Jumbo breidt alweer uit in Nieuwegein • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Jumbo breidt alweer uit in Nieuwegein

Jumbo breidt het in 2020 geopende gemechaniseerd centraal distributiecentrum (CDC) in Nieuwegein fors uit. Naast een uitbreiding van de verwerkingscapaciteit voor houdbare producten met ruim 6.000 m2 aan mechanisatie, inclusief 11 gerobotiseerde lijnen, komt op het terrein ook een nieuw gemechaniseerd CDC voor de categorie Vers ter grootte van zo’n 40.000 m2. De start van de bouwactiviteiten voor dit nieuwe pand is afgelopen week met een kleine ceremonie op bedrijventerrein De Liesbosch ingeluid. Karel de Jong, directeur Supply Chain, sloeg symbolisch de eerste ‘gele’ paal, in aanwezigheid van de familie van Eerd en de Raad van Bestuur van Jumbo.

De snelle groei van Jumbo vraagt om een tijdige vergroting van de logistieke capaciteit. Bij het in 2018 verwerven van de grond, ter grootte van ruim 200.000 m2 op bedrijventerrein De Liesbosch in Nieuwegein, was al rekening gehouden met uitbreidingsmogelijkheden. Ook in het reeds bestaande pand, het CDC voor houdbare producten, is ruimte voorzien voor uitbreiding van de mechanische verwerkingscapaciteit. Jumbo verwacht de uitbreiding van het bestaande CDC voor categorie houdbaar vanaf juni 2022 in gebruik te kunnen nemen. Het nieuwe gemechaniseerde CDC voor categorie vers is naar verwachting begin 2024 klaar.

Karel de Jong, directeur Supply Chain bij Jumbo licht toe: “De uitbreiding van CDC Nieuwegein komt eerder dan oorspronkelijk gepland. De verdere uitbreiding van ons winkelbestand, de groei in online én de vergroting van ons productassortiment vragen om snellere actie. Daarom is het erg prettig dat we al rekening hebben gehouden met de toekomstige uitbreiding van de mechanisatie. Tevens is het terrein zodanig ingericht dat we effectief kunnen opschalen met de nieuwbouw van CDC voor verse producten. Hiervoor komt onze ervaringen met geavanceerde mechanisatie, zoals we die de afgelopen jaren hebben opgedaan, goed van pas. De centrale ligging van Nieuwegein is bovendien ideaal om verse producten met een wat langere houdbaarheid naar al onze winkels te vervoeren. Onze Regionale Distributiecentra (RDC’s) krijgen zo ruimte vrij om zich meer toe te leggen op ‘ultraverse’ producten, zoals groenten en fruit. Dat is hoognodig, want door onze groei stijgt ook de vraag naar producten uit die categorie erg sterk.”

Karel de Jong (directeur Supply Chain), Dylan Boudens (Projectleider ASK Romein Bouw), Monique Groenewoud – van Eerd (manager cultuur en DNA), Colette Cloosterman – van Eerd (CCO), Frits van Eerd (CEO), Tom Kropf (Commercieel directeur ASK Romein Bouw), Ton van Veen (CFO), mevrouw Kitty van Eerd en Cees van Vliet (COO). Niet op de foto maar wel bij de ceremonie aanwezig: Karel van Eerd.

Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein verwelkomt de logistieke uitbreiding van Jumbo in zijn gemeente: “Het CDC van Jumbo is niet alleen visueel een blikvanger op De Liesbosch. Het gebouw is ook een prachtig voorbeeld van duurzame ontwikkeling. We zijn er best trots op om dit bouwwerk, dat met het hoogst mogelijke BREEAM-ontwerpcertificaat (Outstanding) het meest duurzaam ontworpen pand ter wereld is, binnen onze gemeentegrenzen te hebben. De uitbreidingplannen volgen deze duurzame lijn en zorgen bovendien voor extra banen in de regio. Het gaat om hoogwaardige werkgelegenheid die aansluit bij het gemechaniseerde karakter van de distributieactiviteiten van Jumbo. Dit is een gunstige ontwikkeling voor Nieuwegein, die we vanzelfsprekend ten zeerste toejuichen.”

Het huidige hoogbouwmagazijn (inboundproces) van CDC houdbaar wordt uitgebreid met 1.700 m2 mechanisatie in twee extra hoogbouwgangen. Het orderverzamelgebied wordt uitgebreid met 4.500m2 inclusief 11 gerobotiseerde lijnen. Voor de uitbreiding is wederom gekozen voor een Order Picking Machine (OPM), die ervoor zorgt dat vrijwel alle producten gemechaniseerd op de rolcontainer kunnen worden geplaatst. De volgorde van stapeling van de rolcontainer sluit aan op de wijze waarop de producten in de winkels in de schappen staan. Zo kunnen de producten eenvoudiger verwerkt worden en zijn ze sneller beschikbaar voor de klant.

Illustratie van het nieuwe CDC Vers in Nieuwegein, met een oppervlakte van zo’n 40.000 m2. Op de achtergrond het huidige CDC houdbaar en aan de rechterzijde de reeds bestaande parkeergarage.

Door de uitbreiding van de mechanisatie van het CDC Houdbaar wordt de totale omvang in het pand met ruim 6.000 m2 vergroot tot meer dan 50.000 m2. Het aantal artikelen in de categorie langer houdbare producten kan de komende jaren stijgen tot ca. 16.000 stuks. Met de extra capaciteit groeit het aantal colli houdbare producten van 2 miljoen naar 2,6 miljoen per week. Het CDC Vers zal zich vanaf de opening in 2024 toeleggen op de gemechaniseerde nationale distributie van verse producten met een houdbaarheid vanaf 8 dagen. In deze categorie vallen artikelen zoals zuivel, kaas, vleeswaren, tapas, salades en gekoelde dranken.

Voor de uitbreiding van CDC Nieuwegein werkt Jumbo samen met enkele belangrijke partners. Te weten ASK Romein Bouw, tevens aannemer van het – in begin dit jaar in gebruik genomen – e-fulfilmentcenter van Jumbo in Bleiswijk, en automatiseerder Witron, ook leverancier van het oorspronkelijke mechanisatiesysteem voor het CDC voor houdbare producten. Het onderhoud van het gemechaniseerde systeem is in handen van Witron Onsite Services (Wioss).

Eén reactie op “Jumbo breidt alweer uit in Nieuwegein

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer