Innovatie essentieel voor bestaansrecht logistieke sector • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Innovatie essentieel voor bestaansrecht logistieke sector

De covid-pandemie, de opkomst van e-commerce, en de verstoring van internationale supply chains hebben het belang van efficiënte logistieke ketens van producent naar eindklant onderstreept. Nederland heeft een leidende rol in Europa door onze geografische ligging en onderscheidende fysieke en digitale haveninfrastructuur. In een nieuw rapport wordt geschetst hoe logistieke dienstverleners innovatie inzetten in hun bedrijfsvoering.

Hierbij speelt ook het sterke ondernemerschap van logistiek dienstverleners in Nederland een essentiële rol. Dit ondernemerschap komt juist in tijden van sterke dynamiek in de economie en maatschappij naar voren.

Bovendien is de samenleving sterk in transitie, bijvoorbeeld op het gebied van energie, arbeidsmarkt, digitalisering en technologie. In de strijd tegen de klimaatverandering moet de transportsector alle zeilen bijzetten om minder energie te verbruiken en de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie mogelijk te maken. Daarnaast moet gezien het tekort aan arbeidskrachten de arbeidsproductiviteit omhoog. Digitalisering en technologie zijn daarvoor onmisbaar. Door slim gebruik te maken van data kan het aantal transportbewegingen omlaag, waardoor er minder personeel en energie nodig is. De distributie binnen steden wordt in toenemende mate uitgevoerd met elektrische vervoermiddelen. Ook distributiecentra veranderen snel: de nieuwste distributiecentra zijn uitstekend geïsoleerd en wekken hun eigen energie op met zonnepanelen. Bij de meest vooruitstrevende logistieke bedrijven worden distributiecentra steeds meer bevolkt door zelfrijdende karretjes en andere robots, die de mens het werk uit handen nemen en tot vijf keer zo snel uitvoeren.

Innovaties zijn de sleutel naar succesvolle transities die onze positie van het bedrijfsleven en als logistiek knooppunt versterken. De wijze waarop logistiek dienstverleners innovaties vertalen in hun operationele processen hangt af van het innovatieve vermogen van hun organisatie en medewerkers. Dit bepaalt tegelijk het bestaansrecht en de toekomstbestendigheid van hun bedrijf. Kortom, er staat veel op het spel.

Al ruim twintig jaar wordt jaarlijks de Top 100 Logistiek Dienstverleners opgesteld. In de laatste twee jaar speelt de mate van innovatie bij logistiek dienstverleners een belangrijke rol bij het vaststellen van de positie op de ranglijst. De ranglijst wordt gebaseerd op een indexscore. Inmiddels wordt 30 procent van de indexscore bepaald door de mate waarin logistiek dienstverleners investeren in innovaties op zes thema’s: duurzaam transport, duurzame warehousing, smart warehousing, arbeid en scholing, ketenregie en digitale platforms.

Dit rapport, een gezamenlijke uitgave van Buck Consultants International en ABN AMRO, bevat een analyse van onder[1]scheidende innovaties op deze thema’s. Hiermee willen de initiatiefnemers andere bedrijven in de sector inspireren en stimuleren om serieuze stappen te zetten op deze thema’s. Het delen van kennis met een bredere groep dienstverleners in de sector versnelt de kans op succesvolle transities aanzienlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer