Ga naar hoofdinhoud

Kamervragen over EU-vergunningen exceptioneel transport

Tweede-Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) heeft vragen aan minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gesteld over exceptioneel transport en de moeilijkheden die transporteurs daaromtrent momenteel ondervinden.

Eurocommissaris Violeta Bulc beantwoordde onlangs vragen van Europarlementariër Caroline Nagtegaal en zei dat de afgifte van vergunningen voor exceptioneel transport het beste kunnen worden afgegeven door lokale autoriteiten. “Voor exceptioneel transport moet rekening worden gehouden met de lokale infrastructuur en verkeersomstandigheden. Het is dan ook logisch dat de nationale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor verkeersveiligheid en infrastructuur het best geplaatst zijn voor de afgifte van dergelijke vergunningen.” Zij zag geen reden om bestaande richtlijnen verder aan te passen.

Volgens Remco Dijkstra zorgt deze praktijk voor problemen voor transporteurs, omdat de procedures binnen Europa en per lidstaat sterk verschillen. Hij wil graag van de minister weten hoe zij het beoordeelt dat autoriteiten steeds voorzichtiger worden met het verlenen van vergunningen voor exceptioneel vervoer. Dijkstra wijst op signalen uit de transportsector dat vergunningen voor exceptioneel transport vooral vertragingen oplopen in landen als Italië en Frankrijk omdat zij hun eigen infrastructuur niet vertrouwen.

Dijkstra wil van de minister weten waarom bij recente herzieningen van de Richtlijn 96/53/EG (over gewichten en afmetingen van trucks) de vergunningverlening voor exceptioneel transport niet ter sprake is gekomen en of zij het wel op de agenda kan zetten. Tevens wil Dijkstra van de minister horen welke stappen  concreet genomen kunnen worden om de vergunningverlening voor exceptioneel transport (en de betrouwbaarheid van infrastructuur binnen Europa) aan te kaarten, zodat Nederlandse transportbedrijven gevrijwaard blijven van handelsbarrières.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer