Ga naar hoofdinhoud

Imbema ondersteunt Voedselbank de Bilt met thermohoezen

De Voedselbank De Bilt, nam onlangs de eerste van twee isolerende thermohoezen in gebruik waarmee hun chauffeurs de aanvoer van ingevroren levensmiddelen van het distributiecentrum naar de Voedselbankwinkel beter geconditioneerd kunnen houden. De hoezen zijn door Imbema gedoneerd.

De Voedselbank De Bilt maakt deel uit van een landelijke keten voedselbanken en verzorgt wekelijks voedselpakken voor circa 425 personen in de gemeente. De aanvoer van de levensmiddelen, droog, koel en diepvries, verzorgen de vrijwilligers zelf met een gekoelde bestelauto waarop wisselend 16 chauffeurs rijden. Die verslepen samen jaarlijks tonnen voedsel waarvan het meeste door supermarkt- en thuisbezorgketens ter beschikking wordt gesteld aan één van de tien regionale Voedselbankdistributiecentra in ons land.

Voedselbankchauffeurs Flip en Luc Baay zijn blij met de isolerende thermohoes

Zo halen de Voedselbankchauffeurs De Bilt veel levensmiddelen uit Arnhem en Utrecht. Maar helaas is hun bestelauto en ook de koelinstallatie zeker niet meer de jongste. Vooral het feit dat de bus niet kan vriezen, geeft de 16 vrijwillige chauffeurs wekelijks kopzorgen hoe zij toch op tijd hun diepvries in de koeling van de Voedselbankwinkel in De Bilt krijgen voordat de temperatuur te ver is opgelopen. Vooral op warme dagen is dat een uitdaging.

“Vanuit Utrecht is dat geen probleem maar wij rijden ook twee keer per week naar het regionale distributiecentrum in Arnhem. Die 65 kilometer is zeker als het warm is, vaak een race tegen de klok,” vertellen de gebroeders Baay die dit werk als vrijwillige chauffeurs al enige jaren doen. “Wij kunnen in onze bus drie paletten meenemen. Meestal is dat één met droge goederen, één met koelproducten en één pallet diepvries. Met de gekoelde waren gaat het wel. Dat kan de koeling van de bus nét aan. Maar met diepvries is het oppassen.”

Toen men in De Bilt hoorde van het bestaan van isolerende thermohoezen die eenvoudig over een pallet heen getrokken kunnen worden, ontstond het idee om die te gaan inzetten als beveiliging tegen al te grote temperatuurschommelingen. Imbema uit Nieuwerkerk aan de IJssel en leverancier van deze hoezen, wilde graag meewerken.

“De eerste keer dat wij de hoes zagen, leek het ons een nogal groot ding. Maar dat bleek enorm mee te vallen. Wij zijn geen professionele chauffeurs maar we hadden hem binnen een minuut om de pallet heen zitten. Klittenband dicht: klaar. Helaas hadden we deze week geen diepvries maar alleen twee paletten gekoeld. Maar nu konden we wel mooi de temperaturen van de twee paletten onderling vergelijken. We zagen direct dat de temperatuur van de levensmiddelen onder de hoes de helft lager was gebleven! Dat geeft ons het vertrouwen dat ook onze diepvriesproducten in het vervolg binnen de temperatuurmarge bij onze winkel in De Bilt aankomen. Maar het betekent ook dat onze volgende bus hoogstwaarschijnlijk met een gewone koeling toekan. Als vrijwilligersorganisatie moeten wij die nieuwe bus bekostigen uit donaties en sponsoring. Dan helpt elke besparing enorm.”

“Het aanbrengen van de hoes kost amper één minuut.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer