voertuigen van de klant volledig kunnen valideren in hun eigen klimaatkamer. In deze klimaatkamer passen complete voertuigen en kunnen alle Europese klimaatomstandigheden worden nagebootst. De boxen zijn gevalideerd in een omgevingstemperatuur tussen -20 graden Celsius en de +40 graden Celsius. Dit zijn extreme omstandigheden waarin de VebaBox door het ingebouwde koel- en verwarmingssysteem zonder problemen steeds een constante binnentemperatuur garandeert. Na goedkeuring is een GDP conformiteitverklaring en rapportage afgegeven. De VebaBox wordt in een TUV gecertificeerd vastzetsysteem veilig in het voertuig geborgd. Een van de belangrijkste facetten met betrekking tot de after sales is wel de eenvoudig afneembare koelunit. Op een aantal vaste punten in Duitsland komen een aantal reserve units te staan waardoor bij een storing binnen enkele minuten een koel/verwarmingsunit kan worden omgewisseld en het voertuig weer kan rijden. Hierdoor onderscheid Veba zich van alle andere aanbieders voor koeltransport, waarbij men toch al snel met monteurs het veld in moet of zelfs het voertuig mogelijk enkele dagen kwijt is voor reparatie.

Warmtepomp-koelsysteem

Veba ontwikkelt op dit moment verder tevens een geavanceerd warmtepomp-koelsysteem voor pharma transport. Dit is een module die simpelweg in een voertuig gezet (en simpel overgezet) kan worden, geheel op 12/24V werkt en zonder aanpassingen aan het voertuig de gehele laadruimte binnen de gestelde temperatuurgrenzen van het medicijntransport houdt. Op dit moment lopen er pilots met deze nieuwe ontwikkeling bij enkele klanten van Veba waaronder PostNL.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer