‘Harde Brexit leidt tot meer inklimmers’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Harde Brexit leidt tot meer inklimmers’

Met het aantreden van de nieuwe Britse premier Boris Johnson lijkt een harde Brexit waarschijnlijker dan ooit en dat gaat allerlei nevenverschijnselen opleveren. Een daarvan is een extra stroom inklimmers; vreemdelingen die via een illegaal ritje in een truck (of eigenlijk de oplegger) Groot-Brittannië proberen te bereiken. Die vrees spreekt branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) uit in het Nederlands Dagblad.

Het is druk deze week voor de Koninklijke Marechaussee. Dinsdag ontdekten marechaussees 21 verstekelingen in een koelwagen, eerder die dag nog twee Irakezen tussen een lading wasmachines. Op de A2 sprongen dezelfde dag ineens twintig illegalen van een truck, drie Eritreeërs konden worden aangehouden. Eind vorige maand werden in Hoek van Holland ook al vijftien Vietnamezen gevonden in een koelwagen.

Er komen steeds meer inklimmers en dat is zorgelijk, zegt Martijn Vonk, woordvoerder van TLN, in het ND: “Er zijn een aantal hotspots in Nederland waar dit veel gebeurt, zoals Moerdijk, waar vooral Albanezen het proberen. We zien dat de problematiek zich meer verplaatst naar andere plekken in het land, omdat het havengebied van Rotterdam strenger gecontroleerd wordt. De haven van IJmuiden is ook meer in trek bij inklimmers.”

TLN is bang dat een harde brexit een extra stroom inklimmers bij Hoek van Holland zal veroorzaken. Vonk: “De doorlooptijden bij de terminals in de haven en de ferries voor vrachtwagens naar Engeland worden langer, is onze verwachting. Langere wachtrijen bieden inklimmers een uitgelezen mogelijkheid om op een vrachtwagen te klimmen.”

Als mogelijke oplossing suggereert TLN in de krant om slimme camera’s te plaatsen op parkeerplaatsen en andere plekken waar trucks stoppen. “Daarmee kan verdacht gedrag van mensen makkelijker gedetecteerd worden en worden de lijntjes met de politie nog korter”, aldus Vonk.

Bron: ND

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer