Ga naar hoofdinhoud

‘Rotterdamse haven cocaïneportal nummer 1’

De Rotterdamse haven is zeer belangrijk voor de invoer van cocaïne. Een kwart tot de helft van de in West- en Centraal-Europa geconsumeerde cocaïne komt binnen via de Rotterdam, en dat aantal groeit. Dat meldt de Volkskrant, die zich baseert op schattingen van de Nationale Politie.

De politie deed haar uitlatingen onlangs op een wetenschappelijk seminar, maar zei dat precieze cijfers niet beschikbaar zijn. Vorig jaar werd er in Rotterdam bijna 10 ton coke geconfisqueerd. Er komen jaarlijks elf miljoen containers aan in Rotterdam, waarvan er slechts vijftigduizend worden gescand. Omdat er vrij uitgebreide risicoprofielen worden gebruikt bij die controles, is het toch aannemelijk dat de uitkomst de werkelijkheid benadert.

De reden dat de Rotterdamse haven steeds meer als doorvoerhaven wordt gebruikt ligt volgens de Rotterdamse hoogleraar criminologie Henk van de Bunt aan het het Nederlandse antidrugsbeleid dat zich de laatste jaren te veel op de luchthavens richtte. “We hebben tien jaar lang geprobeerd een lijn te bestrijden waarin vooral bolletjesslikkers en andere kleinschalige koeriers opereren”, zegt Van de Bunt.

Ook criminoloog en cocaïnedeskundige Damián Zaitch van de Universiteit Utrecht stelt dat Nederland haar prioriteiten verkeerd legt. “Slechts 5 procent van de wereldwijde cocaïnehandel gaat via de lucht. Dus waarom al die aandacht voor Schiphol? Het zou helemaal niet onverstandig zijn om de middelen die ze nu op Schiphol inzetten, te verplaatsen naar Rotterdam.”

Bron: Volkskrant

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer