IRU wil 75 miljard euro voor herstel wegtransport post-COVID-19 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

IRU wil 75 miljard euro voor herstel wegtransport post-COVID-19

Het Europese herstelplan voor de economie, Next Generation EU, is goed voor 750 miljard euro. Tien procent daarvan kan besteed worden om het Europese wegtransport te helpen goed uit de coronacrisis te komen.

In een open brief aan de EU-lidstaten en de Europese Raad dringt de IRU erop aan dat ten minste 10 procent van het EU-budget voor ‘Next Generation EU’ wordt toegewezen aan bedrijven in het wegtransport. De IRU wijst drie prioriteiten aan voor de miljarden: verduurzaming, digitalisering en infrastructuur.

Het wegtransport, waaronder meer dan 900.000 voornamelijk kleine en middelgrote bedrijven, is in de hele EU zwaar getroffen door de pandemie. De inkomsten van de goederenvervoerders zullen in 2020 naar verwachting met 17 procent dalen ten opzichte van vorig jaar (- 64 miljard euro); de inkomsten van de passagiersvervoerders met 57 procent (-81 miljard euro). In totaal wordt de sector in 2020 in de EU geconfronteerd met een verlies van meer dan 150 miljard euro in vergelijking met 2019.

Het wegvervoer is echter een van de sectoren die het meest fundamenteel zijn voor het herstel van de EU, de economische groei en de sociale cohesie. Nu veel vervoersexploitanten failliet dreigen te gaan, bestaat er volgens IRU een ernstig risico dat het economisch en sociaal herstel in de hele EU wordt geschaad als er niet onmiddellijk specifieke maatregelen worden genomen.

In de brief worden zeven specifieke investeringsgebieden in het kader van de prioriteiten verduurzaming, digitalisering en infrastructuur beschreven. Naast de steun op korte termijn hebben de voorgestelde maatregelen tot doel de wegvervoersector in staat te stellen om van de EU een sterkere en meer veerkrachtige, duurzame, digitale en economische krachtpatser te maken op middellange en lange termijn.

Het pleidooi volgt op nieuw IRU-onderzoek dat eerder deze week is gepubliceerd over de bredere financiële en niet-financiële gevolgen van de pandemie voor de sector en de noodzaak om de aanbevelingen van de IRU op het gebied van mondiaal herstel ten uitvoer te leggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer