Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Containertransport van de toekomst?

Het Britse bedrijf 4×4 Aviation heeft een klein transportvliegtuig ontworpen dat dertig ton lading in een twintigvoets container met een snelheid van 320 km/u kan vervoeren. Het zogeheten VV (Versatilce Vehicle) Plane moet daarmee kunnen concurreren met containertransport over de weg.

4×4 Aviation claimt dat het vliegtuig de transportkosten kan verlagen omdat de verhouding kosten-gewicht beter is dan met containertransport over de weg, terwijl het ook containertransport efficiënter kan maken op plaatsen waar de wegen slecht begaanbaar of zelfs afwezig zijn. Het vliegtuig wordt aangedreven door een hybridesysteem. Een generator aangedreven door een verbrandingsmotor levert elektriciteit aan vier cluster van vier fanmotoren, die het vliegtuig verticaal kunnen laten opstijgen. Daartoe draaien de fans naar een verticale stand en draaien naar een horizontale positie om het vliegtuig voort te stuwen.

Het vliegtuig heeft een spanwijdte van 15 m. VV-Plane is zo ontworpen dat het een twintigvoets container mee kan nemen. 4×4 Aviation wil volgende maand een schaalmodel van VV-Plane laten vliegen op Ashford Airport in Lydd, Kent. Een lanceerdatum voor een productieversie is nog lang niet in zicht. 4×4 Aviation moet eerst op zoek naar financiële ondersteuning om verdere ontwikkeling van een versie op volledige schaal te kunnen garanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer