Twee procent wegvervoer is gevaarlijke stoffen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Twee procent wegvervoer is gevaarlijke stoffen

In 2014 zijn bijna 690 miljoen ton  goederen over de weg in Nederland verplaatst. Hiervan valt bijna twee procent (ruim 12 miljoen ton) onder de categorie gevaarlijke stoffen. Driekwart hiervan is vervoerd door een Nederlandse vrachtauto’s en een kwart door buitenlandse vrachtauto’s. Vloeibare brandstoffen als diesel en benzine werden het meest vervoerd. In de provincie Zuid-Holland werd de helft van de gevaarlijke stoffen geladen. Dit meldt CBS.

Bijna 60 procent van alle vervoerde gevaarlijke stoffen door Nederlandse vrachtauto’s betreft brandbare vloeistoffen als benzine,  en diesel. Ook worden relatief veel gassen – zoals propaan en LPG (13 procent)-  en bijtende stoffen – zoals zoutzuur en zwavelzuur (12 procent)-  vervoerd. Onder vaste brandbare stoffen vallen bijvoorbeeld hooi en stro (dat in brand kan vliegen als het vochtig wordt) en vaste chemicaliën zoals fosfor en zwavel.

Vervoerde-gevaarlijke-stoffen-door-Nederlandse-vrachtautos-2014-15-10-20

Nederlandse wegvoertuigen maakten in 2014 over de Nederlandse wegen 525 duizend ritten met gevaarlijke stoffen en verplaatsten hierbij ruim 9 miljoen ton. Gemiddeld is dat 18 ton per rit. Ruim 10 procent van de in Nederland geladen goederen had een bestemming over de grens.

Bijna de helft van alle vanuit Nederland vervoerde gevaarlijke stoffen werd geladen in Zuid-Holland. Door de aanwezigheid van veel olieraffinaderijen in het Rotterdamse havengebied en aanvoer over zee  is alleen al 40 procent van deze gevaarlijke stoffen geladen in Rotterdam. Van deze stoffen bleef een derde binnen Rotterdam, ging 10 procent naar het buitenland en werd de rest in diverse gemeentes in Nederland gelost.

4715carto

Van het totaal vervoerd gewicht van gevaarlijke stoffen over de weg, via binnenvaart en over het spoor ging in 2014 9 procent per vrachtauto. Met een binnenvaartschip werd veruit het meeste gewicht aan gevaarlijke stoffen vervoerd (88 procent). Dit betrof vooral het vervoer van diesel. Op een trein werd 3 procent van de gevaarlijke stoffen geladen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer