Ga naar hoofdinhoud

Koelen op zonne-energie bij Truckstop Heusden-Zolder

Op 17 juni 2013 wordt door Truckstop 26bis in Heusden-Zolder een NomadPower installatie in gebruik worden genomen. De installatie bestaat uit acht aansluitpunten waarop koel- en vriesvervoer kan worden aangesloten. Op deze manier kan het koel- en vriesvervoer de lading conditioneren tijdens rust- en wachttijden zonder gebruik te hoeven maken van de dieselgenerator.

Truck stop power koelingTruckstop 26bis biedt diverse voorzieningen zoals overdekt parkeren, sanitaire voorzieningen, een winkel, een restaurant en het leveren van brandstof. De nieuwe installatie voor het elektrisch koelen is milieuvriendelijker, veroorzaakt minder geluidsoverlast en is bovendien goedkoper dan het koelen met de dieselgenerator. De stroom voor de installatie wordt door Truckstop 26bis zelf opgewekt door middel van zonne-energie. Deze installatie werd vorig jaar door de firma Futech aangelegd. Hiermee levert Truckstop 26bis een belangrijke bijdrage aan de verdere verduurzaming van het wegtransport.

Postkoetsenmodel

NomadPower wil het concept grootschalig over Europa te gaan uitrollen volgens het zogeheten postkoetsenmodel. Dit betekent dat locaties zodanig worden gekozen dat transporteurs van de ene locatie naar de andere kunnen rijden om tijdens rusttijden gebruik te maken van de NomadPower voorzieningen. Jos Schreurs van NomadPower laat weten dat de naam afkomstig is van nomadenstroom, met andere woorden stroom voor mensen die dagelijks onderweg zijn. Truckstop 26bis is de tweede locatie waarop NomadPower nu beschikbaar is. De eerste locatie bevindt zich bij Partner Logistics in Bergen op Zoom in Nederland. Voor het einde van het jaar zullen naar verwachting in totaal 5 locaties in Nederland zijn gerealiseerd en 3 locaties in België. In de loop van 2014 zal dan een verdere uitrol over Europa gaan plaatsvinden met als doel om in een paar jaar tijd uiteindelijk te komen tot een dekking van circa 500 locaties over heel Europa.

Groene truckparking

koeling opladen Truckstop Eddy Kerfs, mede-eigenaar van Truckstop 26bis, ziet in de installatie een belangrijke aanvulling op de diensten die door Truckstop 26bis worden aangeboden aan het wegtransport. “Wij zijn de eerste truckstop in België die op deze wijze dit totaalpakket van diensten kan aanbieden. Toen NomadPower mij benaderde met dit concept hoefde ik daar niet lang over na te denken. In combinatie met de vorig jaar aangelegde zonne-energie installatie van 2,0 MWp kunnen we de NomadPower installatie bovendien volledig van groene stroom voorzien. Duurzamer kan bijna niet en ik durf dan ook te stellen dat wij op dit moment één van de groenste truckparkings in Europa zijn”. Ismaël Ben-Al-Lal van Futech merkt op dat op deze wijze een ideale manier is gevonden van het combineren van groene oplossingen tot een optimaal duurzaam resultaat. De stroom die wordt opgewekt door de zonne-energie installatie wordt hiermee nog duurzamer aangewend. “Toen Truckstop 26bis werd benaderd door NomadPower hebben wij hieraan dan ook direct alle medewerking verleend en wij zien deze truckstop dan ook als een prachtig voorbeeld hoe het altijd nog groener en duurzamer kan”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer