Landelijk team ladingdiefstal lijkt nabij • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Landelijk team ladingdiefstal lijkt nabij

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie bekijkt of er toch een landelijk politieteam en een speciale officier van justitie moeten komen om ladingdiefstal beter te kunnen bestrijden. Dat zegde hij donderdag toe onder druk van de Tweede Kamer.

ladingdiefstalEen meerderheid van het parlement onder aanvoering van PvdA en VVD dringt er al tijden op aan een rechercheteam en landelijk officier van justitie in het leven te roepen om het toenemend aantal diefstallen van lading uit vrachtwagens een halt toe te roepen. Ook de transportsector en transportverzekeraars hebben hier herhaaldelijk voor gepleit, omdat deze diefstallen het bedrijfsleven jaarlijks een kostenpost van naar schatting 350 miljoen euro opleveren.
Maar de minister gaf tot dusver niet thuis. Wel besloot hij dat een speciaal politieteam dat ladingdiefstal in het zuiden van Nederland probeert te bestrijden, voorlopig blijft bestaan. Regeringspartij PvdA en oppositiepartij VVD begrijpen echter niet waarom Hirsch Ballin zich tegen hun voorstellen blijft verzetten. Uiteindelijk kondigde de CDA-bewindsman aan er opnieuw naar te zullen kijken en hierover binnenkort met de transportsector en politie en justitie te zullen overleggen.
Ook gaat de minister aan de slag met het pleidooi van PvdA-Tweede Kamerlid Ton Heerts om te kijken of het mogelijk is in een eerder stadium bijzondere opsporingsmiddelen in te zetten. Volgens Heerts weten de meeste criminelen precies waar een gewild transport zich bevindt en is daarbij steeds vaker sprake van ‘kennis van binnenuit’. Het Kamerlid vindt daarom dat relevante informatie beter moet kunnen worden verzameld, bijvoorbeeld via telefoontaps of het beschikbaar stellen van beelden van beveiligingscamera’s van private organisaties.
Het Kameroverleg ging ook over een kritisch rapport van de marechaussee over de zwakke plekken van de luchtvrachtsector voor criminaliteit. Volgens Hirsch Ballin is het op grond daarvan niet nodig extra veiligheidsmaatregelen op Schiphol te nemen, omdat de huidige aanpak voldoet. Hij benadrukte dat de luchthaven internationaal gezien een ‘uitstekende reputatie’ heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer