Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Heroïnelijn met hoofdkwartier in NL opgerold

Na een gecontroleerde aflevering van drugs in heel Europa onder leiding van Roemeense justitiële en rechtshandhavingsautoriteiten vonden in België, Nederland en Roemenië gecoördineerde arrestaties plaats van tien vermoedelijke leden van een georganiseerde misdaadgroep die grote hoeveelheden heroïne naar Europa smokkelde.

Op 10 mei 2021 deden de Roemeense autoriteiten in de haven van Constantia een recordvangst 1 452 kilo heroïne met een straatwaarde van 45 miljoen euro, die vervolgens werd uitgevoerd. De drugs waren verstopt in een container met bouwmaterialen die vanuit Iran werd vervoerd. Het gaat om de op één na grootste inbeslagneming van heroïne in de Europese Unie in de afgelopen jaren en is het resultaat van een jarenlang onderzoek naar een vooraanstaand crimineel netwerk dat betrokken is bij grootschalige drugshandel.

De eindbestemming van de lading was een bedrijf in België. De leider van het criminele netwerk had een complexe logistieke en legale handelsinfrastructuur opgezet om de invoer van grote hoeveelheden drugs van de productielocaties naar de distributiemarkt in Europa te vergemakkelijken. Hij maakte gebruik van een groot aantal bedrijven in de hele EU om de distributiestroom te organiseren en de illegale handel te verbergen achter de façade van legale handel.

Een gecontroleerde aflevering in negen landen werd snel geregeld via Eurojust en met de steun van Europol, dat de informatie-uitwisseling vergemakkelijkte en analytische ondersteuning bood. Dankzij zorgvuldige planning en intensieve informatie-uitwisseling konden justitiële en rechtshandhavingsautoriteiten de doorvoer van de zending over de verschillende grondgebieden volgen, met als hoogtepunt de gelijktijdige arrestaties toen de zending op de plaats van bestemming aankwam. De vermoedelijke leider van het drugssmokkelnetwerk en één andere verdachte werden in Nederland gearresteerd, terwijl zeven verdachten in België en één in Roemenië werden aangehouden. Er werden verschillende huiszoekingen verricht om ervoor te zorgen dat solide bewijsmateriaal kon worden veiliggesteld.

Daniela Buruiana, nationaal lid voor Roemenië bij Eurojust, verklaarde: “Nauwe samenwerking en coördinatie tussen verschillende jurisdicties, zowel op justitieel als op politieel niveau, is essentieel om grensoverschrijdende drugshandelzaken doeltreffend te onderzoeken en te vervolgen. Ik ben zeer verheugd dat Eurojust snel en professioneel steun heeft kunnen verlenen aan dit onderzoek en heeft kunnen bijdragen aan het succes van de ontmanteling van dit criminele netwerk. Zonder het tijdige, professionele en gecoördineerde optreden van de bevoegde nationale autoriteiten die bij deze operatie betrokken waren, zouden de drugs op de markt zijn gekomen en ernstige gevolgen voor het leven van mensen hebben gehad. Mijn felicitaties aan alle betrokken autoriteiten in alle landen voor hun harde werk en toewijding, die tot deze uitstekende resultaten hebben geleid.”

De actie werd geleid door het Roemeense openbaar ministerie bij het hoge hof van cassatie en justitie (directoraat voor onderzoek naar georganiseerde misdaad en terrorisme, centrale structuur) en de algemene inspectie van de Roemeense politie (directoraat voor de bestrijding van georganiseerde misdaad, antidrugseenheid).

Het werd ondersteund door justitiële en wetshandhavingsautoriteiten van België (parket van Antwerpen en vier wetshandhavingsdiensten van dit gebied), Nederland, Hongarije (nationaal onderzoeksbureau en de snellereactie- en speciale politiediensten), Oostenrijk (parket van Wenen en federale recherche), Duitsland (parket van Passau, openbaar ministerie München, rijksrecherche München, speciale eenheden van de Beierse en de Noordrijn-Westfaalse politie en de federale recherche), Slowakije (regionaal parket van Bratislava en nationaal misdaadbureau), Slovenië en Tsjechië (regionaal parket van Praag en nationaal hoofdbureau van de politie voor drugsbestrijding).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer