Het opsporen van verstekelingen in containers kan effectiever gebeuren met een nieuw systeem met een krachtige akoestische sensor, die zelfs ademhaling kan waarnemen. Het Amerikaanse bedrijf Starmark werkt hard aan introductie van het systeem.
Er zijn tal van systemen op de markt die nu al gebruikt worden om containers te scannen, maar het is nooit goed gelukt om een effectief systeem te creëren, deels door technische grenzen, deels door gezondheidsrisico’s voor mensen, bijvoorbeeld bij röntgensignalen. Akoestische sensoren worden ook gebruikt, maar waren tot nu toe nooit krachtig genoeg om mensen in een container te detecteren en het signaal dan ook weer terug te sturen door de stalen wand heen.
Starmark heeft nu een akoestische sensor uitgevonden die sterk en gevoelig genoeg is om de ademhaling van een stilzittende mens waar te nemen. De sensor bestaat eigenlijk een hamertje dat op een metalen schijf slaat. Die resoneert op een bepaalde frequentie. Als de sensor aan een containerwand wordt bevestigd, gaat de resonantie door de wand heen. De terugkaatsingen van stationaire objecten neemt het systeem wel waar, maar daar wordt niet op gereageerd. Op bewegende objecten, ook al is het zo licht als ademhaling of het kloppen van een hart, reageert het signaal wel.
Het systeem van Starmark is nog niet klaar voor gebruik, omdat de manier waarop de sensor aan de containerwand wordt bevestigd heel secuur moet zijn, om verkeerde resonanties te voorkomen. Volgens Starmark is het met het nieuwe akoestische systeem mogelijk om twee containers per minuut te scannen op verstekelingen.
Bron: Technology Review