Kamer tegen weg als compensatie A73-ellende • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Kamer tegen weg als compensatie A73-ellende

Verkeersminister Camiel Eurlings en de Tweede Kamer zijn tegen de versnelde aanleg van een stuk autoweg door Roermond als compensatie voor de schade die is ontstaan door de herhaalde afsluitingen van de twee A73-tunnels.

tunnels roermond a73De bestaande nadeelcompensatieregeling staat open voor iedereen, stelde donderdag CDA-Kamerlid Ger Koopmans na een debat over de tunnelproblemen. “Compensatie op deze manier is principieel geen goed idee. Als we dit doen kunnen we alle gebieden rond de nog steeds niet geopende HSL-Zuid gaan vergoeden.”

Compenseren via infrastructuur geeft alleen maar aanleiding tot koehandel, stelde de woordvoerder van de bewindsman.

De gemeente Roermond, de provincie Limburg, lokale ondernemers en twee vervoersorganisaties claimen de weg. Volgens hen heeft alleen al de vervoerssector 22 miljoen euro schade geleden in de vorm van onder meer extra brandstofkosten door de afsluitingen. De tunnels zijn meer dan een jaar open, maar slechts gedeeltelijk. Er geldt een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur door haperende veiligheidssystemen.

EVO en TLN betreuren het dat de minister van Verkeer en Waterstaat alleen naar de nadeelcompensatieregeling wijst en niet kiest voor versnelde aanleg van een autoweg richting Roermond. “In de praktijk is het bijzonder moeilijk voor ondernemers om ook daadwerkelijk de geleden schade vergoed te krijgen met de regeling voor nadeelcompensatie. Bovendien ligt er met de huidige recessie een uitgelezen kans voor het Rijk om juist nu een directe impuls aan de economie te geven. Bijkomend voordeel is dat voor dit project het Rijk nauwelijks procedures hoeft te doorlopen en de spade dus snel de grond in kan. Daarnaast vinden de organisaties het jammer dat de minister nog altijd geen definitieve planning kan presenteren met daarin een einddatum voor de afsluitingen van de tunnels van de A73”, aldus de branche-organisaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer