Ga naar hoofdinhoud

Oud-eigenaar Heiploeg maakt retourtje Marokko overbodig

Voormalig eigenaar en oud-directeur van Heiploeg Hendrik Nienhuis rijdt zijn eigen voormalige bedrijf in de wielen met de introductie van een garnalenpelmachine. De pelmachine, ontwikkeld door Nienhuis in samenwerking met garnalenhandel Telson en de familie Kant, zorgt ervoor dat in de Waddenzee en Noordzee gevangen Hollandse garnalen niet meer naar Marokko hoeven om gepeld te worden. Dat meldt de NOS.

Heiploeg ZoutkampDat is serieuze concurrentie voor de Nederlandse bedrijven Heiploeg en Klaas Puul, die samen met andere bedrijven iedere week 25 vrachtwagens met een half miljoen kilo garnalen naar Marokko rijden. Een rit van circa 2700 km heen en ook weer terug, enkel om de garnalen met de hand te kunnen laten pellen. Beide bedrijven hebben fors geïnvesteerd in deze vorm van garnalenverwerking.

Nienhuis heeft de nieuwe garnalenpelmachine, waar 25 jaar aan gewerkt is, financieel ondersteund. “Een droom wordt werkelijkheid en dit is een grote revolutie in de garnalenwereld”, aldus Nienhuis in de NOS-reportage.

Heiploeg en Klaas Puul zeggen de ontwikkelingen aan te zien. Momenteel is handmatig pellen in Marokko nog iets goedkoper dan machinaal in Lauwersoog. Met de uitbreiding van het aantal machines en de stijging van de loonkosten in Marokko, verandert dat in de komende jaren, denken de eigenaren van Telson-Kant. Dat kan echter nog wel vijf jaar duren, zo menen zij.

Bron: NOS

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer