Ladingdiefstal vergeten in Criminaliteitsmonitor • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Ladingdiefstal vergeten in Criminaliteitsmonitor

In de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven (MCB), woensdag verstrekt door het ministerie van Veiligheid en Justitie, is ladingdiefstal niet opgenomen in de transportcriminaliteit. “De monitor geeft zo een te rooskleurige voorstelling van zaken”, zeggen EVO en TLN in een reactie.

transportcriminaliteitDe criminaliteit in het bedrijfsleven is in 2010 gedaald ten opzichte van 2004. Deze conclusie trekt het departement op basis van de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven (MCB). Diefstal in de transportsector behoort met -63 procent volgens de monitor tot de meest significante daler. Hoewel dit op het eerste oog goed nieuws lijkt, zijn EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) van mening dat het nog te vroeg is voor een juichstemming. EVO en TLN vrezen dat de criminaliteitsmonitor een te rooskleurige voorstelling van zaken geeft rondom transportcriminaliteit omdat ladingdiefstal niet is meegenomen. De organisaties dringen er dan ook bij het ministerie van Veiligheid en Justitie op aan om in het vervolg een duidelijke nuancering in de berichtgeving aan te brengen om verwarring te voorkomen. Liever nog zien de organisatie dat de cijfers van ladingdiefstal worden meegenomen.

De totale schade van criminaliteit in de vijf sectoren detailhandel, bouw, transportsector, zakelijke dienstverlening en horeca bedroeg in 2010 573 miljoen euro. Dit komt neer op een daling van 16 procent. EVO en TLN merken op dat in de monitor, evenals voorgaande jaren, ladingdiefstal niet is meegenomen in de cijfers voor diefstal in de transportsector. Dit terwijl deze vorm van transportcriminaliteit juist een significant deel uitmaakt van de totale criminaliteit in de transportsector. Jaarlijks lijdt het bedrijfsleven maar liefst 350 miljoen euro aan directe schade. Dit blijkt uit berekeningen van EVO, TLN, TAPA, en het Verbond van Verzekeraars. Bovendien tonen KLPD cijfers over 2010 aan dat er geen daling is inzake ladingdiefstallen.

EVO en TLN zetten zich samen met andere publieke en private partijen onverminderd in bij het terugdringen van transportcriminaliteit. In 2009 is samen met de overheid het tweede ‘Convenant Aanpak Criminaliteit Transportsector’ afgesloten. Dit leidde onder meer tot het instellen van een speciaal bovenregionaal rechercheteam regio Zuid-Nederland, dat speciaal belast is met ladingdiefstal, en de aanstelling van een landelijk coördinerend officier van justitie voor transportcriminaliteit. Aan de cijfers van de criminaliteitsmonitor mag niet de onjuiste conclusie worden verbonden dat het probleem van ladingdiefstal drastisch is afgenomen. Er moet blijvend worden ingezet op maatregelen tegen transportcriminaliteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer